Fler bevis på luftslottet ETC

Johan Ehrenberg är desperat. Bolagen han äger har nu börjat konka. Igen. Bollen sattes i rullning av att Presstödsnämnden beslutat att kolla på hans prenumerationssiffror och konstaterat att de flesta inte når upp till kraven, för att man ändrade kraven 2017 dessutom.

Jag började granska honom redan 2015 och har återkommit varje år. För att bidragsentreprenören inte ska kunna casha in mer av mina skattepengar. Och nu börjar konkurserna som sagt. 

Nu är det bråttom. Ska han kunna rädda pyramiden räknas varje dag.

Som jag tidigare bevisat bygger i princip hela ETC på ett korthusupplägg där pengar skickas dolt mellan alla bolag, för att han vägrar upprätta koncernredovisning trots att han har 27 bolag. På så sätt kan man dölja alla penningtransaktionerna och med hjälp av uppblåsta balansräkningar av immateriella tillgångar, som alla handlar om varumärket ETC, kan han få bolagen att se mer solida ut än de är. Likvida är de inte, jag har kollat på alla kontanter han enligt 2016 års bokslut hade då och hittade knappt 10 miljoner kronor på 27 bolag totalt. Det är därför han nu sitter pyrt till när han måste betala tillbaka presstöd han felaktigt fått ut.

Läs mer i min granskning från i januari.

Vad gör Ehrenberg?

Han skickar ett tiggarbrev. Till 45 000 (!) personer. Jag har fått det av en läsare. Mailet var så långt att det är mer läsbart i annat format.

Notera ordet ”troll”- kamrat Ehrenbergs etikett på alla höger om Miljöpartiet. Men jag har aldrig intresserat mig för Ehrenberg privat och där ingår hans hälsa så just den delen syftar inte på mig.

Men Ehrenberg själv har inga som helst problem att kapitalisera på sin sjukdom – han medger själv längre ner i brevet att hans cancer är skälet varför folk borde ge honom pengar för att han ska kunna betala tillbaka bidraget han orättfärdigt lurat sig till från skattebetalarna.

Han är inte så lite fräck tycker jag, som dessutom rakt ut hävdar att myndigheten Presstödsnämndens beslut handlar om att få bort honom innan valet. Som om de tar någon hänsyn till val eller hans politiska åsikter.

En sak har han rätt i – jag ger mig inte förrän han tvingas lägga ner. Människor som han som i decennier satt i system att leva på skattebetalarna och sedan kalla sig entreprenör, som luras och fuskar, ska inte driva några företag. Ingen blir gladare om åtminstone majoriteten av hans fejkbolag konkar. Tre har redan skickat in.

Och äntligen kom några bokslut för 2017. Som bevisar det jag hela tiden sagt – att han tar pengar från spararna i solceller och skickar in till medieföretagen i koncernen för att täcka upp förluster där.

ETC Utveckling är koncernmodern. Men har aldrig upprättat en koncernredovisning, något jag anmält till Ekobrott då det tydligt står att enda skälet att inte göra det är om omsättningen inte är betydande. Och det är den i ETC.

ETC Sol AB är en del av koncernen. Och det är detta bolag som via JAK Medlemsbank lånar in pengar från privatpersoner. 

Dessa pengar skickas sedan vidare till andra bolag, framför allt Elproduktion i Stockholm AB. 

Långfristiga skulderna är till privatpersoner, via JAK Medlemsbank. Sedan skickas pengarna vidare, som ni kan se är beloppet på fordringar koncernbolag i princip samma summa.

Läser man i Elproduktion i Stockholm ABs bokslut för 2017 som kom nyss så vill inte revisorn varken till- eller avstyrka att resultaträkningen och balansräkningen fastställs.

Skälet?

Han vet inte var 38 miljoner kronor tagit vägen och varför.

36 miljoner kronor av dessa har lånats ut till koncernmodern, ETC Utveckling AB. För där finns en fordran på koncernbolag på denna summa. Plus lite till.

Privatpersoner lånar alltså ut pengar till Johan Ehrenberg mot löfte om 2 % årsränta och 3 månaders bindningstid. Dessa lovar Ehrenberg ska investeras i solceller. Och det finns solceller. Problemet är att 38 miljoner kronor lånats ut till andra koncernbolag, varav majoriteten till ETC Utveckling AB.

Och var är pengarna nu då?

Inte hos ETC Utveckling i alla fall. För de har moderbolaget i sin tur lånat ut till andra koncernbolag, vilka specificeras inte. Men där hittar man alla lokaltidningar, som nu börjar konka, och ETC Förlag som ger ut Dagens ETC. Och det är där skulderna finns till Presstödsnämnden också.

Det finns bara ett ord – pyramid.

Ingen privatperson borde låna ut en krona till den här skojaren. Jag hoppas några av dem läser det här, även om sannolikheten är låg då Ehrenberg och jag knappast har samma målgrupp, och begär tillbaka sina pengar innan det är för sent.

För ingen person som lånat ut pengar till ETC skyddas av den statliga insättningsgaranting.

Vid en konkurs är pengarna väck. Spararna är som vilka fordringsägare som helst och kommer långt ner på listan över vilka som ska få ta del av konkursboets skrala kapital. Alltså – borta. 

Statlig insättningsgaranti gäller nämligen inte inlåning till bolag som inte har tillstånd av Finansinspektionen och därmed lyder under sträng kontroll. Det krävs inte för vanlig inlåning, då behövs bara en registrering men då är man som sagt inte skyddad över huvudtaget.

För risken att alla pengar kan försvinna över en natt skulle åtminstone jag kräva betydligt större avkastning än 2 % om året . ETC-filosofin att inte göra vinst gör nämligen att det finns noll resurser att häva obestånd.

Och här kan vi gå tillbaka till tiggarbrevet som bevisar just det. Hade han kunnat driva sina bolag som man ska enligt lag och göra vinst hade han haft pengar att betala med nu. Men bolagen går så dåligt, allihop, att han inte ens kan skramla fram ett antal miljoner för återkravet. På 27 bolag.

En spik i kistan till på ETC-imperiet, check.

Ett stort tack till min ekonom-läsare som hjälpt mig med både detta och tidigare granskningar av ETC. Du vet vem du är.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!