Klimatfonden och miljarderna

Eftersom Miljöpartiets politik framför allt går ut på att vi ska få beröm från olika organisationer utomlands och Isabella Lövin ska få applåder så har vi givetvis gett enorma summor till allt möjligt. Som klimatfonden.

Fem miljarder (!) har sprätt iväg in i fonden sedan inkompetens-regeringen tillträdde den 3 oktober 2014.

Lennart Båge är ingen vanlig diplomat utan han varit tf GD på SIDA och är ordförande för fd Framtidsministerns egen privata tankesmedja Global Utmaning, som startades av sossen Kristina Persson. Han är utsedd av regeringen att representera Sverige. 

Den han tackar av i artikeln gick direkt till jobbet som internationell sekreterare för sossarna. Oväntat. Margot Wallström vill ha sina egna överallt. 

Lövin var mycket stolt när Sverige med Båge tog över medordförandeskapet, när hon var miljöminister. Klapp och hurra. Båge med antar jag för han och en medarbetare kostar oss 2,8 miljoner kronor för ett enda års jobb. Trots att han alltså är anställd på Utrikesdepartementet.

För eftersom lilla Sverige alltså är en av de sex största bidragsgivarna i världen har vi köpt oss en stol för pengarna. Grattis landets skattebetalare.

Men fonden är lite av ett fiasko. Pengarna har tagits från svenska skattebetalare men få saker händer.

Mer än att länderna som ingår bråkar på olika möten och ordförande efter ordförande slutar. Fem miljarder från oss i Sverige, som kunde ha höjt polisers löner eller sänkt skatten.

Den 4 juli i år slutade den senaste ordföranden Howard Bamsey efter ytterligare ett fiasko-möte där ingen kunde komma överens.

Gång på gång rapporteras det i internationella medier att fonden inte kan enas och inte betalar ut särskilt mycket av pengarna man lovat att göra. De har 8,3 miljarder dollar i budget och hade 2015 inte ens delat ut 1 miljard, de pengar man lovat har man inte lyckats skicka iväg. Efter 5 år.

Nu är siffran 3,7 miljarder dollar. Efter 8 år. Man står utan ordförande, igen, och letar efter sin tredje. 76 projekt och 250 anställa i Songdo, Sydkorea. 

Men det spelar ingen roll om våra skattepengar verkligen gör något för miljön, det viktigaste av allt är hur Sverige och särskilt ministrarna Wallström och Löfvin framstår. Det borde verkligen vara olagligt att ha så här dåliga ministrar, som drivs av eget självförhärligande. ”Sverige måste gå före!” betyder att svenska skattebetalare ska betala enorma pengar för att vi ska få en klapp på axeln. Inte att något blir bättre.

Det visar det här mer än någonsin.

Kolla på siffrorna, och då är kolumnen ”per capita” det absolut mest intressanta. Vi betalar alltså MEST i världen per capita till en fond som i princip inte gör något. 

Vi betalar 60,54 dollar per person. Ca 605 kronor per person och år. Medan stora länder som Australien och Storbritannien betalar 7,62 respektive 19,07 dollar per person. USA betalar 9,30 dollar per person. Rumänien sticker ut, de betalar 0 dollar per person.

Visst har fonden delat ut lite pengar.

Till exempel till den pyttelilla ön Tuvalu i Polynesien som har 11 000 invånare. 

De fick 38 miljoner dollar. För saker som ändå måste anses ingå i statens eget ansvar – skydd mot tyfoner. Det är ju inte så att tyfoner är något nytt. De är naturliga väderfenomen. I Sverige måste man ha beredskap för snöstormar, på en söderhavsö för vågor och tropiska stormar. Det ingår liksom i geografin.

Men 360 miljoner kronor till en ö på 11 000 personer.

Bara att gratulera. Jag antar att ministrarna tänkt att besöka projektet någon gång, det vore ju fint en december eller januarivecka.

I mars betalades 50 miljoner dollar till att bygga hus i Ulan Bator i Mongoliet.

I hela Mongoliet bor det 2,9 miljoner personer, drygt en miljon bor i Ulan Bator. En stad mindre än Stockholm fick 500 miljoner kronor gratis av fonden. För att bygga lägenheter.

45 miljoner dollar till lyxturistön Barbados, som tjänar nästan hela landets BNP på turism och borde kunna lägga en del av BNP på att rena sitt vatten kan man tycka. Men de har fått pengar från klimatfonden, för det är ju som sagt gratis pengar som ligger.

Det lilla landet Buthan med 750 000 invånare lovade vid Parisavtalet att bli koldioxidneutrala, sedan fick de 26 miljoner dollar för att få hjälp att uppnå det. Oklart hur, det står inget särskilt i beskrivningen. Eller vad sägs om den här beskrivningen?

Projektet ägs av WWF. 

Det är väldigt oklart vad det här gör för nytta för klimatet och varför det här inte ryms inom vanligt bistånd, eftersom det verkligen ser ut exakt som vanligt bistånd. I själva verket har fonden blivit just det – en kanal för utvecklingsländer att få ytterligare ovillkorat stöd till saker med bristfällig kontroll. För vi vet ju hur kassa biståndsorganisationer är på att säkerställa att pengarna verkligen går till sakerna de ska.

FNs fd chef för  UNFCCC och arkitekten bakom Paris-avtalet Christina Figueres har själv medgivit att målet för miljöaktivismen är inte att rädda planeten så mycket som att utplåna kapitalismen.

Och som ni kan läsa i regeringens styrdokument för denna miljardrullning är det också helt vanligt biståndsfokus på ”rättvisa och fattigdom” som gäller. Samt på jämställdhet.

Det är sådant här man får av socialister – plakatpolitik.

Inte sådant som faktiskt gör skillnad, som att rena någon av de 10 skräpigaste floderna eller få bort kolkraftverk och bygga annat istället. Utan de spenderar här 5 miljarder på en fond med massa problem och oklart effektivitet, på projekt som mest liknar alla andra biståndsprojekt men visst, vi fick en ordförandestol.

För att Sveriges skattebetalare har glädjen att betala över 600 kr per person för den. 

Jag förstår att Isabella Lövin njuter av att ses som en av planetens räddare när hon kommer med väskan full av pengar som inte är hennes men vi som betalat är trötta på att finansiera klimatplakatpolitik.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!