Samband mellan låg utbildning och S

Vi har hört det många gånger förut – det är mest outbildade människor som röstar på SD. De som är lite korkade, det måste man vara om man röstar på SD.

Och visst visar statistiken att lågutbildade är lågutbildade fortfarande är basen hos SD. 

Men varför pratar vi inte om att samma sak är för sossarna?

De har gått ifrån att en gång representera den breda medelklassen till att bli ett parti för särintressen, bidragstagare, invandrare och folk med låg utbildning. Ibland sammanfaller alla dessa fyra grupper i en och samma person.

De allra flesta med låg utbildning och med låg inkomst är sossar. Inte SD.

Jag är helt för fakta, som ni vet. Men att Expressen publicerar ”en studie” som visar sig bestå av en journalist googlat på SCB:s sajt för att belägga att just i de kommuner som SD gått allra bäst i hela Sverige har stor andel lågutbildade. Och dra den helt ovetenskapliga slutsatsen av det av en korrelation mellan låg utbildning och SD just i dessa städer.

För att veta måste man kolla valresultatet 2018 nerbrutet på just utbildningsnivå och parti. Men de siffrorna är såklart inte klara än, alltså gissar Expressen och intervjuar sedan en forskare som säger att sannolikheten ökar att någon röstat på SD ju lägre utbildning. Vilket inte heller betyder att alla de som röstat SD i till exempel Bjuv eller Sjöbo har låg utbildning.

De hade till exempel lika gärna kunnat rösta på Socialdemokraterna. 

Kollar man SCB:s PSU som de gör två gånger på år, och kollar på den de gjorde i maj 2018 finns det nedbrutet tabeller på just detta. Nu är undersökningen en partisympatiundersökning och inte en analys av valresultat men den ger oss en betydligt bättre bild än att en enskild Expressen-reporter googlat.

Som ni kan se tänkte 40,6 % av samtliga väljare med bara högst förgymnasial utbildning rösta på sossarna i maj 2018.

Bland utlandsfödda innebär detta inte ens grundskola för i begreppet ingår också de som gått en eller ett par år i skolan bara medan infödda svenskar har skolplikt och går till nian. Det är i denna grupp som sossarna har sitt allra största stöd. Ju högre utbildning desto lägre andel som röstar S, ni kan se själva i tabellen. En direkt korrelation mellan låg utbildning och Socialdemokrat alltså. Där kan vi snacka koppling.

Medan 19 % av väljarna med lägst utbildning tänkte välja SD. Och 19,8 % bland de med gymnasieexamen, det är alltså fler som röstar SD i utbildnignsnivå två som i den lägsta gruppen. Där sossarna dominerar.

Bara 24,5 % av de med max 3 år eftergymnasial utbildning väljer S och 7,8 % väljer SD.

Observera att detta inte är högskoleutbildning. En KY-utbildning på 1 år är också eftergymnasial. För att hitta akademikerna, de som faktiskt har en examen från högskola får du framför allt leta i nästa grupp – eftergymnasial på minst 3 år.

Bland akademikerna väljer 22,4 % sossarna och bara 6 % SD.

Medan 25,7 % av landets akademiker skulle välja Moderaterna.

Jag är som många less på det här tjatiga SD-tugget som ska utmåla dem till korkade inavlade bonnläppar när det inte finns någon grund i något av påståendena. Visst bestod kärnan av de första 5 %-en de fick 2010 av just lågutbildade män på landsbygden men den bilden har ändrats efter valet 2014 och ännu mer i det här valet.

Debatten måste bygga på fakta. Sanningen är att det är fler med gymnasieexamen röstar SD som de med lägre utbildning. Men allra flest av de med de allra lägsta utbildningsnivåerna röstar inte på SD – de röstar på Socialdemokraterna.

Många fler i den här gruppen och i gruppen med bara gymnasieexamen är sossar. 

Varför får det inte en artikel i Expressen?

”Forskare: samband mellan S och låg utbildning”

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!