Företagshatet släpps lös

Sittande regeringen har varit det värsta som hänt svenska företag på många år. Maken till företagarförakt har vi inte sett sedan 80-talet då Socialdemokrater och LO gemensamt tänkte stjäla hälften av landets stora företag genom att konfiskera aktier varje år utan att betala. Löntagarfonderna.

LO tappar medlemmar i rask takt. Vid 2000 hade de över 2 miljoner medlemmar, idag drygt 1,4 miljoner.

Ett problem för LO bland många är att ju fler som är egenföretagare desto färre medlemmar blir det. Om folk struntar i att vara anställd utan fakturerar istället och är sin egen chef så är man inte omfattad av kollektivavtal och man är inte medlem i något fackförbund. Inte bra, om man som LO vill vara så stora som möjligt.

Så de har bett sossarna om hjälp. Eller rättare sagt, de har köpt hjälpt. De betalar sossarna tiotals miljoner per år i form av kontanter och arbete och för det köper de politiska fördelar.

Sverige är verkligen att pajasland när det kommer till denna form av öppna korruption. 

Och Stefan Löfven, själv fd fackpamp, har med glädje levererat det LO beställt. Arbetsmiljöverket fick i uppdrag att bedriva en formidabel hetskampanj i flera år mot företagare som utmålar dem som skurkar, bland annat med en kritiserad app (The Boss) som de fick dra tillbaka. De ska öppna nerlagda Arbetsmiljöinstitutet igen, som var ett ”forskningsinstiutt” för LO att under statlig flagg och med statliga pengar producera företagsfientliga rapporter. De ville införa krav på kollektivavtal för all offentlig upphandling men fick nöja sig med att starta en ny myndigheter för att förslaget var……olagligt. De införde avdragsrätt för fackavgift igen. Listan kan göras lång.

Och nu ska de ge sig på F-skattsedeln. Ett tidigare LO-krav som blev lag var att F-skattare måste ha mer än en uppdragsgivare. Annars spelade det ingen roll att man hade F-skatt, man betraktades av Skatteverket som anställd. En helt befängd socialistisk idé, som Alliansen tog bort.

Detta vill LO givetvis ha tillbaka, för att få tillbaka makten och medlemmarna och göra det mindre attraktivt att starta bolag för folk inom framför allt LO-sfären. 

Så vad gör då fd fackpamp Löfven? Jo, han tillsätter en utredning. Och rekryterar…….trumvirvel……en sosse. Såklart. Lars Erik Löfvden, som varit Malmös starke man innan Ilmar Reepalu och varit minister i Ingvar Carlsson regering och i Göran Perssons sista regering.

På 70-talet hittade LO på ordet ”övervinst”. Ett i sig befängt ord eftersom det antyder att det finns en ”rätt nivå” på vinst. När vinst bara är skillnaden mellan intäkter och kostnader och den blir så stor eller liten som man presterar som företagare. Drar man inte in tillräckligt med pengar gör man ingen vinst och gör man ingen vinst går man till slut i konkurs. Övervinst finns inte.

Nu har de hittat på ett eget ord i LO-svenskan: falskt företagande. Och som bevis är det veritabel uppvisning i anekdotisk bevisföring i kombination med tesdrivet. Eller som man kan kalla det – falsk undersökning.

I den egna rapporten har de nämligen byggt ”slutsatserna” på ”nedslag i verkligheten och LO-förbunden tycker till.

Här är deras definition av hitte-på-fenomenet ”falsk företagare”.

”Det kan vara en arbetsgivare som anlitar F-skattare för uppdrag som egentligen borde göras av anställda”

Detta sammanfattar allt tycker jag. LO vill vara de som avgör vad en företagare har för behov. Samma gamla fackpampsvisa all over, samma gamla planekonomiska syn på företag som skapade löntagarfonderna. Och detta sammanfattar också varför man inte kan ta detta seriöst.

”En arbetsgivare som tänker sig att runda kollektivavtal och Arbetsmiljölagen genom att kontraktera egenföretagare låter sig inte fångas av statistiken”

Mer förakt än så går nästan inte att uttrycka om företag faktiskt. Jag häpnar nästan. Och det här människorna sitter alltså och styr Socialdemokraterna, glöm inte det.

Nej LO. Skälet att ingen mäter ”falskt företagande” är för att det inte finns. 

Sedan påstår de att socialförsäkringen gör skillnad på anställd och företagare. Utan att definiera. För har du aktiebolag anses du som anställd i bolaget även om du är ensam. Ur ett försäkringsperspektiv. Och du ska jämställas med anställda. Men eftersom LO inte bryr sig om detaljer i verkligheten påstår de istället att reglerna alltid är olika, när det handlar om skillnader mellan enskild firma eller AB. Eller så vet LO helt enkelt inte det här utan gissar.

Så här har LO dragit sina slutsatser i den här i mångt och mycket värdelösa rapporten, när det kommer till fakta, men värdefull för att den visar hur det företagarförakt som av tradition finns i LO fortfarande dominerar i allra högsta grad och ligger till grund för de beställningar av politik de sedan riktar mot sossarna.

De har anlitat sin egen ekonom för att göra en rapport som i sin tur gör en enkät bara med LO-förbunden. Deras svar gör sedan LO-ekonomen (rapportförfattaren) ”i en samlad bedömning utgör en god bild av företagandet”. Som de (LO) sedan presenterar som fakta. Fascinerande ändå att denna rundgång etiketteras som något seriöst underlag för slutsatser.

Otippat kommer LO genom att fråga LO fram till att fusket är enormt vanligt. Och det har ökat de senaste fem åren, samma period som LO fortsatt att tappa medlemmar i raskt takt.

Vad kommer då LO fram till efter att de frågat LO?

Förbunden vill att kollektivavtal ska tvingas att omfatta även egenföretagare (!). Och att arbetsgivare ska avkrävas facklig förhandling varje gång man vill anlita ett externt företag.

På lagstiftaren (läs Socialdemokraterna) kräver de en återgång till det gamla systemet. Och ännu mer.

Som att man måste ha fler än en uppdragsgivare, annars spelar det ingen roll att man är företagare. Då ska F-skatten dras in.

Att utbilda alla på gymnasiet och SFI om ”riskerna” med företagande. Som om det inte finns betydligt fler fördelar än risker men är man LO är alla företag ett hot.

Och krav på kollektivavtalsvillkor även hos ensamföretagare.

Regeringen Löfvens utredning om F-skattsedeln är ett rent beställningsjobb från LO.

Lövdén kom med ett delbetänkande nyligen. Givetvis är slutsatsen både att LO-ordet ”falska företagare” finns och att det är ett problem, samt att F-skattreglerna måste ”ses över” dvs ändras. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!