Sossarna inte ärliga på Facebook

I februari skrev jag om Facebook-sidan ”Byt ut moderaterna i SLL”. För i min bransch har det varit valrörelse sedan årsskiftet. Jag såg direkt att det här sidan givet vilka bilder den sprider och vilken bild den kommunikativt vill förmedla förmodligen är Socialdemokraterna bakom, som i partiet.

Jag döpte inlägget till ”Varning för astroturfing” för det är vad metoden kallas när man låtsas vara gräsrötter men i själva verket är professionella opinionsbildare, eller ett parti. Astroturf är ett märke på konstgräs.

Sidan startades i november 2017.

Då stod det så här om sidan:

”Sidan administreras av socialdemokratiska opinionsbildare”

De publicerade den här sortens Alliansfritt-Sverige memes mestadels, tills de i maj började jobba med vänstersatirtecknaren Max Karlsson. Hela sidan fokuserar mest på att smutskasta Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholm.

Men helt plötsligt ändrades Om, till som ni kan se nedan: 

”Sidan startades av Socialdemokratenra i Stockholmsregionen”

Sossarna startar alltså en partisida, ljuger om vem som ligger bakom och bygger upp den i minst ett halvår före valet med smutskastning av Moderaterna, i synnerhet personangrepp mot finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

De har i dagsläget 6 200 följare på Facebook.

Och sedan låtsas de som de räknas och ändrar den i smyg till att vara partisida. 

Men på Twitter är det fortfarande oärliga. Nu har deras Twitter-konto inte varit en succé direkt men principen kvarstår att de inte är ärliga med att det är Socialdemokraterna och inte någon gräsrot som bedriver opinionen utan betalda partianställda.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!