Hej, missnöjda fd moderat!


Det är så du känner dig. Du som fortfarande är arg på Decemberöverenskommelsen (DÖ), arg på Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal och ännu argare på Annie Lööf. Som känner att nu äntligen, nu ska de få se. Snart är det val och du ska banne mig säga vad du tycker. De ska straffas, de borgerliga. Kanske kallar du dem sju-klövern, kanske inte. Du känner dig egentligen inte som Sverigedemokrat men du vill protestera och tänker göra det i valet.

Den här texten är till dig.

För du är på väg att ge före detta kommunister fyra år till att få dominera svensk politik. Fyra år till med Miljöpartiets slappa migrationspolitik, elcykelbidrag och genuspedagogik. Och fyra nya år med den sämsta statsministern Sverige haft genom tiderna. Din ilska är på väg att ge oss ännu högre skatter, straffskatt på att handla vid köpcenter och kommunala lådcyklar, som Miljöpartiet nyss lanserade. Eller vad sägs om avskaffad valfrihet i välfärden?

Det finns nämligen bara två statsministerkandidater och det är antingen Stefan Löfven, som redan visat hur låg hans högsta kapacitetsnivå tyvärr är, och Ulf Kristersson. Sverigedemokraternas partiledning tror inte själva att de kommer bilda regering och de kommer inte ens kräva att få sitta i någon annans. Det är bara du som tror det.

Men bara 4 % av deras väljare vill se Stefan Löfven som statsminister, men hela 70 % vill ha moderaten Ulf Kristersson. Glöm Medborgerlig Samling, de är knappt mätbara i opinionsmätningarna. De enda som är det är Fi och de har knappt 2 %.

Och om du nu tar din röst från det borgerliga blocket så riskerar detta att ge Ulf Kristersson för litet mandat för att kunna styra Sverige. Då sitter socialisterna säkert, i fyra mörka år till.

Du vill vingklippa Centerpartiets inflytande över migrationspolitiken, säger du. Men du förstår inte att genom att inte rösta borgerligt och säkra en borgerlig regering kommer du ge Annie Lööf ännu mer inflytande över migrationspolitiken, som hon demonstrerade när hennes parti röstade igenom amnestin för de 9 000 afghanerna. Utanför regering har hon inte ansvar över några överenskommelser. I en regering måste däremot alla partier först komma överens sinsemellan. Och där finns det en överväldigande majoritet emot amnestin. Och för mycket stramare migrationspolitik, där skyldigheter dominerar över rättigheter.

Jag skriver det här till dig för att det är allvar. Jag ser för många som du i debatten och i de sociala medieflödena och jag börjar bli väldigt orolig. För att ni inte förstår att det ni håller på att göra är att säkra fyra nya år med rödgrönt kaos. Men med ännu värre utgångsläge just för det ni säger att ni vill hindra – ett Centerpartiet på 12 % kan leda till att deras röster räcker för att de rödgröna kan klubba igenom allt möjligt dumt. Som att ta bort kraven för anhöriginvandring, ännu fler amnestier, rättigheter för tiggare etc. Saker som jag vet att du är emot.

En röst på SD är inte en röst på regeringsskifte. En röst på SD är en röst på ett parti som dessutom tycker som Stefan Löfven i en massa frågor.

Jag har full förståelse för att du är arg och ilskan är legitim. Men är du för besviken på Moderaterna, lägg istället din röst på Kristdemokraterna. Så bidrar du till att byta regering.

Det är mycket jämt mellan blocken och vem som helst kan vinna. Alla röster räknas, mer än någonsin. Släng inte bort din på SD för att du är arg. Sverige klarar inte fyra socialistiska år till. Utan använd ilskan konstruktivt istället och se till att M och KD blir så stora som möjligt. För först då kan både Miljöpartiet och Centerpartiets makt begränsas.

1 kommentar till Hej, missnöjda fd moderat!

 1. Alternativet för mig är att rösta blankt, moderaterna har redan givit makt åt MP och Centern tidigare då jag röstat M. Jag hörde nästan inga moderater protestera mot DÖ eller FR uppgörelse med MP. Varför rösta M när de redan bevisat vad de går för både i opposition och i regering.

 2. Lite underligt skrivet faktiskt. I senaste valet var en röst på M/KD/FP/C en röst på vänsterpolitik. Ni har haft fyra år på er att få regeringen att falla men valt att behålla den.
  Vad är det som säger att ni helt plötsligt ändrar er efter valet?
  Anders

 3. Du har fel.
  Vi ska rösta på det parti som bäst speglar våra uppfattningar.
  Jag ser detta val som överspelat redan, oberoende av fördelningen av röster inom 7-klövern kommer dagens politik ligga fast.
  En ändring kommer först då 7-klöverns röstunderlag underskrider 50%, vilket inte sker i detta val, möjligen i nästa.
  Valet står inte mellan olika politiska uppfattningar utan mellan fortsatt politikerstyre och demokrati, och i det valet leder den politiska klassen stort.
  Att på demokratisk väg bryta den politiska klassens och MSMs makt kräver ett större folkligt engagemang än vi hittills sett, frågan är snarare om etablissemanget lyckas helt kastrera demokratin före nästa val.
  Du som ägnar mycket tid till att undersöka kanske kan ta en titt på om det finns grundlagsändringar på agendan nu före valet som blir införda efter valet.
  Jag tror detta val är det sista klassiskt demokratiska vi ser i Sverige.

 4. Om Ulf satte sig ner, som den vuxna människan han påstår sig vara, och började prata med Åkesson så vore regeringsfrågan löst i ett nafs. Jag tror att alla människor, även SD, att ett parti idag inte kan driva igenom hela sin politiska plattform. Det kan man först vid 51% av rösterna och det kommer inte något parti att få inom en överskådlig framtid.

  Ärligt talat är det snarare så att de olika partierna väger upp varandra när det kommer till styrkor och svagheter. Jag vill inte se en politik där M dikterar fritt vad de vill. Jag vill inte heller se en politik där enbart KD, eller enbart SD för den delen, dikterar politiken fritt. Däremot är de olika garanter för att man inte springer för långt i olika politiska riktningar.

  I nuläget är det bara SD som är trovärdiga i sin kritik mot migrations och integrationsfrågorna. M har en stund kvar innan de återfår det förtroendet och det bästa sättet de kan återfå förtroendet är att ta sådan kritik på allvar.

  Du skriver att det är illa med en regering där S+V+MP får fortsätta diktera och jag håller med. Men en regering med M+SD+KD kan inte alls vara sämre. Det är det bästa alternativet idag, vill jag påstå. Övriga partier visar att de fortfarande inte har förstått allvaret i den misslyckade migrations och integrationspolitiken. M+KD har förstått allvaret men underskattar väljarnas brist på förtroende för dem. SD har ett mycket stort existensberättigande fortfarande och ett samarbete med dem vore att visa att man tar väljarnas misstro på allvar.

  I övrigt vill jag tacka för allt ditt engagemang när det gäller att lyfta fram tokigheter kring vad vår sittande regering håller på med. Ditt arbete behövs och jag hoppas att du fortsätter med det. 🙂

  Med vänlig hälsning

 5. Eller så kan ju M samarbeta med SD, det vore vettigare. Har röstat M hela livet, kommer aldrig ske igen.

 6. Du bör veta att fler talet av de missnöjda moderaterna i Göteborg röstar inte på SD eller något annat parti än demokraterna i Göteborg. Jag upplever där för dit inlägg direkt kränkade

 7. Ruskigt träffande artikel. Va bra du är på att sätta ord på irritationen med en konkret lösning.

 8. Jag förstår din partipolitiska analys. Men jag tror att du helt har missförstått Centerpartiet. Jag tror att Centerpartiets plan är att regera Sverige oavsett hur det går i valet och det tänker de göra tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna med stöd av Vänsterpartiet. Centerpartister har i grunden ALLTID hatar Moderaterna.

  Får Sverigedemokraterna runt 25-30 procentenheter vilket är mycket troligt? Kommer Moderaterna aldrig få bilda någon Alliansregering efter den 9/9 om Moderaterna inte väljer att bilda regering med SD? Enda chansen Moderaterna och Ulf Kristersson har att bilda regering är att Moderaterna blir det största partiet och ingenting talar för det idag. Hela din analys att rösta på KD tror jag inte en sekund på.

  Tomas Östman Sundsvall

 9. Det handlar om förtroende, helt enkelt. Man har möjlighet att stoppa dessa galna beslut, man har haft möjlighet att ändra riktningen – men nej.

  Nu däremot, nu är det andra bullar. Efter hur många år som helst där de som röstat borgerligt ryckt håret av sig så har borgerliga representanter lagt sig platt, utan någon förankring till deras väljare.

  Noll förtroende.

  Det är min uppfattning. Tror även att du gör en tankevurpa att tidigare borgerliga väljare kommer lägga sin röst på SD, mer troligt att de går till ett litet parti som har massiv medvind i de större städerna..

 10. Jag litar inte på M längre. Och KD är för små. Jag räknar med att Kristersson skulle sälja ut vilken princip som helst i kohandel med något annat parti för att bibehålla sin maktposition. Tror också att han skulle samarbeta med i stort sett vilket parti som helst (förutom SD förstås) för att få regera. Jag är också orolig men “more of the same” är inte lösningen.

 11. Jag tror verkligen du underskattar dem du vänder dig till. Många mycket arga f d M anhängare vill markera sitt stöd för demokratin genom att i möjligaste mån säkra att rösten respekteras. Förra valet omallokerades M rösten av ohederliga företrädare via DÖ till att stödja ett socialistiskt styre, därtill ett stöd till den svagaste och mest inkompetenta regeringen i modern tid. Personligen kommer jag med alla medel se till att jag inte behöver uppleva ett dylikt svek igen. Det är min demokratiska rätt och en skyldighet för mig att vakta min rätt innan jag i så fall helt ger upp. Jag är akademiskt skolad och är en absolut anhängare av demokrati, det finns i ryggraden. Sveket 2014 glömmer jag aldrig. Jag vet många som tycker precis så. Det är ytterst förvånande att M inte gjort upp detta med sina väljare under mandatperioden. En ursäkt är det minsta vi kan kräva. Dock kommer det ta längre tid att återuppbygga förtroende, om det ens är möjligt.

 12. Texten är till mig, det är riktigt. Men vet du vad, jag struntar i det. För jag har visserligen noll förtroende för Löfven men mitt förtroende för Kristersson är bara marginellt högre. Nu ska jag kasta så mycket grus jag kan i maskineriet och sedan ska jag emigrera. Jag kommer inte att rösta på något av allianspartierna så länge inte alla de som är ansvariga för DÖ och oppositionshaveriet de senaste åren är borta. För gott.

  “Snart är det val och du ska banne mig säga vad du tycker. De ska straffas, de borgerliga. Kanske kallar du dem sju-klövern, kanske inte. Du känner dig egentligen inte som Sverigedemokrat men du vill protestera och tänker göra det i valet.”

  You bet!

  För den s k Alliansen vill ju inte ha makten, den har bara chillat i fyra år. Bättre att krascha fort och stenhårt än att dra ut på plågan genom ett långsammare förlopp för då kanske det finns en chans att folk vaknar till slut. Men då är jag inte kvar här ändå. Vi vet ju alla att C och L till slut kommer att vika sig och släppa fram Löfven oavsett hur mycket jag röstar på M eller KD. Lööf och Björklund kommer att kalla sitt svek för att “ta ansvar”. Löfven kan sedan fortsätta att driva landet i botten med skattehöjningar, laglöshet och obefintlig samhällsservice. När folk blir pissade på tillräckligt länge kommer de till sist att ge igen när de får chansen, även om det inte är optimalt för dem själva. Typ Brexit. Jag förstår de känslorna mycket väl. Det finns inte på kartan att jag skulle lägga min röst på något av de partier som har vanskött landet, eller bidragit till att landet kunnat vanskötas, de senaste decennierna och dessutom kallat mig och alla andra som protesterat för nazister, fascister och rasister. Inte på kartan.

 13. Jag känner att jag inte kan lita på alliansen. Jag vet inte vad jag får. Jag gillar inte C. Jag gillar inte att M inte kan ta ställning till SD. Jag ogillar tanken med att behöva “taktikrösta”, men efter denna artikel så är jag mer förvirrad än någonsin.

 14. Jag vill lösa problemen istället för att vårda och pyssla om problemen i all evighet, som är allt den fullständigt kraftlöse Ulf Kristersson vill (och kan). Vad gäller SD-ledare är det lite bättre. Han vill möjligen innerst inne, men eftersom han inte ens törs säga mer än vad den stackars Ulf Kristersson ibland törs säga torde det inte bli mycket mer gjort ens med honom som 51% ägare av riksdagsmajoriteten. Och en koalition med de totalt opålitliga moderaterna skulle sluta med kaos. Det enda sättet att förbereda en förnuftsbaserad politik efter _nästa_ val är att få in AFS i riksdagen. Även nationella partier måste dela upp sig för att kunna tala med olika väljargrupper. I och med att Åkessons och Kasselstrands politiska profiler är så olika kan de faktiskt tillsammans få majoritet efter nästa riksdagsval. Detta och ingenting annat är en möjlighet till räddning.

 15. Sitter Annie Lööf i en borgerlig regering så är det hon som kommer att bestämma migrationspolitiken. Det har vi sett hela tiden och ser fortfarande, M ger inget motstånd överhuvudtaget gentemot dårarna i C. Sedan kan vem som helst skriva att det är M:s politik som kommer att gälla. Icke! Annie Lööf ger sig aldrig men det gör däremot M. Den här artikeln är ren lögn eller möjligtvis naiv och blåögd.

 16. Plötsligt blev jag Kristdemokrat. I never saw that coming, men du fångade mitt känsloläge perfekt redan i ingressen.

  Helvete. Jag som ville straffa Kristersson och hans kollegor för att Fredrik Reinfeldt svek både Sverige och svensk medelklass, både vid uppgörelsen med (mp) 2011 och senare.

  KD…hm.

  Det som talar emot KD är att den modiga Sara Skyttedal skrev en debattartikel i december 2014 och påtalade det självklara – att det finns en övre gräns för hur många asylanter vi kan ta emot på ett värdigt sätt. Hon blev fullständigt hudflängd av häxorna i partiet som lät ungefär som extremvänstern brukar göra. Fast Ebba Busch Thor, som knappast var inblandad då, verkar vettig… jisses vad svårt.

 17. Mest trams faktiskt! En röst på dagens borgerlighet är en röst på dagens svenska liberalism. Dagens svenska liberalism är lierad med nyvänstern och står som motpol till den konservatism som Sverige behöver nu.
  En röst på den liberala borgerligheten är en röst på nyvänsterns värderingar.

  Folk röstar inte heller konservativt för att protestera. Folk röstar konservativt för att nysocialism och liberalism är radikala idealister med samhällsvisioner som inte garanterar en lycklig utgång.

 18. Hej!

  Jag har läst i stort sett allt du har skrivit och inte minst som civilekonom gillar jag högt och rent dina analyser.

  Jag tillhör definitivt din målgrupp.

  Det står givetvis M fritt att söka stöd för sin politiska gärning hos de 25% av medborgarna som väljer att rösta på SD.
  Det enda parti som inte har något ansvar för dagens situation och det enda parti som stått för en korrekt analys av samhällets utveckling.

  Byta ut Kristersson som personligen är tungt belastad av de beslut som lett fram till dagens situation. Sedan kan du som moderat återkomma. Och t o m ha visst fog för din vädjan.

  Jag är av den gamla stammen och hyllar principer som innefattar ett personligt ansvar för sina gärningar.

  Mvh
  Swen Östman
  Aka Sir Gubbjävel

 19. Jag undrar, när valnatten blir morgon och det står klart att SD ligger på 33%, moderaterna på 17% och kd precis klarat spärren med 4.5% – Kommer ni moderater köra med stolthet huvudet i väggen och vägra samarbeta med ett parti som i de viktigafrågorna tycker rätt lika. Ett parti som kan tänka sig att smutsa ner sig för sin politik, så ni kan ha händerna rena och har en given syndabock.

  Du skriver att det inte kommer hända. Men om det verkligen är sant, då säger du egentligen att valet åter kommer vara en DÖ då ni själva står på socialisternas sida mot SD. Så säg inte till mig att det är mitt ansvar att stoppa socialisterna, när inte ni är villiga att göra det själva heller!

 20. Jag förstår din argumentation men, tyvärr, de borgerliga under regimen Reinfeldt var bedrövliga – de (Bildt) myntade “Sverige är en humanistisk stormakt” och konsekvensen var att de skapade socialt & ekonomiskt kaos och därigenom avskaffade de välfärdsstaten genom att släppa in cirka 900 000 bidragstagare (inte alla men de flesta)

  De avskaffade också försvaret vilket Reinfeldt poängterade med att säga att försvaret är ett särintresse och att landets gränser var påhittade.

  Alliansen består av vänsterliberala partier som i mindre eller större grad vill avskaffa landet som det varit känt under hundratals år, en ringa tröst att Löfvéns ministär är sämre än Alliansen.

  Aldrig mer en röst på Alliansen.

 21. Intressant!
  Att Kristdemokraterna är alternativet till Moderaterna är en ny tanke för min del. Den lockar. Jag förblir dock moderat skulle jag anta. Jag ska läsa artikeln ett par gånger och då allt blir det kanske tydligare för mig mig.

 22. Varför inte ett M, KD och SD block? Jag är 53 år och var CUF:are i tonåren men har alltid röstat på M förutom någon stödröst på C och KD nån enstaka gång men alliansen är faktiskt inget för mej i dagsläget , C och L vill jag inte ens ha tillsammans med mina moderater, jag kan inte förstå varför inte partiet kan sätta sig ner och prata med SD

 23. Jag känner mig träffad, det är exakt mig du skriver till. Första delen av texten om missnöje och ilskan är korrekt, jag har aldrig känt mig så lurad och besviken som när Reinfeldt skulle öppna mitt hjärta. Insikten av att vara totalt grundlurad och ha röstat helt fel är tung att bära, det kommer krävas väldigt mycket av M för att vinna mitt förtroende en gång till. Jag brukar ofta läsa dina texter, har aldrig reagerat på något felaktigt eller ifrågasatt dina åsikter men den andra delen av den här texten har du faktiskt helt fel i, en röst på SD är utan tvekan en röst för regeringsskifte. M kan inte regera det här landet efter valet utan samarbete med SD, ett sådant vuxet och ansvarstagande initiativ från M skulle vara ett första steg att återfå mitt förtroende.
  Jag har gjort ett antal olika valbarometrar och det slutar alltid med 90% SD, ca 80% på M & KD och avslutas med 5% V & MP. Jag ser inte annat än att SD, M och KD tycker väldigt lika i många frågor. Efter alla svek som C har utsatt alliansen för kan den inte vara annat än död vid det här laget. Jag röstar på SD för att inte bli grundlurad en gång till, socialister, kommunister och MP kan bara fortsätta regera om M, L och KD fortsätter mobba SD, du har fel om du anklagar mig för det.

 24. I stället för att lyda mystiska hypotetiska resonemang avsedda att skrämma väljarna tänker jag rösta efter min övertygelse. Sådetså.

 25. Båda blocken behöver en verklighets check och dessutom straffas för det sanslösa svek dem gjorde mot många av oss. Det skulle gynna (M) att ta (SD) och (KD) i handen och bilda regering den vägen istället. (C) (L) verkar inte längre veta vilket block dem egentligen tillhör, med tanke på deras vilja att snabbt överlämna ännu mer makt till Bryssel, och inte tala om deras omogna sandlådeliberalism.
  Vi behöver inte mer av samma skräp som levererats av båda blocken. Nej du, Sverige behöver ett rejält” wake-up ” call och verklig demokrati, ingen mer demokratur tack! om

 26. Väldigt bra text som verkligen fick mig att fundera. Är så otroligt besviken på alla politiker som blundat för problemen. Jag vill ha politiker som tar tag i det istället för att godhetssignalera.

 27. Du tilltalar mig (2:a person) i din text och berättar för mig vad jag tycker. Det i sig är ett verbalt övergrepp. Din analys må vara väl genomtänkt men fallerar enligt mitt sätt att se det. Ja jag är en missnöjd moderat OCH jag kommer inte att rösta på SD eftersom det är ett socialkonservativt parti. Jag är borgerlig. Liberalkonservativ.
  VARJE röst på Medborgerlig Samling är värdefull eftersom varje procent vi kan uppnå stödjer vår långsiktighet. Därför är mitt val självklart. Tack!

 28. Din blogg är en lisa och en ynnest i dessa tider!
  MEN nu förstår jag inte dig. Vi har haft ca 8 år av kaos och det finns inget, absolut inget, som visar att det inte kommer att bli 4 år till av liknande. Jag har varit moderat i vart fall i 40 år, och medlem i många av dessa. Men de senaste ca 10 åren har jag haft det “svårt”. I allt utom möjligen ekonomisk politik har de “borgerliga” lämnat över till vänsterliberaler/socialister eller vad man nu väljer att kalla dem.
  Moderaternas beteende under perioden är groteskt ofattbart. Vem ska utgöra moderaternas regeringsunderlag, i eller utanför taburetterna? Det behövs säkert minst 4 år till innan det kan bli aktuellt att åter rösta moderat. Tyvärr måste jag också dela din syn på MED:s möjligheter att nå riksdagen.

 29. Trumps!

  Man vill egentligen INTE se U K som Statsminister…

  En man (?) helt i avsaknad av ryggrad…
  Saknar nog även en annan liten detalj…

  Minst ont är en Moderat enparti/minoritetsregering!

  Tolererad av Sveriges allra största parti!
  Utan att minsta inflytande ges till Centern)

 30. Hej Rebecca,
  Tack för en bra artikel ovan och en bra blogg. Jag uppskattar det arbete du gör.

  Det här blir en kommentar på kvällens händelser inom Moderaterna; Som chef står jag bakom mitt team i första läget och även i de flesta andra lägen. Sedan tar vi eventuellt en diskussion senare huruvida min medarbetares agerande var korrekt.
  Ulf har en helt annan filosofi, han viker ner sig för en icke-fråga och står inte bakom Hanif Bali i det löjliga drev som drivs mot Hanif idag. Jag har svårt att följa en ledare som inte ens kan backa sitt närmsta team utan direkt viker ned sig för en journalist. Hur skall Ulf kunna leda när det blåser snålt på riktigt? Det är vad en Missnjöjd nuvarande Moderat undrar.

  Mvh

 31. Det här var en urusel text utav DIG.
  DU är annars väldigt bra.
  Kanske är det DU som behöver tänka om avseende SD eller att byta ut det parti DU företräder tillika de andra 6 partierna i Riksdagen.
  För inte kan DU väl klappa dig för bröstet och på något sätt vara glad över den linje DITT parti har fört de senaste 4 åren.
  Att DU sedermera på inget sätt i DIN syn på ett ynkryggsparti såsom Moderaterna ens är kritisk utan köper och tror att de kommer att ens försöka rätta till den för oss hemska och förskräckliga verkligheten DITT parti med mannen som gav arrogansen ett nytt ansikte (Den sinnesslöe Reinfeldt) försatt Sverige i ter sig på alla sätt ömkligt då DU inte ens kan ta till DIG dessa hemskheter DITT parti är orsak till 2010-2014.
  Att sen en pajas fortsatt i 4 år är ju likaså något DITT parti stått bakom via bl.a. DÖ
  Nej, Moderaterna eller KD kommer aldrig, aldrig mer att få en röst från mig. Den sista fick NI 2010.
  Min önskan är att era 7 partier helt kommer att tyna bort.
  SD kanske inte är Sveriges bästa val MEN ABSOLUT HELLRE DEM ÄN YNKRYGGSMODERTERNA !
  (Se bara hur DITT parti nu inte ens backar er bäste (Bali), Ynkligt värre !! )

 32. Det handlar nog inte om att straffa partier för deras tidigare politik, utan att man saknar förtroende för dem i migrationsfrågan.

  Det finns tyvärr bara 4 etablerade partier som man kan lita på och det är SD, MP, V & C. M, S, KD & FP (de är ju knappast liberala) har varit för mycket av vindflöjel och därför vet man inte hur de kommer agera i framtiden.

  MP, V & C bedriver en för generös migrationspolitik, så då finns bara SD kvar om man vill vara säker på att man röstar på ett parti som driver en striktare sådan.

  Så ur min synvinkel blir problemet att Löfvens regering har varit en katastrof, men allianspartierna är inte trovärdiga i vår tids ödesfråga. Samtidigt tar det emot att rösta på SD.

  Själv skulle jag vilja rösta på Klassiskt Liberala Partiet även om HAX varit ute och cyklad vad gäller asyllagen, men det känns som en bortkastad röst.

 33. Här måste jag säga att jag inte alls håller med. SD vill gärna regera tillsammans med M. Det är snarare M som envetet håller fast vid Alliansen, där Annie Lööf tar alltmer plats. C, KD och L har många gånger tidigare överlevt endast tack vare moderata stödröster. Ett hot från väljarna att rösta på SD innebär att dessa stödröster ryker med följden att vi får en mer moderat politik, OM M tar stöd av SD. Jämför detta med en Kristersson som måste lyssna på C, KD och L. KD är förvisso inte något större problem, men såväl C och L har ju tendens att glida till vänster från tid till annan. Ett samarbete med SD skulle vara en garant för att detta inte händer. Är KD med är det bara ett plus. Ett samarbete är också en garant för att vi inte får några nya DÖ. Det är vidare mycket troligt att SD inte skulle få några starka ministerposter av M, utöver migrations- och justitieministerposterna (kanske). Det säger sig självt att M tar de tunga posterna. De har redan suttit i regeringsställning tidigare och har erfarenheter.

  Den som hävdar att SD mer lutar åt S har nog missat ett par poäng. Jag skulle möjligen likna SD vid S på femtiotalet. Frågan är då var M idag ligger i jämförelse med S på femtiotalet, till höger eller vänster? Jag lutar nog lite åt att det är åt det sistnämnda hållet.

 34. Du har rätt i sak men hur skall man som väljare uttrycka sitt missnöje. Moderaterna har svikit sina välja med stora mått, det började med överenskommelsen med MP efter valet 2010. Reinfeldt skrev i sin bok att “Valet är ett kontrakt man sluter med väljarna” (fritt från huvudet), med överenskommelsen med Mp anser jag att han gjorde ett kontraktbrott av stora mått. 2014 smet han från sitt ansvar och passade på att lura in Kinberg Batra i DÖ.

  M har förlorat sin själ och har inte längre någon ideologi, så Rebecca hur skall man rösta för att få till en förändring?

 35. Då politik handlar om förtroendekapitalet och i mitt fall FAKTA framför åsikter så ser jag personligen endast till den reella situationen av idag och tänker rösta MED. Alliansen är DÖD! Rödgröna finns inte! SD kommer att få ett inflytande oavsett. Svenska företag lämnar. Kommuner går på knäna. Vården är i kris. Lågkonjunkturen står för dörren. Politiker av alla slag är broileraktivister. Tjänstemän är åsiktsaktivister. Kronans värde faller. etc……
  Uppe på detta så är samtliga inlägg i dagens politiska debatt (även detta original) baserat på rädsla och vad någon annan kanske kommer göra. Det finns ingen vision! Förtroendekapitalet är förbrukat! Ankdammen är tömd! Sandlådan är tom! Jag önskar INTE gå på erat kalas! Framför allt så drivs jag inte av rädsla!
  Dagens Svenska Trygghetsnarkomaner har försatt landet i ett ohållbart tillstånd. Egot först! Vad får jag ut av det! Mina åsikter! Höjd Lön! Det finns endast ett värde – pengar! Tyvärr så är Nya Moderaterna en stor del I denna åsiktskorridor.
  Medborgerlig Samling står för något nytt. Återta den demokratiska processen till det demokratiska Sverige. Jag tänker rösta MED.

 36. Som ekonom är Alliansens agerande fullständigt oförståeligt.

  Vad var målet? Att sänka välfärdssamhället och därmed skattesystemet samt att öka efterfrågan för inhemska företag? Vem vet. Du kan inte sticka gaffeln i eluttaget och sedan, likt Löfven, hävda att “vi var naiva”. Vi visste alla vad som skulle ske – frågan är varför man körde på. På samma linje drev man igenom DÖ eftersom det var viktigare att bibehålla en ansvarslös invandringspolitik än att hindra kommunisterna från att få makten.

  Så länge Alliansen inte förklarar sitt agerande så saknar de trovärdighet i alla frågor och därmed så är jag en förlorad Alliansväljare. Möjligtvis för resten av livet.

 37. Och hur har Moderaterna burit det mandat man fått under den här mandatperioden? Att rösta moderat är att rösta blankt.

 38. Om M nu verkligen tycker att S+Mp är så hemska: Varför låter ni dem hållas?

  M hade kunnat avsätta Löfvén vilken dag som helst de senaste 4 åren. Samma situation kommer troligen gälla efter valet. Visa att ni menar allvar med er nya politik så ska jag överväga att rösta på er igen.

 39. Fyra socialistiska år … som M när som helst hade kunna avsluta genom att fälla Löfven!

  En röst på Ombytliga Moderaterna är en blankröst.

  Som Ganman sade: det enda M bryr sig om är att sjunka med värdegrundsflaggan i topp.

 40. “Ibland undrar jag och jag bor i ett land eller i ett skämt..” /Arne Anka.

  Jag kom osökt att tänka på Arne Anka så jag läste inlägget.

  Att rösta på något/någon/några jag absolut inte vill ha i en regering för att slippa andra stollar jag inte heller vill ha i en regering. Förra gången jag såg något lika korkat var till valet 2014. En, förmodligen en liten muffare, föreslog att alla som inte ville ha Reinfeldts nymoderater ändå skulle rösta på nymoderaterna. Även den gången för att inte rösta på det parti man själv vill rösta på.

  Det föreslås i inlägget att i stället rösta på KD??!! Och ändå få de Ännu Nyare Moderaterna och /eller HEMSKA TANKE få Centerpartiet och fru Lööf, eller en DÖ-regering med S och herr Löfven, kanske också ett gäng fridolinare och lövinare. Om det blir en regering Löfven eller en regering Kristersson eller både och. Kanske om det går riktigt illa en regering Lööf. HEMSKA TANKE. Att kanske också få L (eller som jag fortfarande säger folkpartiet) kan jag inte stödja. Ett parti som vill lägga ner nationen Sverige, göra om allt till ett skatteuppbördsområde, och skänka allt till en berusad stolle i Bryssel. Har vi tur kanske herr Björklund och resterna av folkpartiet då redan emigrerat till EU.

  Jag kan tillägga att jag röstade S på Erlander i mitt första valdeltagande. Sedan kom Palme. Sedan har jag röstat moderat. 2006 bytte jag till KD för att slippa Persson. Då kom Reinfeldt och mörkret sänkte sig över nationen.

  För min del finns tre alternativ i valet nämligen MED, SD eller min fina Papegoja. Han är i alla fall klok.

 41. Det vore mig fullständigt främmande att rösta på ett parti som kryper för socialdemokratisk media, och till det räknar jag naturligtvis DN och Faktiskt.
  I 4 år har moderaterna suttit på kammaren och inte agerat opposition. Man har inte direkt stött socialdemokraterna, som centerpartiet gjort upprepade gånger, men man har inte opponerat mot s eller c.
  I 4 år har man svikit och nu lovar man bot och bättring. Skulle inte tro det.
  Leve Hanif Bali!

 42. Alliansen + sd blir väl större än de rödgröna i alla lägen!!!!
  Men det har de ju redan varit i fyra år och vad hände? Tuffa Uffe och AKB lämnade över makten framförallt utnämningsmakten till vansinnes- och islamistpartierna mp och v. Hur kunde han göra något så urbota dumt?
  Reinfeldts ande sitter djupt i de moderata väggarna.
  Bo Adolfsson, Hjo

 43. Det var första gången du gjort mig besviken, så urbota dumt!
  Klart man ALTID SKALL RÖSTA PÅ DET MAN TROR PÅ!
  I MITT FALL
  MEDBORGERLIG SAMLING
  OPINIONSUNDERSÖKNINGARN SÄGER INGENTING OM NYA PARTIER SOM MED!
  Vi ger järnet nu och sliter för att se till att DÖ leder till sjuklövern DÖR!
  Det finns nu bara ett borgerligt parti
  och det behövs verkligen!

 44. Så jag ska rösta på någon jag föraktar, för att någon jag föraktar ännu mer ska hållas borta från makten? Jag tror jag börjar förstå Weimar-republiken.

  Och nej. Jag tänker inte dagtinga bort min röst och min heder i något slags perverst politiskt Big Brother. Jag tänker rösta på de politiker jag tror på.

  Come hell and high water.

 45. Tyvärr. Rulla Reinfeldt i tjära och fjädrar först. Och om man nu INTE velat ha Löfven som Statsminister så hade han kunnat åkt ut för 4 år sedan. Men M vågade inte och vi fick DÖ istället. Och nu står M där med skägget i brevlådan och har gett ut ett valmanifest som talar om HBQT-strategier för kommuner. Tack, men nej tack. Mitt andra alternativ är AFS.

 46. Det finns dom som spekulerar i att Socialdemokraterna och moderaterna bildar en samlingsregering efter valet med Centerpartiets Annie Lööf som statsminister ? . det blir ju en parlamentarisk kris när SD blir största partiet och praxis brukar ju vara att största partiet tillsätter förste talman och därmed så säger dom att det är kris i landet och måste rädda Sverige genom att bilda en samlingsregering

 47. Jag kommer troligen lägga min röst på Moderaterna,men har inte bestämt mig än. Det är så mycket hos Kristersson jag inte gillar. Han verkar så falsk och hal. Inte trovärdig.Får se hur jag gör.

 48. Rebecca din text sätter huvudet på spiken, grattis till denna insikt! Vågar påstå att det är få inom ditt eget parti som har förstått den folkrörelse som du beskriver ovan. För nu är det en folkrörelse. Om vi leker med tanken att SD når 25% i riksdagsvalet innebär det att ca 1,8 miljoner svenskar röstat SD. Kanske är det så många som hälften av dessa som tänker precis som du skriver ovan. Upp mot en miljon människor alltså. Förstår ni? Och förstår ni hur förbannade vi är? Rosen-fucking-rasande är vi. Ni sitter i riksdagen och pratar stort men agerar smått – om alls – gång på gång. Bara de senaste veckorna kunde ni t.ex. gått ut hårt och ifrågasatt Stefan Löfvens hantering av de omfattande bilbränderna. Hur går samtalen som socialen haft med de busiga barnen? Tycker ni själva dessa åtgärder låter vettiga? Hur många extra poliser har satts in? Är det klassat som en särskild händelse? Varför har inte patrullerande militär satts in? Ni ryggar förmodligen av tanken på det sistnämnda. Men varför inser ni inte att det är NU som vi måste visa hur hårda och beslutsamma vi är när vår frihet attackeras. När vår rättsstat utmanas på öppen gata. Men fortfarande så händer ingenting. Samma snack om fördömande, ajabaja och dravel. Inga faktiska åtgärder sätts in, eftersom ni i oppositionen inte skriker halsen av er för oss, invånarna, och vår säkerhet. Hade ni gjort det hade ni kanske fått vår röst? Ser ni sambandet?

  Jag kommer rösta SD i år, även om jag håller mycket mer med om det som står i M:s partiprogram. Vi har kommit till en punkt där det inte spelar någon som helst roll vad SD gör. Ingen skandal i världen nu sista veckorna skulle kunna ändra på min åsikt. För i min värld är det bara dom som ser problemen och tänker ta tag i dom. M ser problemen (verkar det äntligen som), men har visat gång på gång att man inte tänker ta tag i dom. Hellre att ni gör “en bred blocköverskridande överenskommelse” i migrationsfrågan än att samarbeta med ett parti som nu har i stort sett samma åsikter som ni har i denna specifika fråga. Läs gärna den meningen igen, flera gånger, så kanske ni inser hur OTROLIGT JÄVLA KORKAT DET LÅTER. Era väljare får alltså S/MP/V-politik igen om de röstar på er. Ni ska i alla fall ha heder för att ni redovisar det redan nu. Väntar ni till i december med att komma överens kan ni ju kalla förslaget “DÖ2”.

  Jag röstar SD för att tvinga er till samarbete. Kanske tar det ytterligare 4 år innan ni tar ert förnuft tillfånga och samarbetar med SD (KD kan få vara med också om de är kvar) så att vi kan få en riktigt stark högerregering. Eller så kan ni ju vägra i 4 år till. Sitta och kolla på medan opinionsundersökningarna säger “Ny toppnotering för SD – nu är var tredje svensk Sverigedemokrat”. Har ni ens stöd av era egna väljare för linjen att inte samarbeta? Jag tror inte det. Vi närmar oss nog en majoritet av M-väljare som säger Ja tack till SD-samarbete, istället för C-samarbete.

 49. Eller så tar M sitt ansvar och samarbetar med SD när de nu är så nära varandra i så många frågor ändå. Det enda sättet att slösa bort sin röst är att lägga den på M eller, ännu värre, nåt av de andra allianspartierna som uttryckligen hellre samarbetar med S och MP än SD, och som i och med DÖ redan visat att de är mer än villiga att lägga sig på rygg för vänstern.

  Har röstat på M i nästan 20 år. I år blir det ändring på det. Det blir en röst på MED i förhoppningen att de kan bli ett faktiskt borgerligt alternativ framöver. Det här valet är redan kört. Det blir en ny, svag vänsterregering eftersom M återigen kommer lägga sig platt och låta det ske. En röst på M är en röst på rådande ordning, vilket tydligt visade sig efter förra valet.

 50. Jag läste Örjan Hultåkers analys av det politiska läget i Svensk Tidskrift. Konstigt nog utelämnade han det mest sannolika utfallet: S+M+C. Varför ?

  //www.svensktidskrift.se/riksdagsvalet-och-regeringsfragan/

  Löfven verkar vara körd, så det är väl bara en tidsfråga innan han avgår. Regeringsförhandlingarna kommer nog att pågå över nyår, som i Tyskland.

  Jag tror att det till sist blir fråga om koalition av losers enligt Merkels strategi. Eventuell med stöd av Lib och KD, om de kommer in i Riksdagen.

  Moderaterna kan säkert få tillsätta statsminister och justitieminister. De kommer då att få ta skott för att de inte får kontroll över kriminalitet och invandring.
  Margareta Andersson kan bli ny S-ledare och fortsätta som finansminister. Wallström fortsätter som utrikesminister. Deep (S)tate behåller kontrollen, exakt som under Bildt 91-94.
  Centern kan få industri- och miljö departementen. Fortsatt avindustrialising. Till slut blir det bara spelbolag kvar.

  Mitt intryck av valrörelsen hittills – det viktiga verkar vara att demobilisera/ demoralisera de borgerliga väljarna. Som Merkel 2009, 2013 och 2017.
  Ge dem en känsla – hur de än röstar får de samma politik. Folk vill leva och ha det bra – de erbjuds DÖ.

  När jag poströstade igår konstaterade jag att kuverten inte är självhäftande. Många slickar igen dem. Det innebär att de flesta väljare lämnar både DNA och fingeravtryck när de röstar. På mellankuvertet står i klartext namn, personnummer och adress.

  Att förnya ett svenskt pass tar 3-4 månader numera. Skälet till denna, i internationell jämförelse onormala långa handläggning, är att man ska spara biometriska data som ansikte, iris, fingeravtryck och DNA. Jag förutsätter att de hamnar i en databas, som alla myndigheter, exvis Transportstyrelsen och Skatteverket har tillgång till.

  Alla röstsedlar sparas fysiskt. Biometriska data kan användas av Skatt för att registrera vilket parti en medborgare har valt. Hur många medborgare använder konsekvent latexhandskar och en svamp med kranvatten när de hanterar valsedlar och klistrar igen kuvertet ?

  Vi måste vara medvetna om att Skatteverket i Sverige är Socialdemokratins “Sköld och Svärd”.

  Det finns inget borgerligt alternativ. Alternativen är för en borgerlig väljare är

  självmord, (inre exil = alkohol, knark) eller emigration.

  Jag valde Ut ur Sverige i Tid

  Bor numera i det direkt demokratiska Schweiz

 51. “Sverige klarar inte fyra socialistiska år till. ”

  Den enda anledningen överhuvudtaget till att Sverige och svenskarna genomlidit fyra år med den nuvarande pajas-regeringen, är att de före detta Allians-partierna med M i spetsen lagt ned sina röster vid budgetomröstningarna i riksdagen…istället för att framtvinga ett extra-val!!!

  Detta är och förblir en outplånlig skamfläck.

  Chansen att jag, eller någon jag känner, i årets riksdagsval skulle rösta på M eller något annat Allians-parti, är lika stor som om en gödselstack helt plötsligt skulle börja lukta som den ädlaste parfym!

  Ungefär.

 52. Oerhört odemokratiskt resonerat. Du vet väl inte valresultatet ännu ?? Varje parti ska väl belönas i valet utifrån sin politik !! Obehagligt med “Besservisser” som ska tala om hur vi ska rösta.
  Men Du är kanske “köpt” av Bilderberggruppen??

 53. Rösta in AfS istället. Vi behöver dem. De säger som det är. Se deras torgmöten de är modiga, starka, kompetenta och arga. Allt som nya M inte är.

  AfS ligger nära spärren och behöver bara lite stödröster så att de går säkra. 10% utav moderata väljare kan tänka sig att stödrösta på AfS och med deras hjälp så kommer AfS in i Riksdagen. Annars så är risken att många röster ‘går förlorade’. AfS är närmare spärren än 0% det finns bara en väg – framåt.

  //www.friatider.se/m-tinstituten-afs-bakom-succ-f-r-vriga-partier

 54. För det första Uvell så är alla riksdagspartier mer eller mindre socialdemokrater – alla är för:
  – skattefinansierad välfärd, skola, vård och omsorg (skiljer bara lite i omfattning)
  – public service
  – kriminalvård istället för straff
  – straffrabatter
  – massinvandring (moderaternas politik innebär ca 100 000 migranter/år)
  – gigantisk omfördelning av svenskars välstånd till migranter
  – presstöd

  För det andra litar jag inte en sekund på Kristersson som förlorade kampen om ordförandeskapet i MUF mot mer konservative (!) Reinfeldt. Kristersson ville ju ha helt öppna gränser.

  Jag lämnade moderaterna 2005 och kommer aldrig mer tillbaka. M är ett förrädarparti som ännu har sjukdomsinsikt och som inte bett om ursäkt för allt de ställt till med. Moderaterna är direkt ansvariga för:
  – drastisk ökning av massinvandringen
  – samverkan med ärkefienden miljöpartiet
  – decemberöverenskommelsen
  – splittrande polariserande svenskhatande/antisvensk retorik
  – utförsäljning av statliga tillgångar
  – livstidsarbetslösa hårfrisörskan Beatrice Ask som justitieminister under 8 år
  – vapenvägraren Tolgfors som försvarsminister
  – somaliske islamisten Abdiresak Waberi i försvarutskottet
  – utsåg outbildade Maud Olofsson (c) till näringsminister
  – tystade all intern kritik mot både massinvandring och FRA…
  – Anders Borg (m) tackade offentligt USA för alla krig de startade så Sverige kunde få flyktingarna
  – Borg sade att Sverige snart skulle vara som Afrika
  – Reinfeldt sa: “Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”
  – “Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”
  – “Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.” Trots att han hävdat att etniska svenskar inte existerar.
  Jag tar hellre fyra år till med Löfvén och en rejäl krasch än samma krasch om sex år med Kristersson.

 55. SD har haft rätt. Övriga har lämnat Game Over i invandringsfrågan. Och nu ska man då inte rösta på de som haft rätt. Respektera hur Demokrati ska fungera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap