MP och den somaliska klankandidaten


Leila A Elmis politiska karriär verkar ha börjat förra valet för 2015 satt hon för Miljöpartiet i stadsdelsnämnden i Angered. Men söker man på hennes namn hittar man ingenting annat. Inga debattartiklar, inget politiskt alls. Hon dök upp i valet 2014 och hamnade som ersättare i stadsdelsnämnden.

I december 2017 startade hon sin officiella FB-sida som drivit hennes kampanj. Hon fick 12 000 följare på den under 9 månader, ett helt otroligt resultat och många fler än en hel del kända politiker och statsråd.

Miljöpartiet satte henne på plats 21 till riksdagen, en tydlig signal att partiet inte vill ha henne i riksdagen då MP hade två till tre mandat i Göteborg beroende på valresultat. De fick två mandat. Plats 21 är alltså inte ens nära.

Men vår demokrati möjliggör att man kan strunta i ett partis vilja och bedriva en personvalskampanj.

Det i sig är något bra, personkryss är ett sätt att runda gamla låsningar och lojaliteter och få in nytt blod. Robert Hannah från Liberalerna lyckades till exempel kryssa sig in förra valet och är nu en av deras mest uppskattade ledamöter som hörs och syns mycket.

Däremot är avsaknaden av just politik i hennes kampanj märkligt och bekymmersamt. 

Inte ett enda inlägg på sidan är på svenska och ingenting handlar om politik när man översätter. Det går inte att lista ut vad hon tycker om saker mer än det hon skrivit som kandidat och det är antirasist och feminist.

Det är bara fullt av somalisk nationalism och uppmaningar att rösta på hennes för att hon ska företräda det somaliska folket i Sveriges riksdag. Hennes kampanj har gått ut på att somalier i Angered ska rösta in en somalier. Och då använder man personkryssystemet för klanröstning.

Bevisen är många i flödet.

Som här, då hon skriver om att just Angered är fantastiskt för somalier.

Här där uppmaningen är att somalier ska rösta på henne för att hon är somalier.

Inlägget dagen innan valet uppmanar återigen somalier att rösta på henne för att hon är somalier, och på två andra somalier som kandiderar just för MP men till landstinget respektive kommunfullmäktige.

I flödet finns kommentarer från besökare som bekräftar just det, att somalierna i Sverige ska få en egen representant.

När förtidsröstningen öppnade den 22 augusti publicerade hon det här. Att det handlar om att det somaliska folket ska ha en somalier i riksdagen. 

Men när man är riksdagsledamot är man svenska folkets representant. Vi har personkryssa men inte personval och personliga mandat, som i t ex USA.

Ingen är en utsedd enskild grupps riksdagsledamot. Man ska representera sitt parti först och främst men företräda svenska folket som man fått ett förtroendeuppdrag ifrån. Att hon lovat att bara representera en liten del av landet i sin kampanj är därför odemokratiskt och då har hon missförstått vad riksdagen är för något.

Flödet är fullt av somalisk nationalism. Och islamism.

Hennes kampanj har fokuserat på somaliska radio- och TV-kanaler och att få somaliska politiker i Somalia att stödja hennes kandidatur, som sedan spridits på FB-sidan.

Hon har till och med träffat Somaliska presidenten, i Somalia.

Detta är alltså ingen vanlig somalier utan en somalier med mycket nära relationer med regeringen och presidenten i Somalia. Och ett mycket stort nätverk av somalier i Sverige, framför allt Göteborg.

Abdullahi Mohammed berättade i en intervju i GP att han själv kommer från en stor klan och att hans farbror till och med ställt upp i presidentvalet.

Även han, den ena av den kandidater hon uppmanade alla att rösta på, har nära relationer med politikens kärna i Somalia.

Varför han i det läget kom som ensamkommande till Sverige framkom inte.

Yousuf verkar betydligt mer politisk och är engagerad i Hyresgästföreningen. I valet spred han vidare de lögner HGF kokade ihop om marknadshyror i valet.

Det enda jag kan hitta om hennes åsikter är den här bilden som hon la upp tidigt i Facebook-sidans flödet och som inte har några kommentarer från vare sig henne eller följare men lappen är skriven på engelska. Eftersom hon la upp den på sin kampanjsida är det rimligt att utgå från att det ändå betyder något och har någon relevans  men att ta det bokstavligt ska man givetvis inte.  Det är svårt att tro att det där är hennes kampanj.

Intersektionalitet och slavarv.  Icke muslimer ska tvingas konvertera eller bli slavar. Maktobalans. Kanske beskriver hon hur det fungerar i något annat land, ingen aning men intersektionalitet snarare än slavar är nyckelordet här.

För den teorin ligger bakom hela idén om att olika etniciteter ska ha “representation” vilket hon sedan verkar ha byggt sin kampanj på enbart. 

Hon lyckades alltså mot Miljöpartiets vilja kryssa sig från plats 21 och därmed 19 platser från valbar plats, in i riksdagen med hjälp av somalisk nationalism, nära kontakter med den somaliska makten och klanröster i Sverige. 

En bild hon publicerade den 23 juli säger också allt tycker jag. Texten lyder: Allahs allsmäktiga och större Somalia utse mig. Ungefär. 

Man kan diskutera hur stor andel klanröstning kan förklara sossarnas makt i de värsta förorterna runt om i Sverige men detta står utom något tvivel – Miljöpartiet har fått in den första helt öppet klaninröstade kandidaten i Sveriges riksdag. 

Vad hon tycker politiskt går inte ens att få fram. Hennes kandidatur har öppet skett enbart på somaliska, i text och på möten. Ingen svensk kan förstå vad hon representerar och hon bryr sig inte heller för att hon inte företräder dem. Hon företräder bara somalier, som hennes flöde visar.

Detta är ett demokratiunderskott och en bugg i personvalssystemet som ingen kunnat räkna med, eller så hade vi kunnat det om vi brytt oss om att lära oss mer om de folkgrupper som numera utgör stora väljarbaser inom de invandrade till Sverige. 

Så vad gör vi nu?

Viktigaste är att vi lyfter frågan om klanröstning och vad vi politiskt tänkt göra åt det. Jag har själv föreslagit saker man kan göra som direkt skulle göra klanröstning svårare men som inte gör stora ingrepp i demokratin för det. Som att uppgradera medborgarskap och kräva det även för val i kommuner och landsting.

Nu finns det inget skäl för panik just för vad den här helt okända 30-åringen kan tänkas göra. Svaret är nämligen ingenting. Partiet ville inte ha henne i riksdagen men nu sitter hon där. Sannolikheten att hon kommer få något ansvar är nära noll och kommer utgöra den delen av ledamöterna som är röstboskap. Och det är ju just det folk som inte har politisk erfarenhet inte förstår – i riksdagen ska man trycka på de knappar i voteringar partiet bestämt.

Vad hon lovat somalierna vet åtminstone inte jag och ingen annan heller som inte lyssnat på henne live antar jag eftersom flödet online inte innehåller politisk, något udda kan man säga för att vara en riksdagskampanj i ett val. Men vad hon än lovat kan hon inte leverera något. För hon bestämmer inte i Miljöpartiet utan partiet bestämmer. Hon kommer få foga sig bara. Dessutom kommer hon sitta i opposition i ett parti som nästan åkte ut ur riksdagen.

Jag gissar att hon självmant försvinner nästa val för att det helt enkelt är otroligt tråkigt att inte få något gjort, för att hon inte kan det politiska hantverket och inte sitter på ett politiskt mandat utan ett etnicitesmandat.

Men hennes framgång vad gäller personkryss och att hon kom in kommer ju tyvärr kunna inspirera andra etno-kandidater.

Som i valet 2022 kuppar sig in i små valkretsar i ett litet parti och kryssar sig in för att de får klanröster. 

Här krävs det därför eftertanke.

Vad kan man göra åt det?

Vi har några år på oss nu innan nästa val att lösa det problemet.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

12 kommentarer till MP och den somaliska klankandidaten

 1. Skrämmande utveckling, men precis som en kommentar jag såg för flera år sedan så tycker jag att den stämmer väl i all enkelhet-” Om man har dörren vidöppen för tredje världen, ja då får man tredje världen”.

  Somalierna tycks leva i symbios med skandinaverna- även i Minnesota och Seattle USA (Mycket skandinaver) har det attraherat stora grupper somalier med medföljande problem.

  ”Men när man är riksdagsledamot är man svenska folkets representant.

  Inte en utsedd enskild grupps. Man ska representera sitt parti först och främst men företräda svenska folket som man fått ett förtroendeuppdrag ifrån. Att hon lovat att bara representera en liten del av landet i sin kampanj är därför odemokratiskt och då har hon missförstått vad riksdagen är för något.”-citat

  Ett vanligt problem ovan med människor som kommer från MENA länderna, även det faktum var pengar kommer ifrån tycks vara ett okänt fenomen.
  Men med klanledare som Stefan Löfven så är det ju bara för ”svenskarna” att anpassa sig!

 2. Lagstadga att all valkampanjsinformation skall vara första-språk på svenska. Följande språk/dialekter skall översättas av auktoriserade översättare samt vidimeras av representantens parti samt valmyndigheten.

 3. Om hon inte kräver p.g.a sin religion annars blir hon kränkt..Hur går det när S har avtal med SMR om att islam skall vara representerad i samhället, organisationer ,myndigheter och…Riksdag?

 4. You sat her vote has no significance… Even, when the Riksdag meets to vote on who will be prime minister, she can d mandate and exert pressure, if she voted against the rödgröna, THE scale is even! Later, her influence depends on which government will be voted in

 5. Nja, inte säkert att hon försvinner. Det kan vara ett sätt för henne och hennes klan att klättra i heirarkin för att få fler och fler förmåner. Var annars skulle hon tjäna lika mycket som en riksdagsledamot och samtidigt få den prestige som hon nu fått bland andra somalier. Går lönen bara till henne? Miljöpartiet tror att de genom att gå i lag med olika etniska grupper och helt svälja deras olika böjelser har något att vinna på samma sätt som S, C och Mp och åtminstone tidigare M. Det är mao ett möjligt utbyte av tjänster, inkomster, makt och prestige på alla nivåer. Bäst att inte underskatta den här företeelsen. I ett öppet svenskt samhälle är det rimligt att kräva att alla med ambition att bli politiska företrädare enbart talar och skriver på det svenska modersmålet. Man bör också öppet redovisa beroendeförhållanden till företag, organisationer, släktband, formella liksom informella.

 6. Ser inga problem alls! En granne i Skellefteå sätt och tyckte illa om andra politikers inlägg på FB. Nu kliver han in i riksdagen för SD. Han har aldrig deltagit i ett politiskt möte.

 7. Borde finnas uppenbar anledning till uteslutning…

  En röstkupp, inget annat!

  Har inte i en svensk demokrati att göra!

 8. Hon drog in det avgörande mandatet,
  för att Löfvén skall ha 144-143 gentemot Alliansen!

  Dessa borde nu kunna hävda att detta är en röstkupp…
  För övrigt bara en av flera!

  Visa ryggrad, ta makten oavsett vad Svetsaren säger!

 9. Det här var ju bra journalistik.

  Själv vägrar jag helhjärtat att rösta (så länge det ännu inte är straffbart) eftersom varje röst, även blankröster, ger legitimitet åt det rådande kriminella statssystemet.

  Lösningen på politiska problem är aldrig att skapa ytterligare politisk trollkonst. Lösningen ligger i att människor tar makten över sina liv, helt utan att gå omvägen via staten, kommunen eller Landstinget.

  Denna förvirrade människa har inte någon som helst mänsklig rättighet att försöka påverka eller styra någon annan och skall under inga som helst omständigheter ha makt över någon annan än sig själv.

 10. Detta är fullständigt häpnadsväckande oroande. 349 ledamöter i Riksdagen, Sveriges högsta beslutande organ. Det viktigaste vi har. Som garanterar vår frihet, vår demokrati, vårt sätt att leva. Och exakt vad utgör skyddet? 175? Wow.. Linjen är tunn. Och varför skulle hon avgå för att det “är tråkigt?” No way…. No way… Vi må ha klockorna. Men hon har tiden. 175…

 11. Har hon ngn FB-sida på svenska? Hon säger att hon har kampanjat på två språk, men på FB hittar jag bra ngt enstaka inlägg på svenska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap