Hundratals vanliga människor i upprop mot kändisar

Igår publicerade Aftonbladet ytterligare ett av alla kändisupprop som publicerats genom åren. Detta är ett satiriskt svar på det. 

Vår frihet hotas av kändisuppropen

253 vanliga svenskar ställer sig bakom uppropet ”Vad som helst men aldrig ett kändisupprop till”

Vi som är verksamma i Sveriges vanliga arbetsliv är de som varje dag upprätthåller den infrastruktur som står öppen för alla och betalar in de skattepengar kändisarna sedan lever på – det som gör Sverige till ett fantastiskt land, ett land där yttrandefriheten och respekten för människors hårda arbete i näringslivet och den offentliga sektorn står stark.  Vi är den nettobetalande medelklassen. Det är från oss skattepengarna kommer, det som betalar allt i Sverige. Det kan valet på söndag förändra i grunden.

Från en gång till annan har vi både kritiserat och hyllat politiken, vi har både applåderat och skällt på Sveriges statsministrar av olika färg.

Men en sak har vi alltid varit säkra på, vi har alltid struntat i vad olika kändisar tycker eller inte tycker om politik eller något annat. 

Idag befinner vi oss i helt ny situation. Ett allt hårdare och mer polariserat samhällsklimat med hot och hat riktade mot oss som bara vill leva våra liv i fred, långt borta från klåfingriga politiker som pratar om saker vi inte ens förstår vad det är, som cis, hen och köttnorm. Kändisar som skriver långa krönikor om att Sverige inte brinner för att rödvinet fortfarande smakar gott på Södermalm. Andra kändisar som säger att vi har råd med all världens flyktingar och deras släktingar för att det bara kostar en fanta och en quattro stagioni per person. Eller ett Netflixabonemang.

Vi vet av historien att de kändisupprop som fyller tidningarna vill attackera demokratin och våra fria liv.  Kändisar som attackerar med kraft mot allt vi vanliga svenskar står för,  iklädda dyra ekologiska märkeskläder som ska se ut som de är second hand och insmorda i skäggbalsam.

De som tycker att det finns ett omklädningsrum för folk som inte har något kön är den viktigaste politiska frågan och som ägnar timmar på föräldramöten åt att klaga på att det inte finns vegankorvar på menyn i skolmatsalen. Kändisar som skriver samma krönika varje år när det är påsk eller halloween om att man borde förbjuda godis.

Kändisar som tror att de är i epicentrum av varje medborgares liv.

Vi har sett det i USA i senaste presidentvalet, i Italien och i Frankrike. Kändisar som tror att de bara genom att säga vad som är fult och fint tror att de kan påverka val. På riktigt tror de att deras Instagramkonto kan påverka ett val. Hillary Clintons alla största fans var kändisar, som på allvar trodde att bara de spelar en trudilutt på en scen eller i TV om hur fantastisk Hilary är och vilken gorilla Trump är skulle allt fixa sig.

Sedan vann Donald Trump.

Kändisar har mycket tydligt visat att de på allvar tror att någon bryr sig om vad popsnören och människor som har som jobb att säga bajskorv på scen tänker rösta på. 

  • Kändisungen Rebecca Scheija tror till exempel att bara för att hon och hennes klon som vänder plattor har på sig en tröja på scenen kommer fansen springa till valurnorna och rösta på Vänsterpartiet.
  • Zara Larsson tror att alla som gillar hennes musik automatiskt kommer rösta på Gudrun Schyman för att hon säger att hon hatar alla män.
  • Leif GW Persson, som röstat borgerligt i andra val, tror att alla glömt bort det, som han har gjort på grund av gammal, och påstår att han alltid röstat sosse, för att rädda sossarnas katastrofsiffror.
  • Komikern Nour El Refai är stolt över att hon inte tar utdelning på Instagram

Rubriken borde varit ”Hundratals kändisar med grandios självbild”.

När ska ni förstå?

Vi skiter i vad ni röstar på. Behöver vi råd av någon för att vi inte vet vad vi ska välja för parti på söndag är de sista vi kommer fråga folk som ni, som inte har en susning om politik men som tror att bara för att ni blir bjudna på Bindefeldt-mingel med champagne så har ni något särskilt inflytande över folk. Vi frågar folk vi litar på. Det värsta är att ni tror att vi är korkade.

När ska ni förstå att vi följer er på Instagram och köper biljetter till era shower för att vi vill bli roade? Ni fyller samma funktion som alkohol – en kort stunds berusning och sedan återgår vi till våra verkliga liv.

Detta kan vi aldrig stå tysta inför. Vi vet att historien är kantad av människor som ångrar att de inte tog chansen att höja sina röster innan det blev för sent: hör ni dåligt?!

Vi bryr oss inte om vad ni tycker och vad ni röstar på. 

Nu ser vi att vi är många som står tillsammans, alla andra som inte är kändisar med grandios självbild. Det är inte bara vanliga arbetare som är less på er och som står bakom uppropet. Det är människor från samhällets alla positioner, från anställda i välfärdens alla delar, tjänstemän i näringslivet och chefer till egenföretagare. Alla vars liv ni på sin höjd ser på TV och skrattar lite åt.

Vi vet att alla kändisar inte är fåniga som de som skriver på upprop är – men vi vet också att konsensuskulturen är stor och de som inte tycker som ni håller tyst. För är du kändis och inte vill skriva på upprop är du nog rasist.

Vi vet att det än i dag, gång på gång, finns kändisar som med Viktighets-Tourettes säger politiska saker och på allvar tror att någon bryr sig. Som riktar hat mot alla som inte håller med och de flesta som står till höger om Vänsterpartiet men som vid minsta mothugg måste ”ta en sociala mediepaus” på grund av kränkt.

Som vill få människor som tycker något annat att skrämmas till tystnad genom drev. 

Vi vet att de vill inskränka yttrandefriheten genom att folk polisanmäls genom hemliga Facebook-grupper, massanmäls till Facebook för att få misshagliga att stängas av. Vi vet att de träffar politiker i syfte att få tillträde till makten för att kunna begränsa andras yttrandefrihet. Vi vet att de försökte få till stånd en grundlagsändring till och med. Vi vet att de vill idiotförklara halva befolkningen, för att de antingen röstar på SD eller höger.

Vi vet att de vill inskränka demokratin när demokratin får ett resultat de inte gillar. Och inskränka yttrandefriheten när det visar sig att alla som utnyttjar den inte säger saker kändisarna gillar. 

Vi vet att de kommer anklaga valet den 9 september på olika sätt illegitimt, för att ”ryska botar” fått alla att rösta SD eller något annat. För att det tråkiga med val är att även en kändis bara har en enda röst att lägga var.

Vi vill att Sverige ska vara ett öppet och demokratiskt land där åsiktsfrihet har en fortsatt stark ställning och där kändisar ska fatta att vi gillar er för att ni roar oss men vad ni tänker och känner får ni prata med era psykologer om.

Därför använder vi våra röster tillsammans för att säga: Publicerar ni ett enda kändisupprop till flyttar vi.

Vad som helst men inte en till artikel.

Debattörerna

Nils Svensson
Patrik Lundgren
Bosse Nilsson
Gunilla Borg
Åsa Lindberg
Barbro Westlund
Gösta Karlsson
Peter Daniellson
Johan Källgren
Niklas Berg
Johan Svensson
Jenny Lindgren
Anna Larsson
Maria Johansson
Andreas Persson
Roger Lindström
Klas Lund
Robert Eriksson
Henrik Källgren
Jeanette Åkerblad
Ann Henriksson
Jeanette Borg
Minna Persson
Leif Nordström
Marie Bergqvist
Lena Magnusson
Olle Olsson
Rebecca Weidmo Uvell
Lennart Stigsson
Johan Niklasson
Martin Blad
Annika Blomgren
Erik Pettersson
Jörgen Jonasson
Birgitta Lindgren

m.fl

Namnen är fingerade

Vill du skriva på namninsamlingen?

Klicka här!

…………………..

Uppdatering 7 sept:

2902 underskrifter, nu ligger vi fyra på topp-listan

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!