Ehrenberg har sålt ETC Förlag

Det är bokslutstider och nu publiceras nya bokslut varje vecka. Det är alltså som ett slags julafton för mig som granskar ETC. Och jag ger mig inte förrän Johan Ehrenbergs imperium har rasat. Inte för att jag personligen har något horn i sidan till just honom, jag är inte intresserad av honom alls. Inte som person.

Men eftersom han byggt sin verksamhet på att använda min surt inbetalade skatt vill jag göra alla oss riktiga företagare en tjänst och helt enkelt få bort den här låtsasföretagaren från marknaden. Pengarna ska inte gå till hans lekstuga utan till saker cancervård, nya vägar och sjukpenning. Inte till att vara en pengakran för försigkomna socialister som vill att vi andra ska betala hans socialistiska ung företagsamhet.

Nu har boksluten för ETC Förlag och ägarbolaget till hela koncernen, ETC Utveckling kommit för 2017. Och det ser precis så illa ut som jag förutspått. I min granskning från januari, som baserades på boksluten för 2016. 

Det är en tidsfråga innan hela ETC går i konkurs.

De har negativ soliditet, har upprättat en kontrollbalansräkning och resultatet är minus 47 miljoner kronor. 

Ironiskt nog skyller han en del av problemen med ”långa uppsägningstider”. Det ETC i sina tidningar kallar anställningstrygghet.

I december 2017 när bokslutet gjordes stod det klart att ETC inte skulle klara sig för att nuvarande affärsmodell med gratis prenumerationer som fixade stort presstöd föll då Presstödsnämnden ändrade reglerna.

Vad gjorde Ehrenberg då?

Sålde ETC Förlag i all hast.

ETC Förlag är bolaget som ger ut Dagens ETC och där de flesta av alla medarbetare inom mediedelen av koncernen haft sin anställning, även de som skrivit för lokaltidningar som har nu lagt ner. Och håller på att lägga ner, det är en tidsfråga. För att det inte finns pengar. Ni kan se själva i resultaträkningen så är det under fordringar som man hittar de 47 miljonerna. Varför man realiserade fordringar och tog förlusten framgår inte.

I kassa och bank den sista december 2017 fanns bara 1,2 miljoner kronor. Det räcker inte särskilt länge om man behöver till exempel betala tillbaka presstöd.

Det bolag som är moderbolag i hela koncernen inklusive alla elbolagen  och dylikt heter ETC Utveckling och det är moderbolaget som sålt alla sin aktier i ETC Förlag.

De har inte heller pengar utan gjorde bara 45 000 i vinst förra året och har 250 000 kr i fritt eget kapital. Där ser man också att aktieägarna till ETC Utveckling fått gå in med pengar både 2016 och 2017 i villkorade aktieägartillskott på 4 miljoner kr per år.

Här finns det heller inte några pengar. Bara 133 000 kronor. 

Däremot har moderbolaget ETC Utveckling AB, som även äger ETC Sol AB och alla elbolag, massa fordringar. Som i sin tur lånar in pengar från privatpersoner via JAK Medlemsbank för att bygga solceller och i sin tur slussar pengarna vidare till Elproduktion i Stockholm AB som visserligen bygger solceller men också lånar ut pengarna internt. Till bland annat ETC Utveckling och ETC Förlag.

Här ser man ETC Utvecklings fordringar i bokslutet för 2017 – 29 miljoner kronor – har lånats ut till olika andra ETC-bolag. 

Läser man sedan revisionsberättelsen ser man tydligt att revisorn bekräftar att nästan 29,8 miljoner kronor lånats ut av moderbolaget ETC Utveckling till ETC Förlag. Men hon har inte tillräckliga bevis för att tillstyrka värdet och kan därför inte till- eller avstyrka resultat- och balansräkning.

Och nu är ETC Förslag, som lånat alla pengarna, sålt och har gått 48 miljoner kronor back. En kontrollbalansräkning är upprättad, nästa steg är konkurs.

Vem har köpt ETC Förlag?

Jag har frågat Bolagsverket men de har inga uppgifter.

Det har inte inkommit någon ändring. Senaste protokollet som Bolagsverket hittade var från 2016 och där stod ETC Utveckling som ägare. Jag kollade därefter i Bolagsverkets e-tjänst efter verklig huvudman men där var fortfarande ETC Utveckling reggad som ägare. Och de har exakt samma styrelse, något som efter försäljning brukar ändras.

Sannolikt har någon nära bolagen eller i bolagen köpt det fallfärdiga rucklet för några kronor för att de nu ska försöka rädda det från det oundvikliga.

Det är tillräckligt stor story här att bolagen, även ETC Förslag som äger Dagens ETC, är så nära konkurs. Men här finns dessutom pengar från sparare i solel och spökar. De som sannolikt gått via moderbolaget, in i mediabolaget för att rädda dem men också finansiera allt annat han hittat på, som byggföretag, socialistiska Netflix etc, och nu sannolikt också är borta.

Ett Ponzi-scheme av stora mått. 

Nu har korthuset börjar ramla, ett kort i taget och pyramiden han kunnat bygga med andra människors pengar, både naiva privatpersoner och skattepengar som kunde gått till något vettigt, kommer att rasa.

I alla attacker han försökt med mot mig, kallat mig epitet, gått till personangrepp och så vidare, har han inte en enda gång bevisat att inga sparares pengar gått till något annat än solel. Och ändå är det exakt så det ser ut i boksluten.

Varför intresserar sig inte en enda journalist för den kommande kanske största skandalen i svensk media på länge?

Varför ringer de inte och ställer jobbiga frågor till Johan Ehrenberg? Begär att han reder ut vad som faktiskt hänt? Vem äger ETC Förlag? Var är de 30 miljoner kronor moderbolaget lånat ut som definitivt kommit från solcellsföretagen när man läser deras bokslut?

Det är en tidsfråga innan ETC rasar ihop, helt utan medias granskning. Men efter min. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!