Best of Ola Spännar

En av de drygaste online som ändå påstås tillhöra det borgerliga blocket och som allra mest hedrar meningen ”it’s okey when we do it” är Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar.

Intressant att han alltså professionellt jobbar med kommunikation i den känsliga branschen politik tycker jag med tanke på hur hans egen kommunikation ter sig. Jag har ledsnat för länge sedan. Hans nivå har tyvärr tangerat det oanständiga, för att använda valfri centerpartists favorituttryck.

Idag fick han rättmätig kritik för en tweet om Bonnier. Som han försvarade. PM Nilsson skrev en ledare att Alliansen borde prata med SD för att få igenom för företagen och Sverige den bästa politiken, en liberal borgerlig politik som bygger på sänkt skatt, fler företag etc. Den krönikan gillade alltså inte Spännar.

I tweeten insinuerar han att ägarna kan eller borde styra innehållet i de tidningar de äger.

Och enda skälet varför man tar upp nazister och Bonnier är givetvis den judiska bakgrunden i familjen. Osmakligt på flera nivåer alltså.

Faktum kvarstår, det tog många timmar innan han efter hård press raderade tweeten och bad om ursäkt. Under hela dagen har han försvarat den. Det säger något om honom. Att han tyckte det var kanon innan folk protesterade. Att han viftade bort det som en medveten fultolkning av folk som ogillar honom eller C som ligger bakom kritiken.

Men om precis som PM Nilsson skriver var det alltså inte som ”kunde uppfattas”.

Om Ola Spännar själv var en person som levde som han lärde om det här med misstag hade det varit en annan sak. Men har har inga problem att delta i drev mot mig. Mina misstag skrattar han med i när mobben drar över internet.

Det bygger på att någon vänsterkille istället för att maila mig passade på att dreva när det visade sig att den här sajten, som ni alla kan se ser seriös ut, hade felaktiga bilder som illustrerade sitt inlägg och jag gick på det och tog två som inte illustrerade Gulag. 

Ironiskt nog är han själv inte klockren. Som när han illustrerar ett inlägg med en Gif från Simpson och därmed kallar GP ett horhus. 

Han deltog aktivt i det osmakliga drevet mot Amineh Kakabaveh orkestrerat av Aftosvenskarnas Riksförbund. Skälet var att hon är en stark röst mot hedersförtryck. Det drevet byggde också på ett misstag – hon råkade RT något en rasistförening publicerat. Ingen fara på taket på riktigt alltså men det har räckt för att partiet försökte få bort henne.

Spännar hällde glatt bensin på den brasan.

Hedersförtryck är kanske inte prioriterat med tanke på hur många islamister de lyckats locka till sig.

Amineh Kakabaveh fick löpa gatlopp för att hon av misstag RT fel avsändare av kritik mot hedersförtryck. Jag fick göra det för att jag av misstag tog en bild från en till synes seriös sajt. Men när en statligt anställd SVT-reporter, vars lön betalas av skattebetalarna, gör fel i sitt jobb och säger helt fel vapen i ett inslag, då är det ”fullständigt ointressant” om detaljen är rätt eller fel.

Är inte det intressant?

Att det spelar otroligt stor roll när vissa gör fel men inte andra?

Han deltog i klappjakten på Alice Teodorescu nyligen.

Tills den stackars lektorn i Göteborg som bara ville vara med i det coola gänget tog det ett snäpp, bara ett, för långt. Fram tills dess klappade Ola Spännar i takt i ringen.

Åh, skoj. Skämta om att Carl Bildt slagit i huvudet alternativt är lite dum i huvudet.

Han sprider gärna andra sorters konspirationsteorier än om Bonnier-familjen.

Som att Afs och MED i själva verket hade ett annat syfte. Jag antar att han menar att få bort de mest extrema från SD så de kunde få högre siffror. Men man får gissa vad han nu menar.

Han hyser dessutom mycket låga tankar om de tidningar som inte skriver saker han gillar. Förutom Dagens Industri, som den första tweeten i inlägget handlade om, ger han sig regelbundet på Expressen och Göteborgsposten, för att nämna några.

Han tar något slags tolkningsföreträde för judar trots att han inte är jude själv.  Nu tycker jag att man absolut får ha åsikter om allt men det blir ju märkligt närman mästrar en jude om vad judar borde tycka och känna om en särskild artikel. 

Knivhugg kallar han att kalla hans eget partis löftessvek att rösta på Ulf Kristersson rättmätigt för svek. Vilket de sa innan valet, efter valet och ända fram tills att Ulf Kristersson faktiskt behövde rösten. Då sa de nej.

Men han har producerat många egna övertramp genom åren. Jag har dock haft annat att göra än att hamstra dessa och jag orkade inte kolla så långt tillbaka till detta inlägg.

Som detta osmakliga. När att Trumps administration valt att sätta vuxna ihop med sina barn i deras motsvarighet till förvar istället för att separera familjer – och det kan man verkligen kritisera om att låsa in barn är rimligt – drar parallellen till svensk politik (?). Så märkligt. Och apart.

Eller när han ställer den fråga som av andra vänsterliberaler likt honom själv anses rasistisk till en person han ogillar. Jag hade också blivit provocerad av den här tanten men sjukt otrevligt skrivet oavsett det.

Men enligt Spännar är inte Centern ett liberalt parti, trots att det låtit så hela valrörelsen. Han skriver svart på vitt att de är ett socialliberalt parti. Vilket inte alls ska förväxlas med liberalism.

Och det besvarar ju många frågor. Frågan som känns mest angelägen är varför inte Centerpartiet innan valet tydligt deklarerade att de inte är liberala utan socialliberala och därmed konkurrerar med Folkpartiets position i svensk politik? Den som gett dem hela 5,4 % i valet och därmed är riksdagens näst minsta parti.

Så hade man varit ärlig hade man med stor sannolikhet inte fått lika många röster. Förklarar ännu mer faktiskt.

Och deras nya vänner i vänsterblocket har redan börjat förbereda välkomstkalaset.

Och så liten Onkel Tom på det. Fresh.

Samtidigt har han otroligt hög svansföring gentemot alla andra, som inte visar Alliansen respekt.

Att kritisera Centern är ”förminskande”.

Han ogillar starkt inlägg som kritiserar skyttegravskriget.

Samtidigt, bokstavligen, stödjer han tweets som handlar just om det men från andra sidan. Antingen är det rätt. Eller så är det fel. Det är inte ”okey when we do it”.

Och han retweetar sådan här smörja, bokstavligen. Hur kan man komma på tanken att som partisekreterare i Alliansen klumpa ihop Alliansväljare och kollegor med nazister? Det måste ha gått en säkring här.

Sammanfattningsvis har alltså Centerpartiet valt en stingslig triggerhappy person till kommunikationschef vars egen kommunikation lämnar mycket att önska och som satt i system att skriva nedsättande om media generellt.

Och glatt deltar i drev när tillfälle ges men själv inte har några problem att bete sig exakt som de han kritiserar.

För att citera Spännar: det tycker jag är tråkigt och ogillar det starkt.

Slutligen måste jag invända mot den här befängda historieskrivningen.

Alliansen plockade inte fler röster mycket tack vare er. Vi i moderaterna bytte partiledare och gjorde ett hästjobb för att inte fler från Alliansen, primärt från vårt parti, skulle lämna Alliansen för SD. Vi hämtade hem från 15 % till nästan 20 %. Att inte tappa röster handlar nämligen om att hämta tillbaka röster. Och KD plockade också hem röster som annars hade gått till SD. Det är fult att försöka ta åt sig äran för andras jobb. Ni lyckades få miljöpartister att rösta på er. Vi tog från SD.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!