Lögnen om microplaster

Det finns inget oroliga miljövänner älskar så mycket som nya alarm. De är nästan som om de söker med ljus och lykta efter nästa sak att oroa sig över. Här ska vi skilja på väljare och cyniska opinionsbildare. Den senare, som består av miljölobbyn med WWF och Naturskyddsföreningen i spetsen, de behöver alarmen för att få mer pengar och mer makt. Som de sedan sprider de dem bäst de kan för att oroa så många som möjligt, så att de kräver mer politik, som i sin tur innebär mer uppdrag och pengar till miljölobbyn i ett perfekt evighetshjul. Och vissa människor frossar i oro.

Klimatet är ju en aldrig sinande källa att ösa ur för dessa. Men även plast har seglat upp som en vinnare i kampanjen. I våras skrev jag en mycket delad debattartikel om att den mest miljövänliga kassen är plastkassen, trots plasthatet och miljölobbyn. Den beskylls för att vara orsak till mycket dåligt, bland annat att den slängs i haven och blir microplast.

Miljöpartiet har med hänvisning till skräp i haven och microplast gått ut med totalförbud mot sugrör och engångsartiklar i Sverige och de utesluter inte förbud även mot plastkassar. 

I en debattartikel i valrörelsen kan man läsa att just på grund av microplast och plastskräp i haven vill Miljöpartiet begränsa, beskatta och förbjuda det mesta i plastväg i Sverige.

Problemet är att 88 % – 95 % av världens all plast i haven kommer från 10 flodsystem. 

Ingen av dem i närheten av Sverige. Ingen ligger i Europa ens utan det handlar om åtta floder i Asien och två i Afrika. 

Plasten i haven kommer inte från Sverige och kommer inte försvinna genom att vi förbjuden dem i Sverige. Som allt som har med miljön på planeten och klimatet är det inte ett nationellt problem och kan därför inte lösas nationellt. Ironiskt nog finns det inga som är så nationalistiska som Miljöpartiet när det gäller just detta, då är vad just vi gör i vår lilla jordplätt längst uppe i norr

Originalrapporten hittar ni här.

En av magasinet Filters första artiklar 2008 var just en alarm-artikel om microplast. Sedan dess har det skrivits 2 500 artiklar om hotet från microplast, 100-tals miljoner forskningspengar har delats ut och politiska beslut har fattats. Men i somras tio år efter den gjorde tidningen avbön från den. 

Efter artikeln 2008 skapades bland annat hash-taggen #plastriot på Twitter av aktivister, som uppmanade till att ”våga vägra plast”. Under den har statliga radion P1:s miljöprogram Klotet delat en mängd tweets. Nedan ser ni en hänvisning till en forskningsstudie om microplast i fisk som sedan drogs in för att forskaren fuskat. 

Över 80 miljoner kronor beräknas varje år gå till forskning om microplast och sedan 2008 har det strömmat ut larm om att allt från joggingsskor till konstgräs är miljöbovar och hotar fisken. Men problemet är att det senare framkommit att många resultat inte går att dra, för att proven kontamineras så lätt.

I Danmark visade det sig att en tidigare studie som gjorts på dricksvattnet var helt fel för att proverna kontaminerats och med ny teknik i provtagningen fanns inga microplaster nästan alls.

”De första proverna visar en enskild mikroplastfiber i 150 liter vatten. Det är försvinnande lite i förhållande till de fynd som gjordes i fjol«, kommenterar danskarnas miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen. Under hösten 2017 hade nämligen en ministudie i samma område uppvisat höga halter av mikroplaster i samtliga prov. Anledningen, visade det sig, var att de inte hade skyddats från kontaminering av rumsluften.”

Vad gäller resten av våra utsläpp är det samma som med plasten i haven.

Vi släpper ut 0,2 % av världens CO2 idag enligt Naturvårdsverket och är på samma nivå som vi var på 60-talet.

Även om alla svenskar skulle sluta köra bil, äta kött, flyga, eller till exempel förintas (då släpper man ju ut 0 utsläpp, om landet inte finns) skulle planetens CO2-utsläpp bara minska med maximalt 0,14 %. Inte ens en procent, inte ens i närheten av en procent faktiskt.

Vill man göra nytta för klimatet ska man fokusera hela sin satsning utanför landets gränsen. Dels bidra till att de 10 största floderna rensas på avfall innan de når haven, dels använda klimatresurserna på att bygga kärnkraftverk där det är kolkraftverk runt om i världen samt hjälpa stora industrier i Asien och Afrika att rena sina utsläpp.

Förbjuda sugrör i Sverige och påstå att det ”räddar haven och klimatet” är faktiskt bara ren populism. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!