UD-listan och sossarna

Att opolitiska tjänstemän i ett upprop tar ställning politisk är en känslig fråga. Och upprörande. De hävdar att uppropet är opolitiskt men det är det såklart inte, ej heller är det en slump att det kommer ut i detta känsliga läge.

Listan är givetvis både orkestrerad och läckt av sossarna för att påverka C och L att överge Alliansen. 

Jag har tidigare skrivit om UD och hur Margot Wallström när hon tog över med sina tjänstemän började sätta borgerligt märkta tjänstemän i kylskåp medan tjänsterna delades ut till vänner och barn till sossar. Inlägget publicerades 2015.

Listan med namne på de som skrivit på ligger bakom betalvägg både på Ledarsidorna.se och Nyheter idag och jag tänker inte förstöra deras möjligheter att tjäna pengar så vill ni se den får ni betala.

Men jag har granskat den och hittat en rad intressanta namn.

Som Karl Backéus som även finns med i mitt inlägg.

Han råkar vara socialdemokraten Anna-Greta Leijjons son, ni vet den fd justitieministern. Kristina Perssons dotter Amanda Högberg fick också jobb på UD och Annika Söders dotter Klara Backman, ingen av dem verkar ha skrivit på uppropet dock.

Carl Skau har också skrivit på.

Han var Margot Wallströms högra hand när Sverige skulle köpa sig en post i FNs säkerhetsråd. Pengar filtrerades via Dag Hammarskiöld-stiftelsen och finansierade bjudresor till länderna som skulle rösta. Kabinettsekreterare Annika Söder var chef där innan UD och Lisa Orrenius chef i New York. Hon råkar också vara gift med just Carl Skau som sedan utsågs till Sveriges representant. Och nu ställer han upp på uppropet.

En annan person central i säkerhetsrådetkampanjen var Niklas Kvarnström, som bland annat var den som gömt undan alla handlingar vi andra vill se. Som tack för hjälpen belönades han med fina posten som ambassadör i lyxiga Singapore den 24 maj 2018. Ytterligare en post sossarna passade på att fylla innan valet. Han skrev inte på utan vill nog hålla låg profil så att han får stanna.

Charlotta Sparre har också skrivit på. Hon råkar vara chef för Diplomatprogrammet på UD.

Är detta det nya rekryter ska lära sig? Att opolitiska tjänstemän ska protestera mot demokratiskt valda?

Efraim Gomez är en annan som skrivit på.

Han är också “opolitisk” men står Ann Linde mycket nära och inledde sin raketkarriär på Olof Palme center. Han utsågs av regeringen som 32-åring till chef över FN-enheten.

Hans fru Maria Gutiérrez jobbar också på UD och har skrivit på. Hon har också gjort en raketkarriär. 

Nedan ser ni en tweet från Diplomatprogrammets rektor Sparre.

Ämnesrådet Ronnie P Nilsson är ett annat namn på listan, han har jobbat som politisk sakkunnig åt tidigare S-regeringar. Han var pol. sak åt finansminister 1989-1991 och pol. sak på UD 1994-1997.

En annan anmärkningsvärd sak med listan är att flera högt uppsatta chefer skrivit på. Förutom Gomez och Sparre har till exempel Michael Hjelmåker skrivit på och Helena Sångeland, ambassadör i Iran.

Inifrån UD säger min källa att uppropet bara cirkulerat i en liten utvald krets, inte bland annat. Många blev överraskade av publiceringen.

Det är inget “opolitiskt” upprop och det domineras inte heller av “opolitiska” tjänstemän.

Det är anmärkningsvärt att det får gå till så här men det ska inte ses som något annat än ytterligare maktspel från sossar. De orkestrerade uppropet och läckte det sedan till pressen för att sätta press på Centern och Folkpartiet.

Tjänstemännen borde få en lektion i hur oberoende funkar eller nya arbetsuppgifter.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

4 kommentarer
  1. Jag kan bara dra en slutsats av listans tillkomst: det första man skall göra när man fått ta över efter en bortröstad regering, är att sparka samtliga som arbetar på högre poster i alla myndigheter! I stort sett så fort en nytillträdd regering har installerat sig i sina kontor så kan man skicka ut uppsägningsbrev, och se till att dessa personers passerkort spärras ögonblickligen.

    Eller så får man se till att tjänstemännen i myndigheterna inte blandar ihop sina egna personliga värderingar med vad de är satta att göra i sitt arbete. Men det är nog att hoppas på för mycket.

    Och jag har ett svagt minne av att en av de borgerliga regeringar för några år sedan såg till att det valdes en borgerlig talman i riksdagen, varpå S klagade på M att de politiserade posten…

  2. Du har blandat ihop mig med min namne Ronnie P Nilsson, som arbetar på regeringskansliets förvaltningsavdelning. Han har uppenbarligen skrivit under men det har inte jag gjort.
    Ronnie Nilsson
    Ämnesråd UD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *