I undervegetationen till vänster

De är inte kända opinionsbildare men rör sig i undervegetationen, och när de får tillräckligt många som följer dem börjar de trots nivå på inlägg att påverka. Oftast använder de bara Facebook, inte sällan sin privata men har offentliga statusar så alla kan läsa.

Maria Robsahm är en sådan person.

Hon, och framför allt hennes trollflöde, är en veritabel hat-brunn mot allt till höger om Miljöpartiet. Framför allt riktar de in sig på profilerade högerdebattörer, så jag lär ju få mina fiskar och inbox varma efter den här granskningen. Ni ska få se exempel på vad jag hittat bara under två enstaka inlägg hon nyligen publicerat men det lägger jag längre ner.

Allra helst vill jag ignorera henne men nu har hon över 5 000 följare som sprider hennes allt mer tilltagande obalanserade samt felaktiga inlägg. När rimliga personer börjar tro att det är sant det hon skriver är det nödvändigt att visa en annan sida av henne.


Som ni kan se finns det tydligen över 5 000 personer som frivilligt följer och även delar hennes inlägg. Ni ska snart bli varse om varför jag tycker att det är märkligt, om ni inte själva redan har koll på henne.

Robsahm är Maria Carlshamre, som var journalist, satt i Europaparlamentet för först Folkpartiet och sedan Feminististiskt initiativ. Och som dömdes för bokföringsbrott. Hon är dessutom en känd vaccinmotståndare. Här hör ni redan nivån. 

Hon blev den 14 oktober 2005 dömd för bokföringsbrott och fick villkorlig dom. Samtidigt satt hon i Europaparlamentet för Folkpartiet.

Hon jobbade som journalist bland annat på Dagens Nyheter när hon ringde upp Folkpartiet och bad dem nominera henne till EP. Utan tidigare politisk erfarenhet lyckades hon kryssa sig, med en kampanj som byggde på kvinnovåld och sin egen erfarenhet som misshandlad av en tidigare ex-make (inte Carlshamre).

Den 1 mars 2006 uppmanades hon av Folkpartiet att lämna sin plats i Europaparlamentet. Hon vägrade.

Hon ville väl inte gå miste om de höga lönerna och pensionerna. Så hon vägrade. Och gick istället med i Feministiskt Initiativ.

Hon gick därefter med i Feministiskt Initiativ för att kunna behålla platsen.

I riksdagsvalet 2006 var hon nummer två på FI:s lista till riksdagen, som då toppades av två personer som båda dömts för ekonomisk brottslighet. Ett form av rekord ändå (Gudrun Schyman var förstanamnet). De kom som ni vet inte in utan fick 0,5 % ungefär.

Men 2009 rapporterade media om att Carlshamre, då Robsahm, hade sämst närvaro av alla svenska EP-ledamöter.

Hon skyllde på att hon var ensamstående, men vid tillfället media rapporterade hade hon bytt namn till Robsahm som ni ser för att hon var omgift med Peter Robsahm så vid granskningstillfället var hon inte ensamstående. Längre.

Däremot är det förståeligt att hantera en autistisk son, och göra det ensam som hon alltså gjorde innan hon gifte om sig, absolut är knepigt. Men det är ändå inte okej att ha så låg närvaro, särskilt inte som EP-jobbet är ett förtroendeuppdrag, man är vald och dessutom uppbär enormt höga ersättningar inklusive generösa pensioner.

En sak hon däremot närvarade för att göra var att som enda svensk rösta för förslaget att andra länders regler för skilsmässa skulle kunna gälla i ett annat EU-land. Intressant feministisk profil kan jag tycka. 

En annan sak Carlshamre/Robsahm engagerat sig i är motstånd mot MPR-vaccinet.

Vilket är det vaccin anti-vaccin-rörelsen först angrep efter den numera bortplockade och konstaterade fejkade studie som publicerade ett samband med MPR-vaccinet som ges till bebisar mot mässlingen, påssjuka och röda hund, och autism. Andrew Wakefield hade hittat på studien, the Lancet blev tvungen att avpublicera den men skadan var skedd.

Komikern Jenny McCarthy (med hjälp av Oprah) drev kampanjen i USA, och även det påstådda sambandet mellan gluten och autism och att autistiska barn blir bra om de slutar äta gluten. I Sverige var Carlshamre en av förgrundsgestalterna och förmodligen den mest kända i kampanjen mot MPR (inte glutendelen).

Hon hävdar nämligen att hennes autistiske son fick hjärnhinneinflammation av MPR-vaccinet och sedan blev autistisk.

Givetvis är båda saker stor tragik för en förälder. Att först ens lilla bebis får en sådan allvarlig sjukdom som hjärnhinneinflammation. Och sedan, när barnet är större, visar sig vara autistiskt. Så all min medmänskliga empati till henne som förälder.

Men det finns inga som helst belägg för att MPR-vaccinet orsakar autism.

Ändå driver Maria Robsahm, sedan tidigt 2000-tal, just den kampanjen. Hon påstår att hon inte är vaccinationsmotståndare för att hon vaccinerat barnen efter händelsen men rörelsen grundar sig alltså i motstånd mot just MPR-vaccinet. Som sedan utvecklats, för vissa, till en allmän vaccinationsfobi.

Även Jenny McCarthy påstår för övrigt att hon inte är anti vaccination, bara för ”säkra vaccinationer”. Vilket ju bevisar hela tesen.

Maria Robsahm är vaccinationsmotståndare, av värsta sorten. Eftersom hennes kampanjande får oroliga föräldrar att inte lita på vaccinet, trots att det är säkert. Detta uppmärksammade Tino Sanandajji men det gör man inte ostraffat i undervegetationen på internet. Jag antar att han skrev om henne för att hon verkar besatt av honom, det räcker med att scrolla i flödet så ser man hur ofta hon refererar till just Tino.

Hon hävdar att sonen fick encefalit (hjärnhinneinflammation pga virus) och att 15-20 barn får denna biverkning av just MPR. Men i FASS står ingenting om encefalit utan om aseptisk meningit och där finns ingen frekvens angiven för att det är så ovanligt och förekomsten inte kan beräknas från tillgängliga data.

Hennes anti-MPR-kampanj har hållit på sedan 2002 och hon har hela tiden varit lika slarvig med fakta, som alla vaccinationsmotståndare.

Den 3 februari 2002 skrev hon denna mycket uppmärksammade krönika i Dagens Nyheter, där hon påstod att sex dödsfall av bebisar, var MPR-vaccinets fel och att allt tystats ner. 

Hennes kampanj fick många att reagera. Barnläkare till exempel. 

Hennes artikeln fick sådan uppmärksamhet att Läkemedelsverket kände sig tvungna att publicera en dementi på sin sida tre dagar efter krönikan publicerades 2002, som fortfarande ligger uppe. 

Inte en rad i hennes artikel var alltså sann, förutom att barnen tragiskt nog dött.

Hon skrev på en uppsjö av inlägg på debattforumet Allt för föräldrar, om just anti-MPR och påståenden om att det inte är säkert.

Som ni ser kör hon samma linje som den kända vaccinationsmotståndaren Jenny McCarthy – de är inte emot vacciner utan för ”säkra vacciner”. Artikeln jag länkade till för McCarthy är från 2015 så trots alla bevis att det inte finns någon koppling har hon fortsatt sitt korståg att skylla sin sons autism på en spruta.

Hennes påstående om att en spruta per sjukdom istället för samlingssprutan MPR skulle vara säkrare på något sätt finns det heller inga belägg för.

Enligt Folkhälsomyndigheten så är kraven exakt samma för kombinationsvacciner som för enskilda vacciner och man får varken sämre skydd eller fler biverkningar av MPR-vaccinet.

Det här är varför jag skriver om det här. 

För att när folk börjar lyssna på personer som det här, som sprider rena osanningar för att få föräldrar att välja bort MPR-vaccinet, så kan tyvärr folk lyssna.

För att hon har många följare och för att hon varit en känd person innan. Och när personer som till exempel Maria Leissner, fd partiledare för Folkpartiet, ger henne support ökar risken att man tar hennes påståenden om MPR på allvar.

Mässlingen är en mycket allvarlig sjukdom. 2015 dog 367 personer om dagen i världen av mässlingen. 134 200 personer, de flesta var barn under fem år. 

Det är därför direkt oansvarigt att som Robsahm fortsatt driva tesen att MRP är farligt och orsakar autism, för att det skrämmer upp folk att inte vaccinera sina barn alls. 

Som ni ser har hon ett flexibelt förhållande till fakta. Ändå är det så hon marknadsför sig nu för tiden, att älska fakta. Hon gör en massa egna diagram och använder dessa som någon slags belägg för att det hon säger är sant. Istället för att till exempel publicera myndigheternas egna diagram som därmed är kvalitetssäkrade.

I det här plåttriga rättshaverist-diagrammet försöker hon bevisa att Sverige har råd med obegränsat med invandrare.

För att vi haft råd med invandrare under tidigare decennier. Inte ett enda belägg från statsbudgeten eller någon slags kalkyler följde dock med i ”beviset”. Vilket ju säger allt. Poäng för färgen dock, om man ska läsa något utan innehåll piggar det upp att åtminstone få lite pigg layout. Även om den ger associationer till specialarbetet på högstadiet.

Hennes väderkvarn just nu är tryggheten i samhället. Där hon vill hävda att Sverige aldrig varit tryggare. Trots rekordmånga skjutningar och sexualvåld. Också illustrerat med jättefina hemsnickrade diagram utan poäng.

Men om hon bara vore en okänd kvinna med ett Facebook-konto som vill lajva opinion vore det ingen fara, internet är fullt med den här typen av inlägg. Inte sällan skrivna med versaler genomgående och massa extra utropstecken.

Problemet är som sagt att hon obegripligt nog verkar ha fått 5 600 följare. Och hennes flöde är fullt med personangrepp och hat, som ni kan se nedan i bifogat urval av kommentarer.

Om en enda av dessa kommentarer hade publicerats på min sida hade jag raderat dem omedelbart. Du hittar inget sådant grovt hos mig, för att jag tar ansvar som redaktör över min sida. Robsahm däremot går in och gillar några av de värsta. Lite olika hur man ser på hat tycker jag. Men om syftet är att tysta folk förstår jag strategin.

Innan olika offerkoftor stickas – publicerar man en kommentar på en profil vars statusar man vet samtliga är offentliga är kommentaren inte privat. Den är offentlig. Då får man acceptera kritik från andra, som här. 

Jag hade aldrig tagit kommentarer från en stängd Facebook-sida. Men nu är Robsahms publik.

Kommentarerna kommer från två inlägg, och personen som åsyftas är som ni kan se Tino Sanandajji.

Dencker har gett Feministiskt Initiativ en miljon kronor, fråga mig inte varför.

Bara för att han i ifrågasätter hennes konstiga påståenden om det ökande våldet och hennes antivaccinations-kampanj. Kom inte och säg att vänstern inte står för hatet. När de bevisligen är värst i klassen.

…………………………………….

Bli en Patreon – man valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bidningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!