Var är Miljöpartiet?

Det är tyst från partiledarna. Men tystnaden är störst från det andra regeringspartiet – Miljöpartiet.

De åkte nästan ut. Ett valresultat på 4,4 % betyder att Miljöpartiet gör sitt sämsta val sedan de åkte ut 1991. Sitt sämsta val på 27 år.

Ändå finns inga rubriker om det. Och partiet säger inget. De har tappat 10 av 25 riksdagsmandat, över var tredje väljare har lämnat och resultatet blir ett blodbad. För inte bara 10 ledamöter får gå utan partibidraget minskar radikalt. Massa tjänstemän får sparken.

Bästa sättet att minska radikala partiers väljarstöd är att ge dem makt, brukar man säga. Och peka på nationalister som Sannfinländarna.

MP bevisar den tesen.

Fram till 2014 hade de aldrig ingått i regering. Efter 4 år åkte de nästan ut. Ca 40 000 röster ifrån att inte sitta i riksdagen. I förra valet trodde de att de skulle bli 3:e största parti. Nu är de riksdagens i särklass minsta.

Så varför utgår alla från att de vill sitta i regering igen?

Har Fridolin och Lövin efter valet bekräftat det?

Nej. Tystnad. Om de skulle sitta en period till skulle de få kanske 2 ministrar. Och kanske åka ut 2022. För gott.

I själva verket har stora delar av MPs riksdagsgrupp länge krävt att de skulle hoppa av. Ledningen vann, med tvång. För att ge upp och skapa regeringskris när man redan tagit stora smällar var sämre än att sitta hela perioden ut.

Men nu?

Internt kommer ledningen har ett Sisofys-jobb att få folk att göra samma sak igen.

Att Fridolin, Lövin och Bah Kuhnke tycker om att vara ministrar är tydligt men det är inte de som bestämmer allt. De har en partiledning som bestämmer. Och en riksdagsgrupp. Dessutom har MP redan stora slitningar internt där ledningen anklagas för toppstyre och att ignorera alla andra.

Så Löfven har 28 % men inget regeringsunderlag han kommunicerar och hans gamla kan mycket väl säga nej tack.

Ska då kommunister och S kräva makten ihop?

Sanningen är att det är sannolikt att MP inte vill ingå i regeringen igen. Och Löfven tänker sig att hans 28 % ska regera ensamma.

Löfven är svaret skyldig hur han tänkt regera. Alliansen har redan besvarat frågan och håller som bäst på att förhandla.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!