Mens-bidragen under lupp

Jag har kollat upp några av de projekt som Jämställdhetsmyndigheten gett en massa pengar. Mest omtalade av dem är redan mensprojektet. Tyvärr har jag erfarenhet av att läsa bidragsansökningar sedan flera år så numera blir jag inte ens förvånad.

Bara less, över hur lite det krävs för att få hundratusentals skattekronor gratis. Av våra pengar. Pengar som används på årslånga projekt för saker som vilken person jag än känner som jobbar på riktigt kan fixa på en bråkdel av tiden.

Jämställdhetsmyndigheten själv är ett ypperligt exempel på slöseri med skatt och borde läggas ner omgående ihop med Sekretariatet för genusforskning, Arbetsförmedlingen, MUCF. Folkbildningsrådet etc. Men det är ett annat inlägg.

Jag begärde ut bidragsansökningarna för några som fått pengar av Jämställdhetsmyndigheten. Som MENS-certifieringen. 

De fick 530 000, det vill säga 2 000 kr mer än de sökte. Något oväntat ändå att Myndigheten beviljar pengar man inte sökt.

Idag verkar Forum för mens ha två anställda.

Läser man på deras hemsida kan man läsa att OS ”gjort mycket mensigt sedan föreningen startade för fyra år sedan”. Ordföranden är Antonia Simon är, såklart, aktiv i Feministiskt Initiativ. De har även en person som håller på med menskonst i styrelsen. Bara kvinnor of course. Jämställdhet gäller inte åt andra hållet.

Nu trodde jag att Jämställdhetsmyndigheten ändå i sina formella krav skulle ha krav på en jämställd styrelse men tydligen inte. De två personer som verkar jobba där är Rebecca Hallencreutz och Antonia Simon.

Noterade ni att de håller på med utbildningar i grundskolan men skriver sedan i ansökan till Jämställdhetsmyndigheten att deras målgrupp är 20-30 år?

Pengarna från menscertifieringen har alltså tänkt att betala 80 % av en projektledare. Blir du redan nu sugen på att söka tjänsten i Göteborg ska du såklart göra det redan idag, klicka här för att komma till annonsen.

Sedan beskriver det de 2-åriga projektet. Som börjar med research. De ska kolla på forskning om normer och attityder som finns kring mens. Hur vet de att ett menscertifieringsprojekt behövs om de inte gjort researchen innan de ens sökte bidrag?

Det här är alltså en av många frågor myndigheten INTE ställde innan de gav bort 530 000 kronor av våra pengar. 

När de googlat färdigt ska de göra ett underlag, för kommande delmål (?) och lägga upp länkar på hemsidan som de kallar ”kunskapsbank”. Det framgår av ansökan att de har ett (1) pilotföretag som de har tänkt att bygga hela projektet – Forza Fotball. Fast så heter inte företaget utan det är appen bolaget skapat. Själva företaget heter Fotball Addicts. 

Ytterligare något inte myndigheten verkar haft några synpunkter på. 

I ansökan är föreningen Forum för Mensen uppriktiga med att de vill alltså ha bidrag för att bygga upp en tjänst de sedan kan sälja till företag. Eller få mer bidrag för från någon annan. Det ska ”bli en bestående del av föreningens verksamhet”.

Företag behöver alltså bekosta sin egen uppstartfas själva och betala all utveckling av utbudet. Men inte bidragskonsumerande ”ideella” föreningar vars enda syfte är att få andra att betala deras lön. Fritidslön. För att hålla på med sin hobby. 

Efter de har googlat färdigt om det ens finns något behov av en menscertifiering de fått pengar att göra ska de göra en enkätundersökning och intervju med referensgrupp.

Vilka ska de intervjua och göra enkäten på?

Football Addicts. Ett utvalt företag som de även ska göra själva mens-certifieringen på. Vad de ska fråga är oklart. Frågan ”får vi göra en mens-certifiering på ert företag?” har de redan ställt. De jobbar 45 personer på bolaget och de ska utgöra såväl referensgrupp som måltavla för hela certifieringen.

Hur kan myndigheten anse att detta är på något sätt seriöst? 

Efter Mensen har pratat med företaget och gjort sin ”enkätundersökning” som givetvis kommer ge helt värdelöst resultat eftersom det ju redan är bestämt att man ska göra mens-certifieringen just på det bolaget och det därför inte spelar någon roll vad som framkommer i enkäten, ska de ta fram en ”grundutbildning för menscertifiering” (vilket antyder att de planerar att ta fram en avancerad menscertifiering…..yeah…).

Vad består då denna utbildning av?

En föreläsning. Via Powepoint antar jag.

Sådana som jag håller ett 20-tal per år idag. Fast inte om mens förstås, det kräver väl särskild mens-kunskap jag som kvinna inte besitter för jag har inte gått 140 poäng genuskunskap på Södertörn.

Alla företagare som läser den här tidsplanen, eller bara de som haft ett riktigt jobb – enjoy. Jag är särskilt förtjust i att det ska ta en månad att göra en föreläsning.

De har inte ett kontor idag. Antar att de jobbar hemifrån. Men oroa er inte, det kommer vi skattebetalare få betala för det ingår i pengarna de fått av myndigheten. Det känns ju tryggt, att få betala ett riktigt kontor. Själv sitter jag hemma och jobbar.

Grundutbildningen är såldes en föreläsning som tagits fram efter först ha lagt 2 månader på research i forskning om det finns något att certifiera om ens, sedan en Powerpoint-presentation som tagit 1-2 månader till. Och så länkarna förstås, förlåt Kunskapsbanken, så finns på deras hemsida.

Sedan håller de föreläsningen på pilotföretaget. Och utvärderar. Resten av pengarna lägger de på att standardisera enkäten online så att de har ett verktyg de kan sälja till företag när de efter PR-kampanjen lyckats få några stackare att tro att de borde beställa en sådan. För att inte framstå som misogyn kvinnohatare menar jag.

Jag har även kolla på Tjejzonen som också fick bidrag. De har redan ett kontor, tack och lov. De har funnits sedan 1998 så de är proffs. På framför allt att söka bidrag, såklart. Det är ju så de drar in sin egen lön och kan skapa nya tjänster för att anställa sina kompisar.

Hur ser jämställdheten ut då på Tjejzonen? Lika bra som på Mensen och så lämnar vi det ämnet.

De fick 667 000 kronor i bidrag. För en utbildning, de med. 

Som ni kan läsa har de fått ett års lönekostnad betalat av bidraget, vilket motsvarar 80 % av bidraget i sig. Lönen de tänkt betala är ingen genomsnittslön utan ca 32 000 kr per månad. Som vad en gymnasielärare tjänar i Stockholm 7 år efter examen.

De har tänkt att börja med att rekrytera projektledare.

För de 16 personer (kvinnor) som redan jobbar där räcker inte. 

Fast det räckte visst. Ytterligare en fråga Jämställdhetsmyndigheten inte kom på att ställa. De kanske inte har läst ansökan?

För i den står det svart på vitt att rekrytera projektledare, som de ska göra första månaden, stämmer inte.

De kommer ta en person som redan jobbar där. En av alla samordnare de har (de har många) kommer vara projektledare. Så där har de ju fixat hennes hela lön ett helt år. Redan nu.

Vad går då projektet ut på?

Att göra om deras redan befintliga utbildning för volontärer.

Som det står är volontärutbildningen avgörande för deras verksamhet. Förra året utbildades 117 personer. Nu vill de göra den ”kostsamma utbildningen” (som redan nu betalas med bidrag) webbaserad delvis. Och det har de alltså fått pengar för.

Men här kommer igen en fråga myndigheten inte ställde. För man kan enligt deras egna regler inte få bidrag för befintlig verksamhet. Konstigt va, eftersom de precis gett 667 000 kronor till just det.

Att göra om en utbildning som funnits i 20 år måste ändå anses som befintlig verksamhet.

Läs innantill i själva ansökan: de aktiviteter vi söker bidrag för är inte en del av vår ordiniare verksamhet. 

Och Tjejzonen har kryssat Stämmer. För de vet såklart sedan tidigare att myndigheter inte läser ansökningar.

Tjejzonens hemsida kan man läsa att de även får en massa pengar av såväl Socialstyrelsen som Stockholms stad och Folkhälsomyndigheten.

I år fick de också del av 2,3 miljoner kronor av Arvsfonden. 

Hur mycket av de 2,3 miljoner Arvsfonden beviljade det här projektet som går till Tjejzonen framgår inte men de lär inte vara med gratis. Ideellt betyder bara ”tjänar inga egna pengar utan lever på bidrag”. Inte att man de facto gör saker utan pröjs.

2017 fick de även nästan 800 000 kronor av MUCF och mellan 2015 och 2017 fick de 2,7 miljoner kronor i bidrag bara från MUCF.

Det är så här det funkar.

Driftiga personer som vill få betalt för sitt fritidsintresse blir proffs på att söka bidrag för att få in pengar till höga löner.

Även om genusvetatarna som jobbar där inte förstår det är 32 000 kronor per månad långt över medellönen i Sverige som ligger på ca 25 000 kr per månad.

Så de fiskar på myndighet efter myndighet för de vet att när de väl skickat in ansökan och den beviljats har de i förväg fått in ett helt års intäkter att göra vad de vill med. Ingen myndighet ställer ens normala frågor, ännu mindre ställer krav på att det faktiskt inte kan ta en månad att göra en föreläsning för en anställd person på 80 %.

Varenda bidragsansökan jag läst ser ut så här.

Många är dessutom fulla med ordbajs för att ytterligare öka chansen att snurra runt handläggaren så att de trycker på okej-knappen. 

Som företagare blir jag djupt provocerad över hur ruttet systemet är. Inifrån. Jag hoppas kommande borgerliga regeringen anställer två grupper människor när de tillträtt: en grupp vars jobb är att förbereda nerläggning av alla onödiga myndigheter och en grupp vars enda jobb är att gå igenom alla bidragsgivande myndigheters verksamhet, först via revision och sedan skärpa till vartenda krav så att mängden bidrag är minimalt och storleken på varje enskilt bidrag trycks ner.

Det ska inte gå att tjäna en heltidslön år efter år på att orbajsa i bidragsansökningar till myndigheter och sedan leva på en hög lön samtidigt som vi har 470 000 företagare i Sverige, 75 % ensamföretagare, som varje dag sliter för att ens få in en lön. Det är en förolämpning att deras hårda arbete som de tror går till välfärd går till människor som valt bort att driva eget.

För att de hittat en kran med gratis pengar. 

Istället borde alla dessa kreativa människor, för det är kreativt att lyckas få så här mycket av andra människors pengar, starta egna företag och sälja sin kunskap till andra.

Och känna tillfredsställelsen att faktiskt ha jobbat ihop pengarna själv istället för att tömma mössan man ställt utanför statens dörr.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!