Avbryta investering pga SD?

Entreprenören Darko Pervan har precis gjort sig känd för den breda allmänheten genom att säga att han avbröt sin planerade investering av en fabrik för klickgolv i Klippan i Skåne för att SD fick för höga röstsiffror. 

Hans uttalande har blivit ett vapen i striden om Rosenbad nu, när man i debatten hänvisar till ”vad som händer” om SD ges inflytande. Så även Klippans politiker men även Socialdemoktater nationellt kan trots att det är en förlust använda det som en vinst samtidigt. Smart. Pervan bygger sitt personliga varumärke och sitt bolags varumärke och vissa politiker har ett slagträ till i debatten.

Jag har givetvis inga som helst problem med att företagare väljer eller väljer bort oavsett anledning. Han är i sin fulla rätt att säga som han gör och placera fabriken någon annanstans. 

Men media har i vanlig ordning sovit på jobbet. 

Att placera en fabrik på en liten ort är alltid en förhandling för att företagaren kan ställa krav. Att en liten kommun få en stor och viktig arbetsgivare på orten kan avgöra mycket. Alltså är små kommuner mycket mer benägna att möta företagens krav än stora. Det är skälet varför företag fortsatt lägger nya investeringar just i sådana. I en sådan komplicerad och lång förhandling kan alltså företaget ställa krav som att kommunen ska betala för framdragna vägar, vatten och avlopp och andra infrastruktursaker för att de ska lägga fabriken där. Normalt sett saker man som företag får betala själv.

I en artikel i Affärsvärlden får man någon hum om vilka viktiga infrastruktursatsningar som varit viktiga just vad gäller etableringen av hans klickgolvsfabrik – vägarna för påfart på E4:an.

”Vi förde konstruktiva diskussioner med kommuner om hur vi skulle kunna lösa trafikproblemet för att på ett smidigt sätt kunna få upplastbilarna på motorvägen

Väg 21 går från Klippan och leder upp på E4.an vid Åstorp så jag antar att det är den vägen han syftar på måste göras något med för att en etablering hade kunnat realiseras. En läsare menade att det snarare borde handla om väg 13.

Men inte en fråga om det. Eller någon som ringde upp kommunen och de som förhandlat för att få den andra bilden av detta påstått ”konstruktiva” samtal. som lika gärna kunnat handla om att företaget ställde orealistiska krav på vad kommunen skulle hosta upp för att få dessa 500 jobb som han hävdar att det handlar om.

Landet är dessutom på toppen av högkonjukturen som snart viker.

Man blir inte en skicklig företagare genom att inte fatta affärsmässiga beslut i alla lägen.

SD fick dessutom 25 % i Klippan redan 2014.

Pervan har sin bakgrund i Kroatien. Jag kollade om han investerat i Kroatien och det har han givetvis. Massor. Hans bolag Pervanovo äger till exempel lägenheter och lyxhotell i Dubrovnik. Som den här villan.

Faktum är att han investerat betydligt mer i Kroatien än i Sverige genom åren.

Där ligger flera fabriker och antal anställda har vuxit från 50 till 800 på bara några år.

Säkerligen för att det är billigare där, inte minst arbetskraften. Bara 2018 och 2019 kommer bolaget investera 100 miljoner euro i just Kroatien. En av dem ligger i Ogulin.

Vilka vann då i lokalvalet i Ogulin i senaste valet? Ogulins länsvalkrets är Karlovac.

Det styrande partiet HDZ, som fick 44,42 %. Betydligt mer än SD fick i Klippan alltså.

Croatian Democratic Union (HDZ) är från början ett nationalistiskt parti och anklagas för att ha kopplingar till högerextrema fortfarande. 

Under andra världskriget upprättades koncentrationsläger av general Pavelic i Kroatien. Det utbröt senast i somras en politisk konflikt om en plakett som har med detta att göra, där HDZ vägrade att fördöma placeringen. Ante Pavelic grundade fascistorganisationen Ustasha 1929 men den förbjöds 1945. Bland högerextrema och nationalister är Pavelic en viktig historisk person. Organisationen mördade hundratusentals romer, judar, kommunister etc i Jugoslavien under andra världskriget. 

”The is no doubt that the dominant majority of HDZ and their voters and their ideological base i deeply nationalist and revisionist”

Det styrande partiet HDZ har alltså sina rötter i nationalismen och enligt bedömare är dessa fortsatt starka. Vilket förklarar deras syn på migration, där asylsökare regelbundet skickas tillbaka till Serbien till exempel. 

Enligt rapporter slår och rånar kroatisk polis migranter när de skickar tillbaka dem.

HDZ styr Kroatien och deras fd kulturminister Zlatko Hasanbegovic, som satt i ämbete under 2016, har kritiserats för att han uttryckt stöd för Ustasha under Balkankriget och att han som kulturminister inte tyckte att staten ska finansiera någon non profit-media (statlig media, som public service) alls. Ungefär som Ungern alltså.

Enligt erkända Simon Wiesenthal-centret är Hasanbegovic fascist. 

Samtidigt anger Darko Pervan som skäl varför han flyttar fabriken att SD kan vilja komma och skicka hem honom. Men investerar ändå samtidigt 100 miljoner euro i ett land som styrs av partiet som de facto skickar ut asylsökande när de bara passerat gränsen. De får inte ens söka asyl utan placeras tillbaka i Serbien dit de kom ifrån. Landets regering består av personer som öppet sympatiserat med nazister och som kallas fascist av judiska Wiesenthal centret.

Danska jättekoncernen Lego köpte hälften av Välinge i början av året. Köpeskillingen är okänd men bolaget värderas till 1 miljard dollar, det vill säga drygt 9 miljarder svenska kronor.

Man undrar om de danska ägarna verkligen tycker att kommuninvånarna röstat på ”fel parti” är skäl att lägga ner en lönsam investering, eller om det de facto alltså inte handlar om det alls utan att planerna grusades av just affärsmässiga skäl i grunden.

Darko Pervan har dock bråkat med delägare tidigare som säker kan man ju inte vara. 

2011 uppstod ett stort bråk mellan just Pervan och investmentbolaget Nordstiernan, som då ägde 30 %.

Bakgrunden var att Nordstiernans revisor hade anmärkningar på transaktioner mellan Välinge och Pervans ägarbolag. Han vägrade medverka till utredning och börsnoteringen lades på is. Nordstiernan sålde innehavet. Något stämning som Pervan hotade med verkar inte ha funnits heller.

Återigen har Darko Pervan rätt att lägga sin fabrik var han vill och av vilka skäl som helst.

Men jag tycker att det inte finns något skäl att media för den skull går och lägger sig.

Varför de inte ställer följdfrågor är oklart. Det finns ju många frågor att ställa.

Som att om SD nu är ett problem värderingsmässigt, varför har han inga problem att investera 100 miljoner euro i en kommun i Kroatien som liksom landet styrs av ett parti som anklagas för att relativisera Ustasha, kickat iväg migranter så fort de passerat gränsen och nyligen hade en kulturminister som anklagades för att vara fascist av judiska organisationer?

………..

Uppdatering:

Zlakto Hasanbegovic var fd kulturminister, inte nuvarande. Texten är uppdaterad.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!