Skiftet vill in i din dator

Jag har skrivit om Skiftet förut, som var Alliansfritt Sverige tidigare. De är lobbyister för socialdemokratiska frågor men är inte öppna med varifrån pengarna kommer utan låtsas vara det. Och de kan ha fått pengar av Ryssland via tyska Campact som de också fått pengar ifrån. Ecipe gjorde bland annat en rapport om det, frihandelstankesmedjan i Bryssel.

Deras affärsidé är inte kampanjer online med namnunderskrifter. Utan big data.

De använder metoden att via namnunderskrifter skapa en jättestor databas som sorterar all big data de får in via att varje människor som skriver under en enda namninsamling och ger dem sin emailadress och namn, godkänner att data samlas in och att den datan sedan kan ges till ”dem närstående organisationer”. Som pga PUL och nu GDPR administreras från Skiftet, dvs i kampanjsyfte för dessa organisationer. Som Socialdemokraterna, Hyresgästföreningen och LO till exempel, som är klassiska stakeholders för allt Skiftet gör.

Och nu är det ju val. Alltså lägger även Skiftet in en ny växel. 

I sin årsredovisning påstår de att de fått 1,25 miljoner kronor från en amerikansk stiftelse men när man söker på deras hemsida finns de inte listade som mottagare av medel, märkligt nog. Men KMPG har varit revisorer och de har godkänt noten så det stämmer säkert.

Det är ingen dålig omsättning de har för att vara en förening ingen bryr sig om och utan i princip några kommersiell intäkter. 3,3 miljoner kronor pajar det runt per år.

Men omsättningen går inte ihop med det de påstår ändå.

De omsatte bara 84 000 kronor men fick ytterligare 3,2 miljoner kronor i gåvor. Räknar man bort 1,25 miljoner, 410 000 kr från Campact och 119 000 kr från summan återstår 1,5 miljoner kronor. Detta påstår Skiftet enbart består av gåvor från privatpersoner. Men i årsredovisningen eller på hemsidan berättar de inte hur många donatorer de har. Bara att ”de slagit rekord”.

1,5 miljoner innebär att de drar in 126 000 kr per månad i gåvor från privatpersoner. 1 260 personer skulle då ge dem 100 kr per månad. I förutsättningslös gåva, trots att de inte producerar någonting.

Ingen podd, ingen webbtidning, nada. Bara lökiga kampanjer med namnunderskrifter.

Aron Flam är den i Sverige är den person som har högst Patreon tror jag. Han drar in 2 000 dollar per månad, men då släpper han ett poddavsnitt i veckan och får inga pengar om han inte släpper podd. Folk betalar per avsnitt. Från 1 dollar och uppåt.

Det är helt enkelt inte sannolikt. Pengarna kommer givetvis från en organisation de inte vill uppge. Och där kommer fackförbunden in som en lågoddsare. Man måste nämligen inte särredovisa varifrån gåvorna kommer, det funkar utmärkt att strunta i det som synes och ändå få ett av revisor godkänt bokslut.

Man kan också se att föreningen trots brist på kommersiella intäkter har ackumulerat mycket kapital. Hela 1,5 miljoner. 

Men trots att få ens vet vilka de är har de ett enormt självförtroende. Dessa fyra före detta SSU:are eller hur många de nu är tror att de fick Leif Östling sparkad, helt på egen hand. Och att Trump la ner sitt industriråd. Och en massa annat. 

Fascinerande. Men gissningsvis har någon på Bommersvik sagt att det är så här man ska göra. 

Vad har de då hittat på?

Jo, de vill nu att du installerar ett program på din dator som ”märker ut” annonser på Facebook. Som ett ”hjälpmedel” och på kuppen kan du hjälpa dem. Att skapa en ännu större databas vars innehåll de kan kränga till närstående organisationer (LO och sossarna).

Givetvis har jag inte laddat ner det, jag vill inte ha Skiftet-trojaner i min burk. 

Webbläsartillägg ska man vara försiktig med. De kan innehålla kod som hemligt samlar in exvis all din surfhistorik. Eller ännu värre, tar dina lösen, CVV-kod när du shoppar etc.

Men det räcker med att läsa på annonskollen.info, som är deras sajt, vad de vill – fyll i lite uppgifter om dig själv. Jo, jag tackar. Bygga databas, som de alltid håller på med.

För vill man inte ”fylla i lite om sig själv” går det nämligen utmärkt att gå direkt till sajten som gör annonsbevakaren och ladda ner originalet.

Eller så kan man helt enkelt manuellt kolla på alla partier vilka annonser de har. Det verkar Skiftet missat i sin iver att ligga i framkant digitalt.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!