Anna Ekström gissar

I dagens SvD Näringsliv kunde man läsa att Academedia gör 480 miljoner kronor i vinst. Det låter ju jättemycket, eller hur?

Men det motsvarar alltså 6,5 % i vinstmarginal.

En medioker vinst med andra ord. Okej men inte mer. För det folk ”glömmer” att berätta är att Academedia är landets största friskoleföretag och har väldigt många skolor, under olika varumärken. Så 480 miljoner kronor motsvarar alltså 6,5 %.

Enligt kommunallagen måste alla kommunala verksamheter göra minst 3 % i vinst för att ha en buffert om något händer.

Anna Ekström, som en gång i tiden var en respekterad debattör men som minister ofta för debatten ohederligt tyvärr, var inte sen att kritisera Academedia. För att de inte tar utdelning i år. 

Utdelning är ju det som hon och Shekarabi drevat runt nu i flera år men när landets största bolag inte tar någon är det också fel. 

Hon anklagar Academedia för att på grund av valet och sossarnas kampan mot vinster i välfärden avstå utdelning.

”Vi får se om det blir stora vinstutdelningar igen efter valet”

Igen?

Här avslöjar ministern att hon inte förhåller sig till verkligheten alls.

För det minsta man kan begära av den minister som inte bara ansvarar för skolan utan dessutom vill lägga ner alla privata alternativ har koll på hur det faktiskt ser ut istället för att i media påstå eller gissar. Det här det här jag menar med att hon för en ohederlig debatt. Hon bryr sig helt enkelt inte om fakta utan kör på ideologi rakt igenom.

För gör man istället det, kollar hur det ser ut, ser man att Academedia, som ägs av börsen dvs många av deras småägare är till exempel lärare på de egna skolorna och har nu möjlighet att äga sin arbetsplats, inte delade ut något förra året. Eller 2015/2016. Eller 2014/2015

Men 2013, då delade man väl ändå ut en massa pengar?

Nej, noll kronor i utdelning även då. 

Bolaget noterades först 2016, innan dess ägdes man av riskkapitalister. Och själva affärsidén hos sådana är att ta exakt noll kronor utdelning hela tiden man äger bolaget utan istället använda pengarna för att investera i verksamheten och bygga upp ett värde. När man sedan säljer är då man får så att säga räntan på investerade pengarna, allt på en gång.

Det är oklart för många, att just utdelning inte ges av riskkapitalägda bolag. Inte i någon bransch. 

Till skillnad från statens egen privata skolbolag förstås. Som sossarna styr över just nu genom att de representerar ägarna i styrelsen. Genom ”nya ägarmål” tog staten ut 232 miljoner kronor ur Lernia 2015.

Förra året tog de ”bara” 50 miljoner kronor.

Men för en sosse handlar det inte om utdelningen egentligen.

Det handlar om att man avskyr privata bolag. Och valfrihet. Människor ska överlåta valen åt de som är politiker, det vill säga Anna Ekström. Eftersom hon som sosse vet lite bättre om hur du vill leva ditt än du vet.

Jag tycker att man kan ställa högre krav på en minister för gymnasiet än så här. Skärpning.

 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!