Regeringsuppdrag mot arbetsgivare

Är man socialdemokrat är företag aldrig något bra. De ska alltid motarbetas, deras möjligheter att tjäna pengar ska bort och de ska målas ut som skurkar.

Så det var varken en överraskning att Arbetsmiljöverket fick i uppdrag av sosse-regeringen att kampanja emot privata företag, i sin numera efter kritik nerlagda app jag skrivit om tidigare, eller att Arbetsförmedlingen nu fått uppdraget att utmåla företag som diskriminerande mot funktionsnedsatta. 

Förra året fick Arbetsförmedlingen ett uppdrag med en påse pengar, jag har inte hittat hur mycket ännu och trots att jag för länge sedan begärt ut underlagen från Arbetsförmedlingen vägrar de att svara. Ännu. Eller bara helt vanlig maskning som tyvärr så många i det offentliga sysslar med när man begär ut handlingar.

Jag får återkomma med summorna.

De döpte projektet till ”Gör plats” och lanserades den 12 mars 2018.

En dyr reklambyrå hade anlitats att producera ett gäng små filmer där samtliga har privata arbetsgivare som fokus. Le Bureau fick uppdraget och Yoko Ono sa ja att använda John Lennons låt ”Working class hero”, inte gratis såklart.

Ingenting kom billigt med kampanjen, som kategoriseras som en av Arbetsförmedlingens största informationsinsatser någonsin. 

Varför nu just arbetarklass, som låten handlar om, kategoriserar just funktionsnedsatta förstår jag inte. De säger själva i sin kampanj att just funktionsnedsatta har bättre utbildning än andra utsatta grupper på arbetsmarknaden. Själv känner jag flera högskoleutbildade funktionsnedsatta, bland annat min IT-konsult som är kung på alla trassel man får med mail och annat. Jag behövde inte en dyr informationsinsats för att jobba med honom, kanske är värt att tala om så här i förväg. Vi har jobbat ihop i flera år.

De har också fått prinsen att ställa upp med sin närvaro. 

Direkt på hemsidan ”Görplats.se” får privata arbetsgivare sina fiska varma, genom en film om att ”krossa fördomar”.

Som om just de har mer fördomar än andra, som till exempel staten, landstinget eller kommunen. Som är stora arbetsgivare.

Arbetsförmedlingens twitterkonto har gått varmt på att marknadsföra projektet.

De har samarbetet med privata radiokanalen Mix Megapol, inte gratis såklart.

Och de fick nyligen sitta i Nyhetsmorgon i TV4 och prata, och visa en av filmerna.

Är så då att privata arbetsgivare, som tydligen drivs av en massa fördomar, inte anställer funktionsnedsatta?

Nej. Såklart inte. Sämst är nämligen stat och kommun. 

Tre gånger fler funktionsnedsatta jobbar nämligen redan idag i privat sektor. Allt enligt en rapport Arbetsförmedlingen själva gjort 2015.

Den 1 januari 2016 fick Samhall mer pengar av regeringen just för att anställa fler med funktionsnedsättning. Hela 300 miljoner första året och sedan 400 miljoner årligen. Extra utöver det redan höga anslaget.

I Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2018 fick Arbetsförmedlingen uppdraget att minst 40 % ”av de prioriterade grupperna” ska anställas på Samhall. Vilka andra prioriterade grupper än funktionsnedsatta menar de?

I en rapport som Statskontoret gjorde 2017 för att utvärdera hur just Samhall fungerar kan man läsa att statens bolag för att erbjuda funktionsnedsatta jobb numera anställer fler utlandsfödda och fler som har stor arbetsförmåga. De med rörelsenedsättning får helt enkelt inte lika många jobb.

Så staten fördrar alltså de som är lättast att anställa, kanske de som är utlandsfödda. 

2014 försökte man få staten att bli bättre på att anställa folk med funktionshinder och Praktik i staten lanserades.

Men det visade sig att staten verkar ha fullt med fördomar. Bara 23 personer fick jobb när insatsen var slut. 

När sossarna tog över valde de som sagt bort att fokusera på de som är sämst i klassen – de offentliga arbetsgivarna. Eftersom de inte gillar företag så satte de den stora myndigheten på jobbet att kampanja.

Ska bli intressant att se Statskontoret nästa rapport om hur dåliga de offentliga arbetsgivarna är och hur bra de privata är.

Vi som betalat kampanjen kan man inte säga fått några pang för pengarna direkt, mer än skrytvärde för landets i särklass mest skrytsamma myndighet redan som det är.

För det viktigaste är ju inte att berömma de privata företag som är bäst i klassen utan chansen att anställda på Arbetsförmedlingen får träffa prinsen och vinna lite reklampriser. Vilket de gjorde, I maj 2018 fick de ett internationellt pris. Och fick tillfälle att skryta. Igen.

Jag återkommer med ett inlägg om kostnaderna, när jag fått ut handlingarna.

 

……………………..

Bli en Patreon – man valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bidningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!