Klimatångest – den nya accessoaren


De bär den som en perfekt fixad, till synes spontant slarvigt knuten, sjal runt halsen – klimatångesten.

De som i sina bekväma liv är mest upptagna av att stå upp för saker som ger dem en glans av att vara en särskilt fin person. Speciell. En som bryr sig så mycket utanpå att det gör ont. Och står man upp för saker kastar man epitet på de som inte tycker likadant. Med stora ord säger de att alla är lika mycket värda. Olikheter är enande, inte det som sliter isär. Mångfald är syre. Om man inte är en av de som inte tycker som dem det vill säga.

Bortblåst är viljan att förstå. Resonera. Jämka.

De ska tystas. De ska häcklas. De ska jagas bort. 

Det som gör mig mest förbannad är att dessa personer först piskar upp en stämning av att Sverige håller på att förvandlas till tredje riket. Stöveltramp och fascism. Rasism finns i varje buske, bakom varje träd, i varje anonym tjänstemans ord och blick. Det är allvar, säger de. Demokratin är hotad.

Om vi inte bekämpar XYZ kommer fascismen, då blir det som i Tyskland på 30-talet. Borgerliga ska bli stödhjul åt socialister för att rädda Sverige.

Omvänt är såklart otänkbart, idén kommer från vänster från början men har framgångsrikt lyckats lura med sig Centerpartiet och halva Folkpartiet men jag ser det även hos Öppna-dina-hjärtan-moderater i flödena.  Nu är dessa sällan några ens aktiva i partiet längre, de är lika mycket föredettingar som Fredrik Reinfeldt är i politiken. Före detta ministrar, statssekreterare och tjänstemän. Är de aktiva fortfarande är de perifera, inte sällan bittra.

Och sedan, när de målat upp en låtsasbild av verkligheten, där det bara finns ett enda fokus – goda mot onda och kriget däremellan, serverar de lösningen som inte säger någonting: man ska stå upp för de goda mot det onda. Ja? Sedan då? När vi stått upp?

Överge blockpolitiken, kommer det sedan. Bara så kan ondskan motas.

I nästa andetag kritiserar de andra för att just piska upp en stämning av att allt går åt helvete.

Ursäkta?

Det är här det går en säkring någonstans. Både i deras hjärnor och i min. Hur har man mage att bygga hela sin retorik, helt felaktigt, på att rasismen breder ut sig som böldpesten och nästa sekund kritisera andra för att svartmåla?

Och nu kom den nya trenden – klimatångest. Som samma personer, trendkänslig som svensken ändå är, direkt omfamnar som sitt. Kanalen är Miljöpartiet och alla de som gärna vill vara som de. Ledare för trenden är professor Johan Rockström och meterologen Pär Holmgren, som uttalar sig hela tiden i media som några slags klimatforskare.

Men Rockström är agronom, inte klimatforskare.

Han är professor i natural resources management vid ekologiska institutionen på Stockholms Universitet. Han är INTE klimatforskare. Han säger själv att han är klimatexpert och expert är ingen skyddad titel så även jag kan hävda att jag är klimatexpert om jag vill. Han är meriterad och högt uppsatt och det råder inget tvivel om hans kompetens akademiskt. Och kunskaper inom miljö, framför allt inom ekologi, vatten och hållbarhet. Men han har alltså inte forskat på klimatet.

Pär Holmgren är utbildad meteorolog. Han har varit hedersdoktor, det är så långt han kommit där. Han är inte forskare alls, han jobbar på Länssförsäkringar och är klimatopinonsbildare. Eller handelsresande i klimatångest, som jag skulle kalla det.

Vad är då klimatångest?

Där finns ingen färdig definition utan precis som alla modeord kan man stoppa in lite vad man vill där. Man är orolig. För klimatet. Mycket praktiskt. Alla som säger att de har klimatångest, gärna på sociala medier, känner sig förenade. Det är inte så noga resten, det där om vad det innebär eller vad man tänkt göra. Den härliga känslan, vi-känslan, är redan fixad.

Och är det något dessa personer är beroende av så är det just den. Känslan av att vara med i gänget. Inte vara utanför. Det finns något ömmande ängsligt över det tycker jag, folk som alltid låter kappan fladdra i vinden för att få vara med de populära. Höra till. Vara den som snackar, inte den som det snackas om. Och det känns varmt innanför västen av ekologisk bomull att ha en gemensam fiende, så dreven förstärker den här vi-besattheten. Inte sällan känns även vuxenlivet som en skolgård, med samma ryggdunkarbeteenden, gängbildningar och mobbing.

Jag kommer inte ifrån det. Jag tycker att det är löjligt. Det har jag alltid tyckt.

I nästa andetag säger de dessutom – polariseringen har ökat. Det är dåligt.

Men rent konkret då, vad vill klimat-ångestpersonerna?

De pratar om att låta bli att flyga. Låta bli att åka bil. Äta vegetariskt och inte köpa nya saker. Alls. Bara byta grejer och köpa begagnat.

Som av en händelse hela Miljöpartiets kärnvärden. Bingo. Allt är politik och det är valrörelse. Men måste folk vara så dumma i huvudet?

Tydligen, så vi tar det långsamt. Igen. 

Värmeböljan är inte ett konstaterat resultat av växthuseffekten. 

Och vi bor på en planet. Klimatpolitiken är ett globalt intresse, inte ett nationellt. Alltså spelar det mycket liten roll vad vi vi Sverige som helhet gör, för vi släpper redan ut rekordlite.

Faktum är att vi sedan 90-talet sänkt utsläppsnivåerna av klimatpåverkan till historiskt låga.  De har minskat med 18 miljoner ton, trots att befolkningen ökat.

Per capita är det bara betydligt fattigare länderna Mexico och Brasilien som har lägre utsläpp av CO2 än Sverige. Vi är redan i princip bäst.

Det är ett väldigt navelskådande tycker jag i all klimatångest, som självupptagna världsförbättrare på Södermalm håller på med. Som om jordens överlevnad bokstavligen hänger på deras smala axlar.

Nej. Det kommer inte spela någon roll för klimatet om du blir vegan.

En kosthållning som för övrigt bygger en hel del på produkter man absolut inte hittar på svenska gårdar: dadlar, mandlar och andra nötter, soja. Havre odlas här. Men sojaprodukter görs av importerad soja. Kolla valfritt härlig vegansk blogg och du hittar massa vanilj, curry, ris, soja, choklad etc. Alla produkter som måste flygas hit eller åka båt. Och lastbil.

Även om det inte alls är så egentligen att närodlat alltid är bäst för miljö och klimat men de tror ju de…..

Folk som har klimatångest är som barn, de projicerar ett stort problem de inte kan lösa och inte orsakat på sig själva, som alla små barn tror att det är något de gjort om något går fel. Som en skilsmässa.

Nu kommer mailkorgen översvämmas av folk som kallar mig de näst värsta man kan kallas i politiken efter rasist – klimatförnekare. 

Det är jag inte. Jag kollar på fakta. Och fakta säger att Sverige redan är bäst i klassen. Det du personligen kan göra är i så fall att åka till Asien och jobba för att de länderna ska börja rena utsläpp, sluta värma upp med olja och kol och slänga plast i haven. För majoriteten av plasten i haven kommer från de 10 största floderna. Inte heller ett problem orsakat i Sverige och som därför inte på något sätt kan lösas genom att Miljöpartiet förbjudet sugrör och plastgafflar.

Vi kan istället för att straffbeskatta resande beskatta utsläpp.

Vi kan istället för att ge tiotals miljoner till miljölobbyn och bistånd som går till att sprida socialdemokratin i form av fackförbund, hyresgästföreningar och studieförbund strypa allt sådant och ge bistånd till reningsanläggningar av vatten, bygga kärnkraft i länder som värmer upp fossilt och annat som gör skillnad.

Vi kan istället för att pumpa in pengar i ekologiskt odlad mat, som inte ger någon miljönytta, se till att bönderna kan överleva i Sverige, att fler vill bli bönder och vi därigenom ökar självförsörjningen. Det gör vi bäst i att ta bort höjningarna av diesel- och bensinskatter, skatter på gödsel etc. Och framför allt gör det enklare för bönderna att leva på sina företag.

Istället för att slänga pengar på vindkraft och sol som ger mycket lite av vår totala årsproduktion jämförelse med klimatneutrala kärnkraften bygga nya reaktorer.

Det finns ingen korrelation mellan bidragen till Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket och bättre miljö. Mellan antal nollor i en budget och färre utsläpp. Det är bara miljöpartister som tror det. Det tror alla socialister.

Inte ens elbilar är någon universallösning. De är inte alls bättre än bensinbilar. Att tillverka ett enda elbilsbatteri motsvarar många tusentals mils körning med en bensin- eller dieselbil.

Och skicka plast för återvinning i Asien som EU-länder gör orsakar i själva verket 25 % av utsläppen av plast i haven.

Dessutom, om alla ska sluta köpa saker och istället byta eller köpa begagnat, en svart marknad för övrigt om det sker mellan privatpersoner, varifrån tror ni pengarna till bidrag för elcyklar, vindkraft och högre löner till de anställda på Naturskyddsföreningen kommer? Inte från er i alla fall.

Om du tror att bara du börjar äta sojakorv så kommer allt bli bra – gå och lägg dig igen. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

1 kommentar till Klimatångest – den nya accessoaren

 1. Bravo, Rebecca, men betyder alla dessa kloka ord om klimat och miljö, att du nu kommer ut som SVERIGEDEMOKRAT?

  Skönt i så fall, för Ulf Kristerssons M är ett ännu svårt Reinfeldtkontaminerat parti, som helt saknar politisk trovärdighet.

 2. Utomordentligt träffande analys av de “goda och politikst korrekta” människor som alltid har åsikter men aldrig några logiska svar när de själva blir ansatta av undrande människor som har svårt att förstå deras besatthet.
  Vi som lever i verkligheten kan iaktta en annan verklighet som de s k goda aldrig ens kan se.

 3. Hej Rebecca Mycket bra skrivet.
  Jag gillar också siffror och fakta framför känslor och alarmism.
  Har räknat på människans möjlighet att påverka klimatet.
  Jordens total yta ca 47 miljarder kvadrat km på 7 miljarder personer. ca 7 kvadrat km per person! 7000 m atmosfär till alla x 7 miljoner kvm 4, 9 miljarder kubikmeter per person. Landyta ca 3 kv km per person 3 miljoner (kvm) själv bor jag på 440 kvm. 4 kvkm vatten per person snitt djup 100 m? 400 miljoner kubik meter vatten per person! Försök att påverka det med fisar kisseri mm Dessutom delar jag en kossa med 10 andra medmänniskor. Rätta mig gärna om jag räknat fel! Må väl och kämpa vidare med fakta
  Björn

 4. När Isabella Lövin (MP) i Expressens valdebatt igår 14/8) frankt sa:
  ”Enligt SMHI så händer den extremvärme vi hade i maj månad statistiskt sett endast 3 gånger på en miljon år….”
  Med extrapolerad statistik för en miljon år kan man givetvis bevisa vad som helst beroende på vilka parametrar man sätter in i sin algoritm!
  Att Lövin inte fick mothugg i studion för denna uppenbara lögn kan kanske tillskrivas det faktum att Inom SVT har över 80% av medarbetarna röd-gröna sympatier.

  Enligt SIFO så oroar sig 75% av svenska folket för jordens klimat. Finns det anledning till det? Kan uppfyllandet av uppsatta utsläppsmål för koldioxid ge oss ett svalare klimat? Eller är #klimat, till skillnad från vår miljö och resursutnyttjandet av jordens ändliga resurser en ickefråga?

  Mönstret går igen
  Anledningen till att klimatalarmisterna med Al Gore och IPCC i spetsen på falska grunder skrämmer upp mänskligheten med hotet om en överhettad jord på grund av koldioxid, är enligt många sakkunniga enbart för att få acceptans för en global CO2-skatt. Jämför med Naomi Kleins bok ”Chockdoktrinen” i vilken hon beskriver hur den amerikanska administrationen skrämde upp världens medborgare inför hotet av Saddam Husseins förmenta massförstörelsevapen. Den propagandan gav USA grönt ljus till att initiera en invasion av Irak. Under medeltiden enade på samma sätt kungen en missnöjd och upprorisk allmoge genom att gå i krig mot grannlandet…
  I skenet av gårdagens alla bilbränder i Sverige, får man nu hoppas att politikerna tvingas lägga ner frågan om klimathot, för att istället ta itu med rikets verkliga problem.

  SR och SVT bryter mot lagen
  I MSM och i sociala medier trummas bisarra budskap ut, som t.ex. ”Vi måste stoppa klimatet…!”. Klimathysterin visar inga gränser och de skeptiker som är av annan åsikt tigs ihjäl. Det har gått så långt att Sveriges Radio och Sveriges Television konsekvent bryter mot Radio & TV-lagen rörande ”saklighet och opartiskhet”. Detta genom att låta en ”klimatexpert” få ensam audiens i SVT Aktuellt och i inslaget, utan närvaro av någon opponent, tillåtas måla upp en möjlig apokalyps på grund av förhöjd koldioxidhalt. Man baxnar..!
  För kännedom så är inslaget anmält för Granskningsnämnden (Aktuellt inslag om klimatet, dnr 18/02660).

  Erkända forskare negligeras
  ”Ökande utsläpp av CO2 på grund av förbränning av fossila bränslen har ringa betydelse för växthuseffekten” säger den välrenommerade ryske forskaren B.M Smirnov i ansedda Journal of Physics. Han anger antropogen påverkan av global temperaturhöjning till endast +0,02˚C. Inte så konstigt då, att ingen i ”klimatsekten” offentligt vill utmana Smirnovs eller andra klimatforskares teser. Kejsaren kan ju visa sig vara naken….

  Var inte ett flockdjur – tänk själv!
  De av oss som väljer att reflektera och tänka till i stället för att simma med strömmen, inser med hjälp av tillgänglig oförvanskad data, att vi inte kan stoppa den globala temperaturhöjningen som för närvarande sker. Helt enkelt på grund av att jordens klimat lever sitt eget liv.

  Fråga dig! Vad fick temperaturen i slutet av lilla istiden på 1600-talet att med kraft börja stiga. Atmosfärens CO2-halt var under 300 ppm 1658 då Karl X Gustav tågade över Bälten (även Östersjön var heltäckt av tjock is). Idag år 2018 har vi ca 410 ppm koldioxid i luften och tidigare under många miljoner år t.o.m. över 1000 ppm, och det utan att den globala lufttemperaturen skenade.

  Ljus i tunneln
  Vissa medier tycks inse det absurda i klimatdebatten och Uppsala Nya Tidning lät i en artikel förra året ett antal sakkunniga personer komma till tals där de förebådade att ”Klimatet blir kallare”.

  Dela gärna detta e-brev med dina kontakter, vänner och bekanta, så kanske vi kan slippa denna kvasidebatt om ett ej bevisat klimathot. Politikernas plötsliga intresse för klimatet avslöjar bara att de är populister. Dels jagar de röster, dels medborgarnas mandat (jmf USA’s Irak-invasion) för att kunna höja vårt totala skatte- och avgiftstryck ytterligare (i Sverige fn 76,1%), nu med en obefogad koldioxidskatt.

  Med miljövänlig hälsning
  Pelle Båth ”Lyft blicken så ser du inga gränser” japanskt ordstäv

 5. Underbart. Tack för att du finns. Stödjer dig redan på Patreon. Värt varenda krona.
  Angående ångest, tänk på sälarna. Så kom MP in i riksdagen. Skrämdes med säldöden, idag har vi för många sälar.
  Med vänlig hälsning
  Lena Björkander

 6. Klimatförnekare är ett idiotuttryck. Ingen förnekar att klimatet existerar.
  Tron på ett akut och allvarligt klimathot är en religion utan vetenskapligt stöd. Det klimathotet finns bara i datormodeller vars resultat inte klarar tester mot verkligheten.
  De klimathotstreligiösa inbillar sig att de har fakta och vetenskap på sin sida. Vilket de inte har. I stället kommer de med personangrepp och förolämpningar mot alla som vet mer än de själva och som därmed har andra åsikter. Dessutom kör de med en del lögner, som att extremväder blir vanligare och värre. Eller att 97 % (eller fler) av forskarna tror på det där akuta och allvarliga klimathotet.
  Finns det alls något klimathot, är det i så fall något som kommer att visa sig mot slutet av seklet och kan lösas av dem som lever då. Får bara ekonomisk tillväxt fortsätta, kommer de som lever i slutet av seklet att ha mycket mera pengar att avsätta för att lösa problem. Sätta in dyra och verkningslösa klimatåtgärder nu är verkligen inte att hjälpa kommande generationer.

 7. Hej och tack, jag blir bara glad när jag läser denna text.
  Kan bara tillägga att 70-80 % av koldioxid utsläppen i Sverige förbrukas av vår skog genom fotosyntesen.
  Källa, naturvårdsverkets hemsida.

 8. men, har forstar jag inte riktigt.
  “Men Rockström är agronom, inte klimatforskare.”
  det ar ju ett pastande som ar enkelt att verifiera. ga till exempel till researchgate, titta pa hans vetenskapliga publikationer.
  //www.researchgate.net/scientific-contributions/12170408_Johan_Rockstroem
  han har ju 5+ vetenskapliga artiklar pa amnet klimat, enbart i ar.

  “Han är professor i natural resources management vid ekologiska institutionen på Stockholms Universitet. Han är INTE klimatforskare.”
  …vad exakt tror du natural resources management betyder?

  sjalvklart ar han klimatforskare. ar detta den har alternativa fakta-journalistiken jag hort sa mycket om?

  ni haller pa med sant har som att detta inte ar extremt enkelt att kolla upp, sen vander ni er om och sager “var branch ar i kris och behover stod for _riktig_ kvalitetsjournalistik kostar pengar”, arligt talat…

 9. Du är duktig, Rebecca och tänker kritiskt. Just det svensk skola och offentliga arbetsplatser motarbetat i 50 år. Fundera på hur alla tidigare civilisationer och högkulturer gått under då ledarna fjärmat sig allt för långt från verkligheten. Minst två under förra århundradet och fem-sex under de tusen år dessförinnan.

 10. Sällsynt klarsynt och klokt !
  Detta debattinlägg är det mest uppfriskande jag läst på länge. Att våga sig utanför PK-korridorens dunkla dimma och tänka själv. Märkligt ord “Klimatförnekare”, det går inte att förneka klimatet, det bara finnns där bredvid sin lillebror vädret. Men “så heter det” har jag fått förklarat för mig otaliga gånger av “grönögda” världsförbättrare. Man kan väl få vara förnekare av “kris” eller “hot”, men icke – detta är tydligen ett vedertaget invektiv, att benämna de “ondas” anhängare. Tyvärr är vi nog alldeles för få. Synd att inte Reinfeldt sa “ÖPPNA ERA HJÄRNOR”

  Keep up the good work !

 11. Kloka kvinna
  Om jag inte redan var lyckligt gift sedan 43 år skulle jag överväga att fria. Älskar kloka kvinnor (dessutom från Göteborg), det verkar som om skribenten oxå är gift – så det är väl inget att tänka på.

  Keep up the good work

 12. Jag hamnade här när jag sökte på “klimatångest” i Qwant.
  Rolig läsning och mycket matnyttigt här, men när man påstår att man utgår blott ifrån fakta kan man inte komma dragandes med häpnadsväckande dumheter om kärnkraften, bara för att man har svalt klimatet CO2 vals hull och hår.
  Att dryfta klimatångest utan att bry sig om klimatsans är i märkligaste laget.

  Förutom parlamentariska utredningar i bl. a. Storbritannien finns beräkningar gjorda av exempelvis Bloomberg och The Economist (inte direkt några vare sig gröna eller röda nästen) som blottlägger verkligheten om kärnkraftens myter.

  Franska EdF och dess kinesisk partner vill annars inte bygga Hinkley points kkv (i England) utan statlig garanti på ett skyhögt elpris i årtionden. DET är väl fakta.

  Läs på!
  (Och glöm aldrig att Ågesta kvv byggdes som ett steg mot Sveriges anskaffande av kärnvapen, TROTTS det hårresande priset för genererat el och värme.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap