TCO är inte opartiska

Igår gick TCO och tog en tydlig politisk ställning. Något annat kan man inte tolka den debattartikel Eva Nordmark publicerade igår på Dagens Industris debattsida.

Och som av en händelse som tycker sossen Nordmark att det bästa vore ”en blocköverskridande regering”. Socialdemokratiska för en S-regering med stöd av C och L.

Precis det som Stefan Löfven vill. Tänka sig. Vilken slump.

Nordmark passar på att framföra lite andra åsikter TCO tydligen har. Nu är TCO ett fackförbund så givetvis ska de ha åsikter. Om arbetsmarknad.

Men tydligen har TCO som förbund åsikten att Sverige ska vara en fristad för människor. Nu är det få som inte håller med om att vi ska ha en ordnad asylpolitik, även om det också är svårt att se kopplingen till ett fackförbund.

Men att vi SKA vara en fristad kan man ju tolka olika. Det är helt enkelt en värderingsfråga. Som Nordmark antingen tar sig friheten att ha eller så tycker verkligen TCO att deras uppdrag att bevaka 1,1 miljoner människors rättigheter verkligen är att ha åsikter om migrationspolitiken.

Samma sak med klimatpolitiken. Där är tydligen enda sättet att ha en ”blocköverskridande regering”.

Det är ändå imponerande att se den socialdemokratiska maktapparaten live så att säga. För givetvis är detta ingen slump att det kommer nu, när läget är osäkert och Löfven kämpar på med att försöka på alla sätt han kan få C och L att släppa Alliansen för att bli stödhjul åt honom.

Sossar på UD lyckas först att få lättmanipulerade tjänstemän på UD att skriva på ett till synes oskyldigt ”upprop”.

Ingen vet hur många som faktiskt krävde att få se texten de skrev under, de kan ha godtagit någon form av utkast. För att folk är naiva. Nu har de spelat ut sina egna tjänster på bordet och vi får se vad det landar. Att UD-uppropet kommer från sossarna råder dock ingen tvekan. Syftet är att dessa ”bekymrade” tjänstemän ska vädja till C och L att slippa en Alliansregering.

Sedan lånar olika företagare ut sig till ett upprop mot SD.

Som om sittande regering av S och MP med stöd av V inte varit det värsta som hänt just näringslivet på länge.

Med sitt vinsthat, försök att rasera 3;12, den förfärliga flyttskatten som stoppades, där man skulle i förväg beskatta icke realiserade vinster vid flytt utomlands för att tvinga bolag att stanna i Sverige. Och allt annat dumt det hållit på med för att förstöra för landets företagare. Detta är bättre för landet än en Alliansregering som regerar i minoritet?

Carl Bennet, sossarnas främsta näringslivsföreträdare, skrev på. Vem som orkestrerat det är oklart, det kan lika gärna vara någon av de vanliga SD-hatarna inom företagarna, den bittra föredettingen Storch eller kanske Daniel Sachs, som ju själv tidigare deltagit i debatten. Det spelar ingen roll.

Utan att det är ändå beklagligt att företagare lånar ut sig till ett solklart sosse-spinn som handlar om att få C och L att strunta i Alliansen och stödja Löfven. Tajmningen säger liksom allt. Det är NU en sådan artikeln kan göra någon roll och det är givetvis själva syftet. Annars hade artikeln kunnat publiceras när som helst. Syftet är att få centerpartister och liberaler att vackla och internt propagera för att spräcka Alliansen.

Nu har TCO, som en händelse helt utan någon slags tanke på att deras debattartikel bidrar till samma sak, skrivit exakt samma sak.

Att C och L måste hoppa av Alliansen. För att isolera SD. Även om hon inte skrivit det rakt ut är det det som är syftet, det kan alla se. En spade är en spade.

Allt händer samma vecka. När talmmansrundorna är. This is how they play. 

Att S samtidigt ger V såväl talmanspost som utskottsordförandepost, handlar också om att kommunicera med C och L vad som händer om de envisas med att fortsatt stödja Ulf Kristersson. Vi får se vad som händer härnäst. Men S lämnar ingenting åt slumpen. Kanske ett kändisupprop för ett blocköverskridande regering.

”213 kändisar vädjar till C och L att bilda en ”mittenregering” (stödhjul åt Löfven).

Zara Larsson, Henrik Schyffert och Kjelle Bergquist i manifestation framför riksdagen. Sittstrejkar utanför porten för den blocköverskridande regeringens skull. 

Men vad kan man vänta sig av TCO?

TCO har alltid varit ett gammalt sosse-fäste. Många är de kända socialdemokraterna som passerat förbi som ordförande i just TCO. 

Som Lennart Bodström, som gick från TCO till regeringen som utrikesminister, därefter utbildningsminister och avslutade som ambassadör. Sossarnas reträttposition nummer ett. Ni ser ju hur många sossar som nu skickas ut på fina posteringar, gissningsvis kommer Margot Wallström skamlöst ge sig själv ett sådant jobb också. På någon av de finaste mysigaste och minst arbetssamma posteringarna.

Eller som Björn Rosengren, som även han blev minister. Men på grund av porrklubbskandalen tvingades han att acceptera att bli landshövding i Norrbotten först. Innan han kunde bli Kommunikationsminister och sedan Näringsminister.

Sture Nordh gick från statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet 1999 direkt till TCO.

Så givetvis har nuvarande ordförande Eva Nordmark också partibakgrund i Socialdemokraterna, det är ju ett krav i princip. Hon var riksdagsledamot 1995-1999 för dem. Innan dess var hon ledamot av SSU:s förbundsstyrelse 1993-1995.

Vem var ordförande för SSU när hon satt i förbundsstyrelsen?

Jo, Karl-Petter Thorwaldsson. LO:s ordförande. Han efterträddes av Niklas Nordström och sedan tog Mikael Damberg över. Därefter Ardalan Shekarabi.

Kopplingarna har alltså bestått.

Och så här glad blev Nordmark när hennes partikamrater fixade a-kassan.

Förutom sossen Eva Nordmark finns det fler vänsterpolitiska i styrelsen. 

  • Annika Strandhälls efterträdare som ordförande för Vision är Veronica Magnusson, som gick direkt från att vara borgarrådssekreterare till Miljöpartiet i Stockholms stadshus till facket.
  • Britta Leijon är som bekant en känd socialdemokrat.
  • Jonas Nordling på Journalistförbundet har själv varit chef på SVT och har bland annat som ordförande tagit ställning för att mediebolag ska strunta i granskningsnämndens beslut. 
  • Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon har sagt att ”SD är förödande för kulturen

Igår rapporterade jag om UD-listan och avslöjade en del kända sosse-kopplingar. Maria Guiterrez var en av undertecknarna, gift med sossen Efraim Gomez. Hennes brorsa José Guiterrez var tidigare pressekreterare för Vänsterpartiet.

I valrörelsen 2014 togs Jonas Sjöstedts adress bort från valsedlarna. Han bor på Östermalm. Istället stod det mindre fina Gärdet, vilket passade Vänsterpartiets väljare bättre såklart.

Jonas Sjöstedt blev också påkommen med att flyga från Bromma som han vill lägga ner. Det var en av deras stora valfrågor 2014.

”Nej, nu är det valrörelse och är bråttom”

En klassiker ändå.

Det gick väl så där för Guiterrez som pressekreterare kan man väl säga. Så innan han hann få sparken fick han jobb. På TCO……

Den 24 juni 2014, mitt i valrörelsen, byter han plötsligt jobb. Och blir biträdande pressekreterare på TCO.

Just nu är han tjänstledig presschef, för att han följt med sin fru Lisa Olin till FN i New York. Hon jobbar på UNDF.

Ja, vad ska man säga?

Makten framför allt, men ännu mer, allt makt till Socialdemokraterna. Inget annat spelar någon roll. För vissa.

En gång sosse, alltid sosse, alltid partiet först.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!