Hyresgästföreningen – torpeder åt sossarna i valet

Hyresgästföreningen brukar påstå att de inte längre är en del av Socialdemokraternas arbetarrörelse. Det är, som visat sig frekvent denna vecka, också vara lögn.

Nu är det ingen nyhet för mig alls som granskat dem i flera år. Men gemene man kanske har gått på detta PR-upplägg.

För oberoende låter fint och yta är viktigare än innehåll. Bakom lurar samma gamla sossar som vanligt, och en del från Vänsterpartiet om sanningen ska fram. 

Deras ordförande kom direkt från LO, fd finansborgarrådet för sossarna Annika Billström är regionchef, fd kommunalrådet Jonas Nygren från Sundbyberg likaså. Och nu är de, som alla delar av arbetarrörelsen, mycket aktiva i valrörelsen i kampen för att maktpartiet Socialdemokraterna ska få behålla makten.

Beväpnad med lögner. Även de. Såklart, det är temat för såväl detta var som alla andra val.

Problemet för S är att de tack vare sociala medier blir avslöjade det här valet, vilket måste komma som en chock för alla som sedan urminnes tider kunnat säga precis vad som helst om Moderater och media har skrivit och folk har låtit sig skedmatas.

Rapporten är gjord av konsultbolaget Ramböll, of course. Hyresgästföreningens chefekonom plockades nämligen direkt därifrån, precis innan hon personligen gjort en annan av HGFs tveksamma rapporter. Jag skrev om det redan i maj 2015.

Hyresgästföreningen inledde valrörelsen för sossarna genom att rekrytera en valledare. Normalt brukar bara politiska partier har valledare, lobbyister som jag själv gör valrörelse i vanliga arbetet. Men HGF kostade alltså på sig en heltids-valledare.

Den 24 november 2017 skickades pressmeddelandet ut.

Inte ett ord om att Selin är en av Socialdemokraternas kandidater i valet, han står som nr 14 till riksdagen. Han kliver alltså direkt in från partiet för att tillsammans med fd LO och andra sossar bedriva valkampanj. Med hjärtefrågan boende innanför västen, såklart.

Inte för Hyresgästföreningen utan för Socialdemokraterna. HGF ställer ju inte upp i valet.

Innan sommaren, i juni, presenterade konsultbolaget Ramböll en rapport de gjort åt Hyresgästföreningen. Aftonbladet plockade genast upp och satte krigsrubriker: Hyreschock!

De har gjort en rapport per utvalda städer men eftersom Stockholm gav bäst resultat att kommunicera, för dem, valdes denna rapport ut som PR-grund. Enligt den rapporten skulle Stockholm får upp till 50 % höjda hyror vid marknadshyror.

Fram till nyligen hade HGF en slags generell ”valkampanj” som fokuserade på hyresrätten i allmänhet.

Men plötsligt när valspurten kom ändrade de kampanjupplägg till att lägga 100 % fokus på marknadshyror.

Och så drog de in sosseväxel nummer 6, så efter vad jag antar gemensamma möten med högkvarteret på Sveavägen 68 sjösatte partiet och HGF sin kampanj.

De la grunden för kampanjen i maj, då de publicerade ”en sammanställning” om partiernas inställning till marknadshyror. För någon egentlig sammanställning var det inte, som baseras på fakta. Utan i brist på fakta som stödjer testen de måste bevisa (bara sossarna och vänstern är svaret på frågan för hyresgäster i valet) så hittade de själva på vad partierna tycker. Genom att sammanställa inte bara det som står i partiprogram utan även en hopkok av vad politiska företrädare sagt.

Mycket praktiskt. För då kan man helt sonika cherrypicka de politiker som personligen tycker marknadshyror ska införas. Trots att det inte står så i partiprorammet och ett, två, tre har man kokat ihop den slutsats man letade efter.

I maj publicerade de denna ”sammanställning”.

Fint ändå att Centern fick vara med på nej. De som i många frågor är mest radikalt liberala. Återigen är det ju en tolkning HGF själva fått göra och det har säkert ingenting med att göra att sossarna gärna vill regera med Centern nu helt plötsligt……..

I rapporten för Stockholm, den HGF och sossarna framför allt bygger sin kampanj på, kan man läsa följande.

Som att de utgår från helt överförbara värden mellan hyresrätt och bostadsrätt när de beräknar pris. Fint att de medger att vi bostadsrättsinnehavare betalar marknadspris för våra bostäder, det brukar de inte göra. Men även med marknadshyror finns det skillnad för en hyresrätt upphör inte vara hyresrätt för att hyran höjs. Standarden i gamla hyresrätten är betydligt lägre än i gamla bostadsrätter till exempel, eftersom bostadsrätten pris ökar när man renoverar. Det är nästan omöjligt idag att hitta en gammal bostadsrätt som inte är renoverad.

Och även efter marknadshyror kommer ju en fastighetsvärd att fixa allt som går sönder i lägenheten. Att folk ändrar beteenden är inte heller en faktor.

Att Ramböll sätter dessa värden som noll är märkligt. Men så är det inte intresserade av verkligheten utan att producera en rapport HGF kan använda för att stödja sin redan planerade kampanj.

Ett annat sätt som rapportförfattare att få fram önskat resultat åt kunden är att utgå från att något ändras radikalt, till skillnad från gradvis som är fallet med alla politiska beslut och förändringar. De flesta i alla fall. Förändringarna sker gradvis.

Men nix, här utgår HGF från att man från en dag till en annan inför marknadshyror, dvs bostadsrättspriser.

En rolig detalj är diagrammet om hyror. Där meningen ”i 2018 års penningvärde saknas”.

Så först gör de en rapport, som exkluderar en massa essentiella faktorer för prissättning av bostäder samt utgår från att systemet skulle införas från en dag till en annan, som bevisar att hyror höjs med upp till 50 % i Stockholm. Mest i Sverige. De gör rapporter på massa andra städer men väljer givetvis ut Stockholms resultat för det gav högst höjning.

Sedan hittar de på vad de borgerliga partierna och SD egentligen tycker om marknadshyror för att de inte får fram det genom fakta, dvs partiprogrammet, så de väljer istället ut de politiker som är personligen för marknadshyror oavsett partilinjen. Och kablar ut att M, KD, L och SD är helt för marknadshyror.

Slutligen kör de sedan igång en perfekt med Socialdemokraterna koordinerad kampanj i valrörelsens slutskede där framför allt sossarna är avsändare av budskapen, men utskicken till hyresgäster administreras av HGF på grund av stränga regler enligt GDPR (som ersatte PUL i våras).

Senaste veckorna har sossarna tryckt ut en massa material just på marknadshyror.

Till exempel har de skickat ett brev till ett okänt antal hyresgäster med skrämselpropagandan, som landade i deras brevlådor hemma i dagarna. Oklart varför Peter Hulqvist är avsändare, kanske är det olika avsändare beroende på var man bor i landet. Hultqvist är ju från Dalarna. Eller så beror det på att sossarna bedömer att Hultqvist är den av ministrarna som kombinerar känd och populär mest. Vilket vore intressant med tanke på att det då inte är Stefan Löfven som gör det. Hur som helst.

Återigen, Moderaterna går alltså inte till val på marknadshyror.

”Verka för att uppnå en blocköverskridande överenskommelse och för en ansvarsfull infattning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”

L, KD eller SD går inte heller till val på marknadshyror. I själva verket är alla partier för en gradvis infasning av ETT ANNAT SYSTEM som är mer fritt, en del vill inte ens röra det gamla beståndet.

Ändå blir alltså detta i sossarnas kampanj ”för marknadshyror”.

På olika platser i landet har sossar dessutom gått ut och bankat ner dessa små skyltar i marken, som ska påminna om ”For sales”-skyltar man kan se i amerikanska serier antar jag. Och sådana skyltar amerikaner under presidentval har på sina tomter.

”Här vill Moderaterna chockhöja hyran”

Ren lögn.

Det här är så ohederligt att jag blir matt faktiskt. 

Men jag hoppas nu att inte en enda människa går på tugget om att HGF inte är en del av sossarna. De må vara hänt rent ekonomiskt på pappret men i alla andra delar är de fortfarande sossarnas förlängda arm.

Allt makt åt Tengil…..förlåt, Socialdemokraterna

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!