ETC och återbetalningsplanen

ETC blev ju återbetalningsskyldig för nästan 9 miljoner kronor i presstöd de fått felaktigt, för Dagens ETC men även för lokaltidningar. Då valde Johan Ehrenberg att försätta lokaltidningarna i konkurs för att slippa göra rätt för sig.

 

Jag har begärt ut dokumentet för den återbetalningsplan som ETC sökte och nu fått beviljat. För det presstöd som de fuskat sig till. Men återbetalningsplanen gäller bara Dagens ETC.

 

Presstödsnämnden har fått ett bekant nytt namn som säkerligen inte är ledsen över att få vara med och rädda just ETC. Hon har ju tid numera dessutom, hon har suttit många mandatperioder i riksdagen och får nu pension, även om riksdagspensionen inte alls är lika bra längre. Gissningsvis får hon mer pengar i plånboken på den än som riksdagsledamot då de har en partiskatt som numera inte drabbar henne.

Intressant att läsa att ETC vägrade medverka till att fastställa antalet prenumeranter enligt myndighetens beslut. För att inte granska hela abonenntstocken valde de att frivilligt lyfta bort två kategorier helt. Varför gör man så om man inte har något mer att dölja?

”I de specifika fallen har det vid revisionen funnits svårigheter att härleda enskilda abonnenter från abonnemangsregister vida huvudbok till inbetalningsverifikat”

Med andra ord, man kan inte se att prenumeranter har betalat. Och ”saknats valfrihet från givarnas sida angående vem abonnemangen skänkts och när de startats” betyder att ETC skickat tidningen till folk utan att någon enskild person gett bort en prenumeration eller att mottagarna själva sagt att de vill ha den.

Jag har under tiden jag granskat ETC fått upprepade vittnesmål via mail att folk fått tidningen plötsligt och den fortsatt komma, gratis, utan att de vet varför. Vissa har bara slängt den, andra har försökt att få den att sluta komma utan framgång.

ETC:s flaggskepp Dagens ETC har liksom lokaltidningarna uppgett en för hög upplaga. Enligt TS är den inte 8 510 utan 4 732.

Digniteten av fusket går också att läsa i beslutet. Som att ETC Umeå fick presstöd för 1 893 exemplar men i själva verket bara hade 200 i såld upplaga, resten var gratisexemplar.

Eller att ETC Jönköping fick presstöd för 2738 exemplar men hade 280 i betald upplaga.

Innan Presstödsnämnden beslutade sig för att undersöka ETC:s alla tidningar och upplagorna beviljade de 42,7 miljoner kronor i presstöd totalt till ETC-tidningar.

Bilden nedan är för 2017 års bidrag, de som de sedan krävde tillbaka nästan 9 miljoner kr av.

För att kunna betala kraven gjorde Ehrenberg som han alltid gör – försöker få någon annan att betala. Så han startade en ”stödfond” han fyndigt nog döpt till ”Folkets presstöd”. Som om inte folket redan betalar allt presstöd. Och som folket inte är de har lurat skjortan av genom att få presstöd han inte har rätt till och nu alltså tvingas betala tillbaka. Till folket.

Observera att återbetalningsplanen bara gäller Dagens ETC och 3,8 miljoner kronor. Resten av kraven gäller tidningar han nu försatt i konkurs. Dagens ETC är inget eget bolag utan ges ut av ETC Förlag, som nu har en rad betalningsanmärkningar. 

Han påstår i texten att bankgironumret går till ETC Utveckling. Men det stämmer inte. Bankgirot som han anger på bannern och i all annan kommunikation, för han är bra på det, är 675-0855 och det går till ETC Förlag. Ni vet, samma bolag som alltså nu dragit på sig en rad anmärkningar och som jag skrev om nyligen.

Enligt Presstödsstödsnämnden har Dagens ETC angivit att stödfonden den 7 september samlat in 3,8 Mkr som de använt för att betala fordringsägare och uppsagda krediter, för att bolaget ju är på obestånd. De har även betalat in 300 000 kr till myndigheten sista augusti samt sista september. Enligt beslutet kommer de kräva in hela beloppet om ETC Förlag inte betalar in 305 000 den sista varje månad.

En sak till som är ironiskt – att Ehrenberg beskyller myndigheten att vara politiskt styrd i bästa konspirationsteorifoliehatt-stil. Samt ifrågasätter varför staten vill ha sina pengar tillbaka av ett bolag ägaren satt i konkurs.

Jag såg i kreditupplysningen att han inte har några skulder hos Kronofogden längre så han måste ha tagit pengarna han påstår att han fått in (några bevis finns ju inte) för att lösa ut skulderna han haft hos fogden för att förhindra att även ETC Förlag hamnar i konkurs. För fogden kan begära till exempel utmätning och sedan är det game over.

Men givet hur det står till med ETC Förlag så är konkursen nära förestående oavsett.

 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!