Lobbyist javisst, om du är sosse

Kommer ni ihåg när Ardalan Shekarabi gick ut och krävde karantän för alla som lämnar politiken på en viss nivå? 

För att minska mutrisken, sa man. Det finns risk för korruption annars. Mot bakgrund av senaste tidens alla skandaler känns den här omsorgen om demokratin något falsk men i vintras lanserades alltså förslaget om att alla från regeringskansliet ska sitta 12 månader i karantän, dvs de får avgångsvederlag och får inte söka jobb. Eller de får jobba utanför områden de hanterat.

Noterade ni att det bara handlar om folk som slutar? För sossar har inga som helst intressen att införa karantän på vägen in i politikens och maktens korridorer. Så har de alltid gjort, gått direkt från lobbyister till att sitta och bestämma över det område deras fd kollegor sitter på. Risken att man är mer lojal med dem och mindre lojal med landet och landets skattebetalare är förstås överhängande men se, det räknas inte som korruption om du är sosse.

Alltså har vi Annika Strandhäll, som gick direkt från att vara fackpamp över folk som jobbar i välfärden, på fackförbundet Vision till att basa över socialförsäkringar och vård. Stefan Löfven klev rätt in från fackpamp på IF Metall till partiordförande och sedan statsminister. För att nämna några.

Och så har vi Mariette Nyh Radebo. 

I 20 år jobbade hon som vapenlobbyist, bland annat i eget lobbyistföretag. När han handplockades av försvarsministern för att vara pressekreterare till honom. Han ville ha hennes kontaktnät bland annat, och hon lanserade honom skickligt i branschen. Och fick till och med folk att prata om ”Hultqvistdoktrinen” inom försvaret. En skicklig lobbyist med andra ord, inget snack om saken.

Problemet var att hon hade ingen lust att dra sig ur sitt bolag utan hon fick Hultqvist att godkänna att hon lite på sidan ändå gjorde några grejer där. 

Jag menar, det är klart att en sosse förstår att en sosse som varit lobbyist ändå vill passa på att fortsätta med samma sak trots att hon jobbar åt ansvarig minister.

Hon överlät bolaget till maken och sönerna när hon blev pressekreterare. Ändå fortsatte hon att göra saker. Som försvarslobbyist, när hon jobbade åt försvarsministern. 

Enligt DN så överlät hon bolaget på sin make Christer Nyh, som är elektriker, och enligt årsredovisningen hade bolaget 2015 en anställd. En man. Som ni kan se så sjunker omsättningen från 1,5 Mkr till hälften det året som hon jobbar som pressekreterare, även om hon började sin anställning redan 2014.

Året efter, 2016, har hon forfarande en helt okej omsättning för ett bolag som hon överlåtit till en elektriker och två söner utan erfarenhet av försvarsindustrin. 580 000 kronor, men då har bolaget plötsligt inga anställda längre och personalkostnaderna halveras. Antar att det är pension i den summan eftersom man inte har anställda och därmed inte betalar ut lön.

Förra året gick omsättningen upp plötsligt och bolaget hade en anställd igen.

När DN började rota i detta i juli likviderade de snabbt bolaget. Det såldes till ett bolag som specialiserat sig på just det, för att få ner bolaget och få ut pengarna. Antagligen för att sopa igen spåren för att hon inte skulle bli tvungen att avgå om media avslöjade det fuffens hon höll på med.

Men hennes chef har som sagt inget emot att man blandar ihop privata intressen med jobbet. Han tog själv emot en lägenhet på attraktiva Östermalm av en Militärhögskolans bostadsstiftelse, som bara ger lägenheter till anställda i försvaret eller elever vid högskolan.

DNs drev resulterade, som sig bör, i att han tvingades sparka henne. Eller vänta, hon sa ju upp sig själv.

Men för att få pengar ändå så fixade han ett avtal vid sidan om, så att hon ändå kunde casha in 636 000 kronor i fallskärm.

För att sammanfatta sossarnas syn på jäv och korruption: 

Om du som politisk tjänsteman eller politiker går till näringslivet istället för att leva på skattepengarna som avgångsvederlaget utgör (alla andras utom Marinettes räknas alltså av på lönen) är du korrupt. Även om man inte har information som kan användas och den blir gammalt mycket snabbt. 

Men om du kommer in i politiken och därmed alltså har alla möjligheter medan du sitter vid maktens köttgrytor att få ut information som du kan tjäna både inflytande och pengar på är detta helt okej. Och inte bara det, du kan också få fortsätta jobba som lobbyist samtidigt. Om du får okej med din sosseminister, vilket du självklart får.

Eftersom han tagit emot lyxlägenheter av stiftelser som ingår i hans portfölj.

Och när du kritiseras i media för att ha jobbat som lobbyist samtidigt så får du en hög med pengar som plåster på såren. Som du får behålla även om du direkt går tillbaka och jobbar heltid som lobbyist.

Fast nu finns det ju karantänsregler sedan 1 juli. Men hon kan säkert få jobba på LO så länge. IF Metall kanske?

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!