Vem ska gå med vuxna?

När gymnasielagen klubbades igenom tack vare att Centerpartiet återigen bröt Allianslinjen, påhejad av den kanske främsta aktivisten i Centerns riksdagsgrupp Johanna Jönsson, har fokus i debatten legat på utformningen, på att det är en amnesti och på det orättvisa jämfört med alla de som sökte asyl som vuxna. Men inte på andra barns rättigheter. De som hamnar i kläm nu.

Gymnasieamnestin gäller folk som fått avslag på ansökan. 

”Det föreslås att en utlänning som har fått eller annars skulle få ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå om vissa kriterier är uppfyllda”

Migrationsverket fick inte in 9 000 ansökningar. Utan 10 557 stycken, helt väntat för övrigt.

Skicka ansökan kan du göra hur som helst, och chansa. Så givetvis har folk som inte omfattas av kraven skickat in ansökningar och hoppas att den ändå går igenom, därav ökningen med 17 % fler ansökningar än vad politikerna angav när lagen klubbades.

Hur många av dessa som kommer få uppehållstillstånd återstår att se, Migrationsverket har precis börjat beta av dem när ansökningstiden gått ut. Men det står ju uttryckligen att det är folk som är vuxna det handlar om. I Sverige betraktas du som vuxen när du är 18 år. Även om många råkar gå sista året på gymnasiet året de fyller 19 år.

Det handlar alltså om folk som sökt som barn men som fått ett utvisningsbeslut som över 18 år.

Varför söker folk som barn? 

För att det är betydligt lättare att få asyl då. Afghaner har inte generell asylrätt, inte iranier heller därifrån minst hälften av de svenska afghanerna kommer. Utan alla bedömningar sker individuellt, risken att få avslag är därför stor som vuxen. Men barn har särskilda rättigheter så chansen att stanna är betydligt högre om du säger att du är 18 år.

Enligt lagen ska du som asylsökande ”göra din ålder sannolik” men har du inga papper så är det Migrationsverket som bedömer om det du påstått är sant. 

Det är alltså tjänstemän på Migrationsverket som avgör om en person som säger att de är under 18 år det.

Idag ska en person som verket tror är vuxen åldersbedömas medicinskt, om man tackar nej kommer åldern bli över 18 år då det bara är i de fall tjänstemannen på Migrationsverket anser att personen sannolikt är över 18 år.

Det är en stor makt en tjänsteman har. Att avgöra om en person ska bedömas som barn, och därmed vara garanterad alla möjliga förmåner och dessutom ett frikort att stanna kvar i Sverige, eller bedömas som vuxen och därmed stor risk att få nej. Och inte få några förmåner under tiden utan sitta på ett asylboende och vänta som alla andra. Det är också ett jobb som av den anledningen garanterat lockar till sig asylaktivister i högre omfattning är på andra ställen i samhället.

2015 sökte 35 359 person asyl som ensamkommande. Av de var 23 480 från Afghanistan. 

Året innan sökte 7 049 asyl som ensamkommande varav 1 5547 från Afghanistan. Efter att den tillfälliga lagen infördes 2016 sökte 2 199 asyl som ensamkommande, varav 655 från Afghanistan. Varför då? Är det plötsligt inte lika med döden att vara där? Ung i Sverige påstår ju att skickas tillbaka till Afghanistan är att mörda folk så varför kom det bara 655 personer året efter de strängare lagarna infördes? Kan det ha att göra med att det inte är så lätt att få uppehållstillstånd längre? Och att vi infört medicinska åldersbestämningar så att folk som ljuger om sin ålder numera åker fast i högre utsträckning, tidigare fanns knappt någon kontroll.

För att sätta drivkraften att bedömas som barn i perspektiv:

– om man till exempel tittar på avgjorda ärenden för afghaner 2015 så finns en bifallsandel på 35 %.

En tredjedel av de som sökte asyl tog tillbaka ansökan eller den avskrevs (det är kolumnen för 2).

Att bedömas som barn på Migrationsverket är en helt subjektiv bedömning av enskilda personer och handlar enbart om din historia är trovärdig och om du ser ut som du är under 18 år. Totalt ovetenskapligt och rättssäkert. Alla som bedömts som under 18 av Migrationsverket är alltså givetvis inte under 18 år, det säger sig självt. Felgraden av en sådan bedömning måste vara enorm.

Systemet vi har när vi inte tvingar samtliga som säger att de är barn att genomgå en medicinsk bedömning har alltså redan idag lett till att det springer omkring vuxna på skolor. För att de har lyckats lura tjänstemännen på Migrationsverket. 

Av de personer som de skickat till medicinsk åldersbedömning är 11 000 hittills, av dessa 23 000 kan man utgå ifrån eftersom övriga kom 2014 och det alltså gått för lång tid. De som kom 2014 har garanterat redan fått uppehållstillstånd.

Men det är nu. Det var nämligen en otroligt lång och häftig debatt under flera år innan de medicinska åldersbedömningarna infördes där olika aktivister i läkarrock protesterade högljutt och skrämde politiker att fatta beslutet att införa dem. Henry Ascher är den främsta, en person känd i kommunistiska kretsar sedan 60-talet.

Hittills har Rättsmedicinalverket bedömt 10 696 personer på två år. 

Av dessa var  8 768 personer vuxna, eller 82 %.

Som ni kan läsa i lagen som undantar den inte på något sätt de som fått medicinska åldersbestämningar så det spelar ingen roll att du bevisats vara vuxen. Du har rätt att få uppehållstillstånd ändå. Och hur gammal du är egentligen spelar heller ingen roll. Över 18 år det som gäller. Så i den här gruppen blandas allt från 19 år och upp till 45 år, som en afghan visade sig vara som sa att han var barn men begick en gruppvåldtäkt, filmade den och åkte fast. 

Det handlar alltså om 10 557 vuxna personer, från 19 år och uppåt.

Dessa vuxna män, för det är nästan bara män, tycker alltså regeringen och Centerpartiet, ska placeras i svenska gymnasieklasser. De av dem som klarar ansökan.

Med vilkas barn? Era? Ska vi ha 10 000 vuxna män, än del så gamla som 25-30 år, i landets gymnasieskolor ihop med 18-åriga flickor och pojkar? På samma skola som 15-16 åringar går? Vem ska ha gymnastik med dessa?

Man kommer alltså medvetet har gett upp till 10 000 vuxna män uppehållstillstånd om de går i gymnasiet och struntar i hur gamla de är eller varför de fått avslag på asylansökan. Personer som alltså fått nej, som skulle utvisas. Om de går i gymnasiet får de stanna.

Var är barnperspektivet här? 

Varför är det ingen som pratat om rätten de barn som går i gymnasiet och som bevisat är sin ålder har att gå i skolan med jämnåriga?

De ska nu tvingas gå med vuxna i en charad där vi alla inklusive de och deras lärare ska låtsas att alla afghanska män nyss fyllt 18 år. 

Vi vuxna släpper okontrollerat in mängder med vuxna män vars verkliga ålder vi inte har någon aning om och vi ställer inte några krav på att det är de som ska bevisa den, in till de platser där våra barn spenderar större delen av sin vakna tid. Där de är sårbara. Institutioner som vi som föräldrar litar på är en trygg plats. Vuxna svenskar får inte gå gymnasiet, de går på Komvux. Det finns mycket goda skäl till det, som att gymnasiet är för tonåringar och vi ska inte ha vuxna på samma ställe som barn. Varken i klassrum, på klassresor, på discon eller på gymnastikundervisning.

Nu har jag små barn så detta kommer inte drabba mig personligen. Men om jag hade varit förälder till ett barn i gymnasiet och som plötsligt fått en eller flera vuxna afghaner i klassen hade jag protesterat av just den anledningen – de är vuxna. De ska gå på Komvux i så fall. Inte springa runt bland barn. Hade jag haft flickor hade jag blivit ännu mer orolig eftersom vi vet att just gruppen som fått amnesti är mycket överrepresenterade i såväl missbruksstatistik som våldtäktsstatistik, inte minst gruppvåldtäkter.

Vuxna män är dessutom mycket starkare fysiskt än tonåriga killar. Vad händer i fysiska konflikter, som ibland uppstår på skolor då? En vuxen man kan bokstavligen råka slå ihjäl en tonåring om han slår tillräckligt hårt.

Jag kräver att vi har en debatt om det här.

Om det olämpliga att politiker i riksdagen bestämt att vuxna ska ha rätt till gymnasiet trots att ingen vet exakt hur gamla de är. Det finns risk för stora och svåra konsekvenser av det om vi inte drar i handbromsen redan nu. 

Varför tycker våra politiker att 10 000 vuxna män ska gå i skolan med våra barn?

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!