Arbetsmiljöverket och degen

Mitt jobb är så spännande. När man trodde man sett allt kommer något nytt.

Som en myndighet som tar betalt för nyhetsbrev.

De tar alltså 1 470 kr plus moms för att man ska få veta saker som ör offentligt redan, som lagförslag. Alla myndigheter nästan har nyhetsbrev men de är ju gratis.

Man blir nyfiken på exakt vad som är så exklusivt i en myndighets nyhetsbrev att de har valt att ta betalt. Och inte vilken summa som helst utan 1 470 kr per år plus moms. Magasin av olika slag brukar kosta några hundralappar per år att prenumera på så detta motsvarar minst 4 sådana prenumerationer.

De fick 626 miljoner kronor i statsbidrag 2017.

Men för de pengarna kan alltså inte myndigheten ge medborgarna ett nyhetsbrev. Eller det kan de. För att de måste. Jag har nämligen begärt ut dem. Som offentlig handling. Ni ser klockslaget, det är sådant här jag gör framför TV:n när barnen lagt sig 🙂

Jag fick svar direkt. Ett tips till alla er som precis som jag längtar efter att dyka ner i Arbetsmiljöverkets nyhetsbrev för 2018. Vad står det då i dessa dyra nyhetsbrev?

Information om saker som är gratis.

Som reklam för en intervju med några forskare, som verket lagt på gratiskanalen Youtube. Eller som reklam för gratis seminarier man tänker ha om kemikalier. Detta hittas i nyhetsbrev nr 11.

Eller information om en ny sajt för företagare. Också gratis således. Hittas i nyhetsbrev nr 10.

Man undrar var man anmäler det här. Jag menar, en myndighet som kostar 620 miljoner kronor per år kan inte få ha ett nyhetsbrev som de tar betalt för. Det måste vara mot reglerna att ta betalt för saker som alltså är grundlagsskyddat offentligt. Som jag skrev i mailet är alla handlingar som upprättas på en myndighet och som inte ingår i sekretess enligt Sekretesslagen by default offentliga. Det var ju därför jag direkt fick ut nyhetsbreven när jag begärde ut dem. Minsta mail ingår.

Någon hugad läsare får gärna höra av sig så vi kan få bort detta. Det känns kanske futtigt att vilja få bort ett pris på ett nyhetsbrev men det är principen det handlar om. Att en myndighet som vi betalar försöker gömma undan material de producerar bakom en slags betalvägg. Jag prenumererar hemskt gärna på sossarnas favoritmyndighet. Men tänker inte betala ett öre eftersom jag redan betalat nyhetsbrevet och alla som jobbar där via skatten jag jobbat in.

Att ta betalt är faktiskt bara oförskämt.

………………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!