Valets kalkoner


Jag tycker vi redan nu kan utse det här valets tre största kalkoner:

 1. Vinnova-finansierade “mediagranskningssajten” Faktiskt.se
 2. Valmyndighetens sajt
 3. Staffan Landin som “faktaexpert” i Aftonbladet

Jag har tack och lov inte sett folk som delat Landins försök att reda ut fakta, så han har inte gjort så stor skada. Men jag har irriterat mig på det hela sommaren. Den 6 september försöker sig Landin på att förklara ekonomi. Och han börjar med att prata om att vi är ett av världens rikaste länder. Vi ligger på plats 11 i välståndsligan i OECD. Det låter ju fint.

Att vi sjunkit från plats 9 sedan Löfven tagit över säger inte Landin. Eller att vi låg på plats 6 mellan 1978 och 1990. Apropå att säga att saker går åt fel eller rätt håll menar jag. 

Sedan går han vidare till att prata om arbetslöshet och det är ett tacksamt område eftersom det finns så många definitioner och arbetslöshet inte säger något egentligen eftersom där ingår alla som inte är sysselsatta. Men sysselsatt är du om du jobbar 1 timme per vecka eller är med i något arbetsmarknadspolitiskt program. Jag har aldrig förstått varför vi inte samtidigt med dessa internationella mått kan redovisa faktiskt arbetslöshet, det vill säga de som inte försörjer sig själva.

Att ett land har låg arbetslöshet säger alltså rätt lite, det kan lika gärna vara så att man har en regering som gömmer undan verkligt arbetslösa i 100 % subventionerade extratjänster och beredskapsjobb och hittar på en massa åtgärder för att trycka in folk i så att det inte syns att de inte jobbar i statistiken. Som vår regering.

Landin påstår att arbetslösheten var 6 % i somras.

Trenden var 6,2 % men den faktiska arbetslösheten var 7,2 %.

I november 2007, ett år innan den värsta finanskrisen sedan 30-talet, låg arbetslösheten på 5,2 %. Då hade Alliansen regerat ett år. Vi kom in i en högkonjunktur när sossarna tog över. Men detta var 11 år sedan, så Landin väljer att prata om 10 år så han precis missar den rekordlåga arbetslösheten. Han nämner inte finanskrisen.

Han förenklar medvetet komplicerat statistik för att driva sin tes – allt har blivit bättre. Under sossarna. Istället för att förklara för tittarna att eftersom man räknas som sysselsatt om man jobbar 1 timme per vecka så är statistiken inte heltäckande. Utan han cherrypickar helt enkelt.

Så här blir det med “faktagranskning” som ska komma från tesdrivna opinionsbildare. Landin är själv en opinionsbildare men det upplyser inte Aftonbladet heller om. Han driver bland annat opinion för en generös biståndspolitik.

Att “ojämlikheten” ökar, som vänstern brukar säga har tre enkla förklaringar:

1) vi har haft den mest sammanpressade lönestrukturen OECD, där det inte lönat sig att utbilda sig länge och jobba mycket på grund av höga marginalskatter. Man har tjänat för lite på det. 2) tack vare att skatterna numera är lägre, även om sossarna gjort sig bästa för att öka dem igen, lönar det sig att jobba och folk som jobbar tjänar mer medan de som inte jobbar inte tjänar mer än förut.
3) betydligt fler invandrare och dessa får inga jobb för att de har för låg utbildning och inte kan språket. Ju fler som inte jobbar desto fler som går på olika bidrag, där räknas låtsasjobb med subventioner in för de är nettobetalande till systemen. Invandringen är en delorsak till att det blir större skillnader i inkomster.

Om vi inte fyllde på vår arbetslöshetstatisik med 100 00-tals människor med låg sannolikhet att få jobb i kunskapsnationen Sverige skulle inte “ojämlikheten” öka. Vi får ökade klassklyftor med hög flyktinginvandring. Det vet alla inom forskning och statistik. Utom Landin.

Sedan går han vidare och påstår att vi ligger bra till i miljörankings för att vi “har hårda miljömål” när sanningen är framför allt för att vi har fossiloberoende el, med kärnkraft och vattenkraft som de stora försörjarna. Vi har även vindkraft men den är liten och inte leveranssäker. Sveriges elförsörjning är klimatneutral.

Att hävda att det är pga “hårda mål” är bara att marknadsföra Miljöpartiet. Först sätter man världens tuffaste mål sedan använder man dessa som argument varför vi är bra på miljö. Utsläppen har ökat med Miljöpartiet vid makten. 

Samma sak med invandring – han väljer och vrakar bland vilka fakta han vill ta med för att sätta bilden att nej då, vi har inte hög invandring. Att vi tog fler per capita, att vi fortfarande tar mest i EU och att Migrationsverkets prognos är 300 000 personer inklusive anhöriga på tre år är inget Landin vill ta med för de stödjer inte tesen.

I filmen om brottslighet pratar han först om brott generellt om de minskar eller ökar, sedan påstår han att alla inbrott och stölder och försäkringar anmäls för att man inte får ut på försäkringen. Utan att visa belägg för det. Många invandrare har dessutom inte försäkringar och man vet att invandrare är de som själva utsätts för flest brott. Anmäler alla som blivit av med en cykel det till polisen? Nej, för att de har tröttnat på att det aldrig leder någonstans.

Han gissar alltså.

Sedan pratar han om oro. Och det är ju inte cykelstöld eller snatterier man oroar sig för utan folk oroar sig för att bli överfallna. Att sexualvåldet är rekordhögt säger han inte ett ord om. Inte minst överfallsvåldtäker och gruppvåldtäkter, där förövarna framför allt är utlandsfödda män. Ofta från Mellanöstern. Inte sällan från Afghanistan.

Eller att det dödliga våldet också minskar för att sjukvården lyckas rädda fler som utsätts. Ja, färre dör men fler utsätts för mordförsök än någonsin tidigare. Han nämner inte heller att det dödliga våldet ändrat karaktär. Från att ha varit mord med kniv eller skjutvapen i privata bostäder (traditionellt fyllebråk mellan missbrukare eller våld i hemmet) till att ha uteslutande nästan blivit skjutningar med illegala vapen öppet bland människor.

Risken att dödas på 90-talet var framför allt hög för missbrukare, idag kan du ha otur att sitta på samma restaurang som någon måltavla och bli mördad själv av automatvapen.

Detta passar dock inte Landins världsbild.

Jag gick igenom just detta i vintras på bloggen om ni vill läsa mer. 

Den  här valrörelsen har dominerats av media av olika slag som försöker opinionsbilda genom att kalla det fakta. Det hoppas jag vi slipper i valet 2022.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

6 kommentarer till Valets kalkoner

 1. De som inte försörjer sig själva.
  Icke säsongrensat var antalet sysselsatta i åldern 15-74 år 5 101 000 i maj 2018, enligt SCB. Antalet anställda i maj 2018 uppgick till 4 613 000, enligt SCB.

  Skillnaden mellan antalet anställda och de som bara var sysselsatta uppgår således till 488 000 personer. Här har vi alltså en grupp på närmare en halv miljon personer som inte räknas som arbetslösa eftersom de har sysselsättning via diverse olika skattefinansierade bidrag eller studier.

  Att vara sysselsatt kan innebära att en person utför någonting (plockar skräp t.ex.) under så lite som en timme per vecka. Detta kan knappast räknas som att personen i fråga har ett arbete utan personen bör självfallet betraktas som arbetslös.

  Arbetslöshetsstatistiken, som den redovisas, är egentligen gravt missvisande eftersom de bidragssysselsatta inte betraktas som arbetslösa. Den verkliga arbetslöshetsstatistiken bör därför räknas upp med den närmare halva miljonen personer som inte har fast anställning utan uppbär diverse olika skattefinansierade bidrag såsom extratjänster, introduktionsjobb, lönebidrag, etableringsbidrag etc.

 2. Några av oss är så gamla att de minns längre bort än 10 år.
  Kamrat Göran drev ju på för at sänka arbetslösheten.
  Vad som hände var att man förtidspensionerade mängder med människor som var fullt arbetsföra, som mest 128st, PER DAG!
  På vissa orter fick “arbetsförmedlarna/handläggarna bonus för varje person de fick bort från arbetsmarknaden. I Kalmar om jag nu minns rätt, var det 600 spänn per person.
  I lappriket pensionerades personer ända ner i 26-årsåldern.
  Och arbetslösheten sjönk. Konstigt nog.
  Har vid mitt korståg inför valet alltid tagit upp “en-timme-i-veckan = fullt sysselsatt”.
  Sådär hälften kände till denna definition på “arbete”.
  Den andra hälften blev mycket upprörd och många insåg att arbetslöshetsstatistiken var ett enda stort falsarium..
  Hur det blir när alla nyanlända lågutbildade kommer ut på “marknaden”?
  Spännande och dyrt kanske?
  Eftervalskänslan ?
  Känns som om jag befann mig på zoo, framför apberget och såg aporna bjäbba åt allt och alla och ge varandra tjyvnyp och sno maten av varandra..

 3. Det verkar som de borgerliga blir valets stora kalkoner genom att samarbeta med S.Har sagt det förut,det är frustrerande att se hur man söker samarbete helt plötsligt , trots vallöften om borgerlig politik.Är ingen mening att rösta eftersom man gör en gemensam politik iaf.S har väl gjort sitt,vågar inte allianspartierna gå fram med egna ideer själva utan sk ”konsensus”med de röda så kan lika gärna de sitta kvar.Blir säkert en ny DÖ innan det är klart.Det är 7 partier mot ett precis som vanligt.Sorgligt,gör ett parti av alla 7 så spar vi röstsedlar och personal.Avregistrera ett antal sk borgerliga partier samtidigt.Kanske skall göra som i Nordkorea och ha enbart ett parti!

 4. Japp,invandrarna i sk utsatta områden som röstar rött till över 90% räddar kvar en röd regering.Även den sk tillåtna klanröstningen bidrar,och ”hjälpen” i vallokalerna.Man biter inte den hand som föder en !! Får vi nu hit ytterligare ca 300-400 tusen så lär det aldrig bli borgerligt styre i detta land igen,så har de röda säkrat makten för evig tid.Hur svårt kan det vara,använd SD innan landet förfallit helt och allt går i rött.Sorgliga framtidsvyer sannerligen.Alla säger att det är ett svårt läge när det eg är mycket enkelt.Obegripligt hur detta uteslutande av ett parti tillåts fortgå.

 5. En underlig borgerlig värld när man kan få stabil borgerlig regering mha SD skänker man bort makten till röda sidan än en gång i stället.Hur tänker de och förklara för mig varför jag skall rösta ! Det blir ju socialister som styr ändå……..Helt utan ryggrad inom borgerliga partierna.De borde skämmas inför medborgarna,maken till vekhet inom politiken finns ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap