S driver smutskastningsgrupp mot GP Ledare

När Göteborgspostens ägare tröttnade på att deras ledarsida, trots att de är den största lokaltidningen utanför Stockholm, decennium efter decennium inte ens var i närheten av den offentliga politiska debatten och därför anställde Alice Teodorescu som politisk redaktör för sidan inleddes den numera institutionaliserade smutskastningen av GP Ledare som pågått oavbrutet sedan dess.

Jag förstår att det inte var så kul för de sossarna light som tidigare jobbat på sidan och samtliga slutade också nästan direkt när hon i tillträdde vintern 2015. En av dem sökte jobbet och fick det inte, så det var ju självklart att hon inte tyckte att det var så kul att vara kvar. Hon sa upp sig först.

Men ägarna visste alltså vad de gjorde.

De vill ha en mer höger ledarsida och en ledarsida som inte enbart ägnade sig åt Göteborg utan som var del av den stora politiska debatten. Och det fick de.

Då startades facebooksidan Fyrvaktaren. Göteborgspostens logga är en fyr så det var ju fyndigt.

”……utifrån fakta och arbetarrörelsens värderingar”

Det står under OM på Facebooksidan. Jag har följt den i flera år, sedan den startade 2015 strax efter att Teodorescu tillträtt. Först i somras dök det upp ett fastnålat inlägg som är lite mer tydlig vad gäller avsändare än ”arbetarrörelsens värderingar”.

Fyrvaktarens ”journalistiska” uppdrag, eller opinionsuppdrag snarare, den fakta de hänvisar till kan sammanfattas i att citera tweets från kändisar eller skriva något personangrepp mot de som arbetar där. Om de någonsin länkar till fakta är det ofta någon rapport från andra partibetalda föreningar, som Tiden eller Arena. Dvs även det åsikter.

Här har ni ett axplock av de senaste uppdateringarna så ni kan se verkshöjden…… Som matchar valfri mellanstadieelevs intellektuella nivå.

Här citerar de en nu fd anställd på GP Kultur som via sin egen privata Facebook-sida slutar ”i protest mot Jenny Sonessons artikel” på GP Ledare.

Här citerar de sosse-statsvetaren och Ulf Bjerelds partner in crime på Göteborgs Universitet och i debatten Jonas Hinnfors som twittrar något ointressant.


Gurra G från töntiga Just D, ett band stort bland 14-åringar på 90-talet med oförglömliga låtar som ”Vart tog den söta lilla flickan vägen?” hade också någon åsikt som Fyrvaktaren kände att de ville dela via sin sida.

Och landets mest ohederliga krönikör, läraren Andreas Magnusson som ju satt i system att vräka ur sig verbala spyor mot allt till höger om Gustav Fridolin, citeras också.

Givetvis delade de och skrev på den numera nerlagda kampanjen Andreas Önnerfors, universitetslektorn som sedan pudlade, startade för att få Teodorescu sparkad.

Den hade alltså sina första 3 år inte mer hänvisning än ”arbetsrrörelsens värderingar”. En klassisk astroturfing alltså. När en känd avsändare oärligt låtsas vara gräsrötter.

Kanske kände sig Socialdemokraterna manade på grund av valåret att vara lite mer transparenta, öppna och antydan till hederlighet i alla fall. Ingen aning. För i somras dök detta upp:

”Bakom Fyrvaktaren finns en grupp socialdemokrater i Göteborg med omnejd”

Publicerat precis innan valrörelsens mest intensiva period.

Men ändå vill de ge intrycket av att det är några slags socialdemokratiska gräsrötter som nästan varje dag smutskastar GP Ledare generellt och Teodorescu i synnerhet. 

Letar man lite kan man hitta mer information. Under Event ligger ett enda event de hade förra Bokmässan och där har de glömt bort att mörka avsändaren de mörkat sedan 2015, för plötsligt är de ärliga med att det är Ny Tid som äger Fyrvaktaren på Facebook.

Eventet hölls 24 september 2016. Som det står hade S via sin tidning Ny Tid (red.anm AiP Media AB) drivit och finansierat Fyrvaktaren då ett år. Detta var 2 år sedan.

Och Ny Tid är alltså en av Socialdemokratiska partiet helägd tidning.

Eller var, för 2017 meddelade ägarbolaget Aktuellt i Politiken (AiP Media), som till 100 % ägs av Socialdemokratiska partiet, att man lägger ner alla titlar förutom just AiP, som istället ska expandera digitalt. Och det är klart, det ger inga intäkter alls att lägga dyrbar arbetstid på Ny Tid att smutskasta borgerliga ledarskribenter. Tid är pengar. För få vill betala för tidningen. Alltså läggs de ner.

Ni är ursäktade om ni inte har någon aning om att Ny Tid ens funnits. Den lades ju ner för att den är för dålig. Mest kända blev de 2015 när de delade ut godis till folk som jobbade på Göteborgstidningen (GT) när dåvarande chefredaktör Frida Boisen drog i gång någon slags anti-godis-kampanj (hon skriver varje år vid Halloween något kritiskt om godis så vänta några veckor så dyker nog hennes årliga sådan upp i Expressen där hon numera skriver krönikor).

Men det säger något och något sorgligt.

De kan inte stå öppet för att deras främsta projekt 2015 tills de lades ner var att smutskasta Alice Teodorescu.

Och dela ut godis till en konkurrent. Tills de just lades ner.

Den som drivit, och kanske alltjämt driver? Fyrvaktaren är Johan Flanke. Han var chefredaktör för den nerlagda tidningen. Och Eric Öbo heter en annan person som jobbade där.

Flanke var informationsombudsman för Socialdemokraterna i Göteborg innan han blev chefredaktör för Ny Tid och inledde Alice T-kampanjen. Nu jobbar han på PR-byrån Welcom tydligen.

Mest sannolikt är att någon från AiP Media nu driver Fyrvaktaren på arbetstid. Man måste inte bo i Göteborg för det.

Men Fyrvaktaren är bara en del av av Socialdemokraternas opinionsbildning i Göteborg. En annan av dessa delar är något de kallat Tankeverksamheten. Denna så kallade tankesmedja drevs bland annat av Anders Nilsson, som gick bort i våras. Han gjorde en rapport åt Fyrvaktaren 2016 på just temat de älskar – GP Ledarsida.

Det var denna rapport de presenterade på Bokmässan i eventet på FB.

Så Tankeverksamheten och Fyrvaktaren är alltså delar av samma rörelse.

Anders Nilsson var länge ombudsman för LO-facken i Göteborg, åren 2000-2015. Men han var tjänstledig 2009 – 2014 då han jobbade som stadssekreterare åt Socialdemokratiska ledningen under Soffan Hermansson. 2012 citeras han till exempel i en artikel om de indragna 5-tillstånden som han var iblandad i .

Cecilia Dalman Eek, fd riksdagsledamot för S, deltog i eventet om GP som Fyrvaktaren/Ny Tid hade 2016 och som citerats.

Slutsaten är att Fyrvaktaren med sina 4 100 följare på Facebook bedriver sedan 2015 en mycket aktiv smutkastningskampanj mot en enskild tidning – Göteborgsposten – och en enskild del av tidningen  – ledarsidan under Alice Teodorescus redaktörskap. Fyrvaktaren har från start varit en 100 % finansierad del av Ny Tid och därmed ägaren Aktuellt i Politikens opinionsbildning (AiP Media AB).

Och därmed är Fyrvaktaren en av det socialdemokratiska partiet till 100 % finansierad kampanj i syfte att tysta en av landets stora borgerliga ledarsidor. 

En person som arbetat mycket nära den politiska ledningen i Göteborg i 5 år har direkt efter att han slutat därifrån skrivit en rapport som just enbart smutskastar GP Ledare.

Socialdemokratiska partiet stod således bakom Önnerfors avgångskampanj och skrev under den.

Är det här rimligt?

Att ett parti dagligen via en stor Facebook-grupp med av partiet avlönade personer bedriver en intensiv kampanj mot en enskild tidning och dess ledarsida?

Skriver på upprop att få den politiska redaktören sparkad?

Hur demokratiskt är det? Vilken syn på yttrandefrihet och media har man som parti då?

Tja, en sak är säker: sossarna delar den synen med Donald Trump.

Jag ser bara ett parti som i sin egen maktfullkomlighet inte ens ser hur illa det här är. 

Så varför finansierar sossarna detta?

För att de såg att bytet av linje i GP orsakade splittring inom borgerligheten. Mellan socialliberala SD-hatare som man i S nu försöker övertyga att stödja Löfven och bli lydiga sosse-supporters, och resten av högern.

De såg reaktionerna. Och har sedan september 2015 därför med partistöd (Aktuellt i Politiken AB går back och har krävt extra ägarpengar) betalat en bensin-maskin för den brasan.

En till synes lokal konflikt som egentligen är något större – splittring, den så efterlängtade, så hett åtrådda, inom Alliansen.

Alla som varit del av hetsen mot Alice Teodorescu och GP Ledare inom borgerligheten har varit sossarnas lydiga nyttiga idioter.

Inte enskilda gräsrötters nyttiga idioter utan Partiet Socialdemokraternas. För att bereda mark för Löfven-regering nr 2 år 2018. Och 2022.

Hoppas ni är nöjda med det. Ni vet vilka ni är.

………………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!