Inte Rasist Men bryter mot lagen

Det är bara lokaltidningar i Dalarna som rapporterat om att Inte Rasist Men:s grundare Henrik Johansson åtalats för brott mot Ordningslagen. För Inte Rasist Men tror att den inte gäller dem. Johansson hänvisar själv till grundlagen och den grundlagsskyddade rättigheten om mötesfrihet.

”Som vanligt har jag ringt och meddelat polisen dagen innan”.

Men Johansson verkar alltså tro att denna grundlagsskyddade rättighet innebär att han inte behöver tillstånd. Som om grundlagen ger ett carte blanche när det i själva verket kan vara en grundlagsskyddad rättighet som staten inte kan ta ifrån dig och vara reglerad i lag. Nej, Johansson. Det finns ingen gråzon.

Jag är rätt säker på att Henrik Johansson inte på riktigt tror att för att vi har yttrandefrihet i Sverige som skyddas i grundlagen så gäller inte Lagen om hets mot folkgrupp till exempel, som alltså är en lag som reglerar den grundlagsskyddade rättigheten och de facto begränsar den.

Enligt Ordningslagen är ”en allmän sammankomst bland annat demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet.

I kap 2 4§ ”får inte allmänna sammankomster utan tillstånd anordnas på offentliga platser”. Det står inte ”det räcker med om man ringer polisen dagen innan”.

Och sedan komma dit med ett gäng ”vänner” som alla utgör föreningen IRM iklädda likadana tröjor i syfte att demonstrera mot SD.

Men en liten realty check för ungdomsföreningen IRM – det räcker inte med att tro saker. Och gissa. Man måste kolla fakta.

Och ooops, lagen gäller även ett gäng med skojiga tröjor och hybris. Även om vi sedan gammalt vet att fakta inte riktigt är deras grej utan de går så att säga mer på känsla. Och roliga memes. 

Att polisen låtit detta passera en massa gånger är märkligt men att åklagaren inte skulle väcka åtal om han inte hade på fötterna är tydligt. Lagen är tydlig. Och Inte Rasist Men tycker alltså att lagen inte gäller dem.

Eller så anser de att de ska utgöra ett undantag. Cirkus får nämligen hållas utan tillstånd. 

Så jag har fixat en ny mer passande profilbild till Inte Rasist Men till nästa gång de vill ordna en demonstration utan tillstånd. 

Jag hoppas åklagaren vinner målet och fäller Henrik Johansson. Lagen gäller alla.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!