Klimatångest – den nya accessoaren

De bär den som en perfekt fixad, till synes spontant slarvigt knuten, sjal runt halsen – klimatångesten.

De som i sina bekväma liv är mest upptagna av att stå upp för saker som ger dem en glans av att vara en särskilt fin person. Speciell. En som bryr sig så mycket utanpå att det gör ont. Och står man upp för saker kastar man epitet på de som inte tycker likadant. Med stora ord säger de att alla är lika mycket värda. Olikheter är enande, inte det som sliter isär. Mångfald är syre. Om man inte är en av de som inte tycker som dem det vill säga.

Bortblåst är viljan att förstå. Resonera. Jämka.

De ska tystas. De ska häcklas. De ska jagas bort. 

Det som gör mig mest förbannad är att dessa personer först piskar upp en stämning av att Sverige håller på att förvandlas till tredje riket. Stöveltramp och fascism. Rasism finns i varje buske, bakom varje träd, i varje anonym tjänstemans ord och blick. Det är allvar, säger de. Demokratin är hotad.

Om vi inte bekämpar XYZ kommer fascismen, då blir det som i Tyskland på 30-talet. Borgerliga ska bli stödhjul åt socialister för att rädda Sverige.

Omvänt är såklart otänkbart, idén kommer från vänster från början men har framgångsrikt lyckats lura med sig Centerpartiet och halva Folkpartiet men jag ser det även hos Öppna-dina-hjärtan-moderater i flödena.  Nu är dessa sällan några ens aktiva i partiet längre, de är lika mycket föredettingar som Fredrik Reinfeldt är i politiken. Före detta ministrar, statssekreterare och tjänstemän. Är de aktiva fortfarande är de perifera, inte sällan bittra.

Och sedan, när de målat upp en låtsasbild av verkligheten, där det bara finns ett enda fokus – goda mot onda och kriget däremellan, serverar de lösningen som inte säger någonting: man ska stå upp för de goda mot det onda. Ja? Sedan då? När vi stått upp?

Överge blockpolitiken, kommer det sedan. Bara så kan ondskan motas.

I nästa andetag kritiserar de andra för att just piska upp en stämning av att allt går åt helvete.

Ursäkta?

Det är här det går en säkring någonstans. Både i deras hjärnor och i min. Hur har man mage att bygga hela sin retorik, helt felaktigt, på att rasismen breder ut sig som böldpesten och nästa sekund kritisera andra för att svartmåla?

Och nu kom den nya trenden – klimatångest. Som samma personer, trendkänslig som svensken ändå är, direkt omfamnar som sitt. Kanalen är Miljöpartiet och alla de som gärna vill vara som de. Ledare för trenden är professor Johan Rockström och meterologen Pär Holmgren, som uttalar sig hela tiden i media som några slags klimatforskare.

Men Rockström är agronom, inte klimatforskare.

Han är professor i natural resources management vid ekologiska institutionen på Stockholms Universitet. Han är INTE klimatforskare. Han säger själv att han är klimatexpert och expert är ingen skyddad titel så även jag kan hävda att jag är klimatexpert om jag vill. Han är meriterad och högt uppsatt och det råder inget tvivel om hans kompetens akademiskt. Och kunskaper inom miljö, framför allt inom ekologi, vatten och hållbarhet. Men han har alltså inte forskat på klimatet.

Pär Holmgren är utbildad meteorolog. Han har varit hedersdoktor, det är så långt han kommit där. Han är inte forskare alls, han jobbar på Länssförsäkringar och är klimatopinonsbildare. Eller handelsresande i klimatångest, som jag skulle kalla det.

Vad är då klimatångest?

Där finns ingen färdig definition utan precis som alla modeord kan man stoppa in lite vad man vill där. Man är orolig. För klimatet. Mycket praktiskt. Alla som säger att de har klimatångest, gärna på sociala medier, känner sig förenade. Det är inte så noga resten, det där om vad det innebär eller vad man tänkt göra. Den härliga känslan, vi-känslan, är redan fixad.

Och är det något dessa personer är beroende av så är det just den. Känslan av att vara med i gänget. Inte vara utanför. Det finns något ömmande ängsligt över det tycker jag, folk som alltid låter kappan fladdra i vinden för att få vara med de populära. Höra till. Vara den som snackar, inte den som det snackas om. Och det känns varmt innanför västen av ekologisk bomull att ha en gemensam fiende, så dreven förstärker den här vi-besattheten. Inte sällan känns även vuxenlivet som en skolgård, med samma ryggdunkarbeteenden, gängbildningar och mobbing.

Jag kommer inte ifrån det. Jag tycker att det är löjligt. Det har jag alltid tyckt.

I nästa andetag säger de dessutom – polariseringen har ökat. Det är dåligt.

Men rent konkret då, vad vill klimat-ångestpersonerna?

De pratar om att låta bli att flyga. Låta bli att åka bil. Äta vegetariskt och inte köpa nya saker. Alls. Bara byta grejer och köpa begagnat.

Som av en händelse hela Miljöpartiets kärnvärden. Bingo. Allt är politik och det är valrörelse. Men måste folk vara så dumma i huvudet?

Tydligen, så vi tar det långsamt. Igen. 

Värmeböljan är inte ett konstaterat resultat av växthuseffekten. 

Och vi bor på en planet. Klimatpolitiken är ett globalt intresse, inte ett nationellt. Alltså spelar det mycket liten roll vad vi vi Sverige som helhet gör, för vi släpper redan ut rekordlite.

Faktum är att vi sedan 90-talet sänkt utsläppsnivåerna av klimatpåverkan till historiskt låga.  De har minskat med 18 miljoner ton, trots att befolkningen ökat.

Per capita är det bara betydligt fattigare länderna Mexico och Brasilien som har lägre utsläpp av CO2 än Sverige. Vi är redan i princip bäst.

Det är ett väldigt navelskådande tycker jag i all klimatångest, som självupptagna världsförbättrare på Södermalm håller på med. Som om jordens överlevnad bokstavligen hänger på deras smala axlar.

Nej. Det kommer inte spela någon roll för klimatet om du blir vegan.

En kosthållning som för övrigt bygger en hel del på produkter man absolut inte hittar på svenska gårdar: dadlar, mandlar och andra nötter, soja. Havre odlas här. Men sojaprodukter görs av importerad soja. Kolla valfritt härlig vegansk blogg och du hittar massa vanilj, curry, ris, soja, choklad etc. Alla produkter som måste flygas hit eller åka båt. Och lastbil.

Även om det inte alls är så egentligen att närodlat alltid är bäst för miljö och klimat men de tror ju de…..

Folk som har klimatångest är som barn, de projicerar ett stort problem de inte kan lösa och inte orsakat på sig själva, som alla små barn tror att det är något de gjort om något går fel. Som en skilsmässa.

Nu kommer mailkorgen översvämmas av folk som kallar mig de näst värsta man kan kallas i politiken efter rasist – klimatförnekare. 

Det är jag inte. Jag kollar på fakta. Och fakta säger att Sverige redan är bäst i klassen. Det du personligen kan göra är i så fall att åka till Asien och jobba för att de länderna ska börja rena utsläpp, sluta värma upp med olja och kol och slänga plast i haven. För majoriteten av plasten i haven kommer från de 10 största floderna. Inte heller ett problem orsakat i Sverige och som därför inte på något sätt kan lösas genom att Miljöpartiet förbjudet sugrör och plastgafflar.

Vi kan istället för att straffbeskatta resande beskatta utsläpp.

Vi kan istället för att ge tiotals miljoner till miljölobbyn och bistånd som går till att sprida socialdemokratin i form av fackförbund, hyresgästföreningar och studieförbund strypa allt sådant och ge bistånd till reningsanläggningar av vatten, bygga kärnkraft i länder som värmer upp fossilt och annat som gör skillnad.

Vi kan istället för att pumpa in pengar i ekologiskt odlad mat, som inte ger någon miljönytta, se till att bönderna kan överleva i Sverige, att fler vill bli bönder och vi därigenom ökar självförsörjningen. Det gör vi bäst i att ta bort höjningarna av diesel- och bensinskatter, skatter på gödsel etc. Och framför allt gör det enklare för bönderna att leva på sina företag.

Istället för att slänga pengar på vindkraft och sol som ger mycket lite av vår totala årsproduktion jämförelse med klimatneutrala kärnkraften bygga nya reaktorer.

Det finns ingen korrelation mellan bidragen till Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket och bättre miljö. Mellan antal nollor i en budget och färre utsläpp. Det är bara miljöpartister som tror det. Det tror alla socialister.

Inte ens elbilar är någon universallösning. De är inte alls bättre än bensinbilar. Att tillverka ett enda elbilsbatteri motsvarar många tusentals mils körning med en bensin- eller dieselbil.

Och skicka plast för återvinning i Asien som EU-länder gör orsakar i själva verket 25 % av utsläppen av plast i haven.

Dessutom, om alla ska sluta köpa saker och istället byta eller köpa begagnat, en svart marknad för övrigt om det sker mellan privatpersoner, varifrån tror ni pengarna till bidrag för elcyklar, vindkraft och högre löner till de anställda på Naturskyddsföreningen kommer? Inte från er i alla fall.

Om du tror att bara du börjar äta sojakorv så kommer allt bli bra – gå och lägg dig igen. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!