Frågetecknen kvarstår kring Leila Ali Elmi

En del kritik har framförts att vi som anser att det är misstänkt klanröstning som Elmi använt är rasister och inte kan belägga det. Och det har diskuterats om klanröstning verkligen är rätt begrepp.

Jag tycker debatten är viktig i sig men egentligen är det semantik om man ska kalla det klan eller etno istället. Somalia är en utpräglad klankultur. Per Brinkemo är den enda som verkar intressera sig för detta, fram till nu.  Klanen fungerar istället för stat och är därför mycket viktigare vad gäller att lösa konflikter, ta hand om problem, trygghet etc än vad den är för ett val och i politiken.

Jag tycker inte det är så viktigt vad vi kallar det så etnoröstning är kanske ett bättre ord som fångar in fenomenet mer.

Rasistkortet är däremot trasigt så alla som försöker med det är dömda att misslyckas, även de som inte står till vänster men hakar på och använder mindre laddade ord som ”fördomsfull”. Ett slags semantiskt förband till rasist som ska peka på en karaktärsbrist hos någon, en människa som inte anför rationella argument utan som bygger sin argumentation på fördomar om ”den andre”. Även om man försöker gömma sig bakom att något är fördomsfullt, inte att personen är fördomsfull – varför använda ordet alls om man inte ämnar att implicera en persons karaktärsbrist? Ett illa dolt personangrepp då fördomsfull knappast är något trevligt.

Det är inte alls fördomsfullt att konstatera fakta och fakta finns det gott om, dessutom är brist på information också information. Jag tänker redogöra för varför alla som påstår detta har fel. 

Ivar Arpi och Erik Helmersson debatterade frågan i P1 igår. Att DN Ledare insinuerar att alla vi som påpekar problemet har dunkla motiv (läs: är lite rasistiska) är inte otippat. Den sortens populism har de gjort till sitt signum. De försöker gjuta olja på vågorna och få lite klick till en ledarsida som för länge sedan tappade den ledande positionen och nu hänger lite på gärdsgården, som en varken-eller-sida. En oberoende liberal ledarsida som varken är särskilt liberal i kontexten klassisk utan vänsterliberal och bara oberoende till partistruktur men desto mer beroende av att vara till lags.

Vänstern säger att de gillar den, och det gör de för att den inte är höger. Inklusive vänsterliberaler. Men bara när de skriver om Hanif Bali och kritiserar klassisk högerpolitik. Snarare kan man säga att de behandlar DN som barnet i skolan som bara fick uppmärksamhet och vara med när denne bjöd på godis i skolan. Ingen till höger respekterar den längre utan betraktar den med avmätt ointresse mest. Föredettingar, en gång ledande men nu en slags solkig rest från det förflutna. Och så har vi de som hatar DN generellt. Jag tillhör alltså den mittersta kategorin.

…………………….

I intervjun säger Elmi följande:

– Det är något stort, jag är stolt över att jag är riksdagsledamot och att den här plattformen är tillgänglig för många människor som känner sig igen i mig och det är något oerhört för oss.

Du har fått kritik för att du bedrivit din kampanj enbart på somaliska?

– Det stämmer inte alls, jag har två FB-sidor. Den ena skriver jag på svenska, den andra på somaliska. Jag tycker politik ska vara tillgänglig för alla.

Vilka frågor brinner du för, vad vill du åstadkomma som riksdagsledamot?

-Det jag vill åstadkomma kan jag inte svara på nu, jag vet inte vilket utskott jag kommer hamna i, jag vet inte hur min dag ser ut i morgon men……men det som är viktigt för mig är representation, att vi har representation, asså det är en superviktig grej för mig och att alla röster i Sverige får höras och att orten får en röst i riksdagen.

Om vi går in på de här anklagelserna, du var ju nr 21 och kryssade dig till andra personen, hur ställer du dig till anklagelserna att du har bedrivit en odemokratisk kampanj?

– Det är olyckligt att liksom att debatten liksom att man tar fokus från debatten liksom. Personligen tycker jag liksom att det ska firas att en ung kvinna….från förorten har lyckats ta sig till riksdagen…..från plats 21 till plats 1 på listan. Det är det som ska vara fokuset. Och mitt politiska engagemang, att jag aktivt varit ute och pratat med medborgarna. Jag bor i Angered, jag bor har bott i Angered större delan av mitt liv 28 år, snart 29 och jag är fritidspolitiker i Angered, jag har valts ut av medborgarna, jag har varit ute och knackat dörr

Hur ställer du dig till anklagelserna?

– Jag tycker att det är tråkigt att det ska behöva vara så….äh…och…äh det stämmer inte helt enkelt. Helt ärligt det stämmer inte att jag har fört en liksom en. Det är absurt för att jag tar avstånd från klansamhället och jag är en ung svensk somalier och klassamhället lever inte hos oss unga svensk-somalier.

Har du förståelse för folk, för att du skriver mycket på somaliska i din valkampanj, att folk blir misstänksamma i den kampanj i och med att de inte förstår?

Det ligger helt i linje med valsystemet att kunna skriva på ett annat språk  men att man liksom vänder på det och gör det till något helt annat, nä jag har inte förståelse för det.

På din FB-sida har du uppmanat folk att rösta på dig för att du ska föra den somaliska gruppens frågor på dagordningen, varför bara en etnisk minoritet som du skriver i ett av dina inlägg?

– Jag vet inte riktigt vilket inlägg du syftar på….äh, men….det finns, somalierna är en del av, svensksomalierna är svenska medborgare och det finns sakfrågor som jag har gemensamt och jag tror nog att det var det jag försökte uttrycka liksom att vi behöver , det finns frågor som vi som etnisk grupp har gemensamt, svårigheter, diskriminering som vi upplever som somalier. Vi behöver en röst, en politisk röst. 

……………….

Jag tycker att jag fått en del svar efter hennes intervju men inte alla. Om hennes syfte var att tona ner att hon är en etnokandidat misslyckades hon däremot kapitalt. Uppfattningen stärks bara att hon just bedrivit som kandidatur på somaliska för att uppmana somalier att rösta in en somalier som för somaliernas talan i riksdagen.

Scrollar man den svenska Facebook-sidan, som är hennes privata (där heter hon bara Leila Ali), ser man att 2/3-delar är på somaliska och resten på svenska och ibland engelska. Hon verkar märkligt nog ha fler politiska inlägg 2014 än hon hade i den här valrörelsen när hon kandiderade till riksdagen. Återigen hittar jag ingenting om politik. Inte ens när hon kampanjar ihop med partiet.

På nästan inga ställen framgår det vad hon tycker politiskt. Inte ens på en bild när hon kampanjar med andra miljöpartister.

Den 24 december, inte heller det på svenska, skriver hon just att hon ska vara en representant.

”I think that the somali people is the greatest power in the country”

”I am Leila Ali, who promises you with the party and describes our interest and our development will be a priority for the Somali people. This commitment is a milestone”

I augusti 2017, samma år hon annonserade sin kandidatur som riksdagsledamot, delade hon en video vänsteraktivisten Carolina Farraj gjort om Joakim Lamotte.

Där hon under 16 minuter inspelning, i en film med 85 000 visningar, kallar honom (efter att ha gjort sig lustig över hans röst och dialekt): rasist, parasit, misogyn, rövhatt, bräckligt ego, ledsen för att inte alla slickar din röv, gör ingen nytta mer än för din patetiska rassesvans, misslyckad människa, inte du någonsin gjort har haft något värde för demokrati, samhällskritik, fucking jävla tragisk, vill ha rasistiskt medhåll, du har inget eget engagemang utan gör bara saker för pengar, kvinnorhatare, jävla mupp, lilla gubben, uppmanar alla att ringa 114 14 för att hon gör Lamotte ledsen, parasit är mer rimligt att kalla dig än Joakim, rimligt att kalla dig skadlig, du föraktar feminism, tycker synd om dina barn med hela mitt hjärta, ordbajsar, rätt åt honom att folk hotar honom på nätterna, kukhuvud.

Leilas Ali Elmis kommentar: bland det bästa jag sett på länge

Hon verkar också ha blivit mer religiös själv vid någon tidpunkt för hon la själv upp en bild av hur hon såg ut 2008 och jämförde med idag och syftet var just det. Ser man på den tidigare bilden ser man att hon inte döljer mer än just håret under en mössa men inte vare sig hals eller nacke och att hon visar hud innanför kavajen. Stilen hon numera har är betydligt mer konservativt muslimsk. För 10 år sedan klädde hon sig mer västerländskt helt enkelt.

Man kan se att hon stöttade kraven på att Amineh Kakabaveh skulle avgå för att hon råka dela kritik som Nordisk Ungdom producerat och som somalierna via Afrosvenskarna sedan använde som en hävstång för att få bort henne från politiken då hon är stark kritiker till hedersförtryck. Varför stod Leila Ali Elmi bakom det? Någon borde fråga henne det och vad hon tycker om hedersfrågan.

Hon backade Mehmet Kaplan, när Nalin Pekgul anklagade honom för att vara islamist. Jag noterade ingenting på hennes FB när det 1,5 år senare avslöjades att han verkligen var det, och umgicks med Grå vargarna.

Hon har enligt sin FB jobbat som modersmålslärare på Fredens skola i Göteborg 2011. En muslimsk friskola som fick stänga på grund av allvarliga brister.

Bakom skolan låg en icke namngiven kvinna i 34-årsåldern. Varför hon har skyddad identitet och hur man nu kan ha det om man är huvudman för en friskola framgår inte.  Skolan ljög när de ansökte om tillstånd och hävdade att de inte var en religiös skola, trots att de sedan bland annat hade bön på schemat. Ansökan de skickade, och ansökan om att få utöka med förskola, visade sig sedan vara copy paste från andra friskolors ansökningar. 

Skolan stängdes av Skolinspektionen.

Vad tycker hon att hennes partiledare vill ställa betydligt högre krav på religiösa friskolor, även om han inte vill förbjuda dem?

Vad gäller Miljöpartiets skolpolitik, eftersom hon angivit att hon är särskilt intresserad av dem vilket man kan förstå då hon ändå jobbat som somaliskt modersmålslärare på en muslimsk friskola, vad tycker hon om det?

Varför citerade hon heller inte just partiprogrammet när hon fick frågor i de två intervjuer jag hört?

Istället för att skylla på att hon inte sitter i något utskott. Det spelar nämligen mindre roll, de allra flesta politiker vet vad de tycker i partiets frågor innan de kommer in i riksdagen. Utom Leila Ali Elmi verkar det som.

Att flickor inte ska tvingas in i snäva könsmallar borde även innebära att man inte tvingar på små flickor slöja i skolan. Även om jag vet att MP försöker med konststycket att ignorera just detta för att de är kulturrelativster. Det är farligare för små flickor att leka mamma, pappa, barn än att skolan ska upprätthålla det patriarkala förtryck slöjan för ses som en symbol för.

Och vad tycker hon om hedersfrågan? Om kvinnlig könsstympning?

98 % av alla kvinnor i Somalia stympas så det är inte fel att utgå från att alla hennes egna kvinnliga släktingar som inte är födda i Sverige och som hit som tonåringar eller äldre är just det. Vad tycker hon om tvångsäktenskap? Det finns över 200 anmälningar om tvångsäktenskap men bara 2 fällande domar. 

Vi vet att just somaliska flickor är en särskilt utsatt grupp i Sverige för just könsstympning till exempel. Och Somalia är ett av de länder man vet barn skickas för tvångsgifte. 

Jag tycker inte det är dåligt i sig att man säger sig vilja fokusera på ett särskilt politikområde och integrationen av somalierna är ett sådant. Om hon hade sagt just det. För just den gruppen står otroligt långt från arbetsmarknaden som helhet och är i många städer den etniska grupp som är svårast att integrera i det svenska samhället. Om hon hade sagt att hennes fokus är att till exempel utbilda och jobba mot könsstympning och hedersförtryck i den community hon själv tillhör hade det snarare varit en tillgång politiskt.

Men hon har ännu inte sagt något sådant. Perspektivet har varit rättighetsperspektivet.

Hon företräder en viss grupp, och deras rättigheter. Inte att hon som en del i gruppen företräder politiken i gruppen. Det är en stor skillnad. Hur ser man på sin egen roll som riksdagsledamot? Är man en person som ska företräda en etnicitet och bevaka rättigheter?

Eller är man en person som representerar partiet man är vald för och svenska folket och med sin särskilda kunskap och kontakt med en viss etnisk grupp därför kan jobba med alla de problem och utmaningar som finns just där?

2012 hade 21 % av samtliga somalier mellan 16 och 65 år jobb i Sverige. Resten levde på bidrag. 70 % av somalierna har maximalt förgymnasial utbildning. Andelen analfabeter bland somalier i Somalia är 60-70 % så de och afghaner utgör den största andelen av analfabeter i Sverige.

Eftersom hon själv pratar så mycket om somaliska gruppen vore det bra om media kunde ställa relevanta frågor kring just detta.

Har hon tänkt att jobba för att från sin plattform komma med lösningar som löser dessa för samhället så stora problem?

Vi som är hennes uppdragsgivare, det vill säga hela svenska folket då samtliga 349 riksdagsledamöter representerar just hos i den demokratiska församlingen, via sina partier, vill veta hur hon ser på detta. Jag har inget skäl att misstänkliggöra henne, jag vet ingenting om henne. Utan jag vill ha svar på alla de frågor som är obesvarade.

Hade hon drivit en normal kandidatur där fokus varit politiken hade alla frågor redan varit besvarade via debattartiklar, inlägg på Facebook och andra kanaler. På svenska, så att alla kunnat läsa vad hon tycker.

Men hon har valt bort det.

Och då får man finna sig i att få frågorna nu. 

Eller hon trodde att hon skulle kunna bli riksdagsledamot och varken betraktas som en offentlig person eller tvingas svara på frågor på vad hon vill och vad hon står för?

Jag är inte intresserad av henne för att hon är muslim, har slöja eller något annat. Utan för att hon är miljöpartist men verkar kunna väldigt lite om politik och tycka väldigt lite för att vara riksdagsledamot. Och att allt tyder på etnoröstning. I så fall har vi fått vår första inkryssade kandidat som öppet är just det.

Det är en slags gamechanger i svensk politik.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!