Hyresgästföreningen – experter på beroende oberoende om boende

När jag växte upp var verkligen Socialdemokraterna en folkrörelse. För de hade som ambition att ta över alla funktioner en person skulle kunna tänkas behöva under sitt liv, och hålla det inom rörelsen.

Så de ägde en egen bensinmack (OK), eget försäkringsbolag (Folksam), begravningsbyrå (Fonus), mataffärskedja (KF, vilket inkluderade Konsum, Domus och Tempo). Där såldes egna märket Blåvitt. Man roade sig på egenägda Folkets park, utbildade sig på ABF och egenägda folkhögskolor och åkte på semester i fackligt och partiägda semesterstugor runt om i Sverige. Eller till Riva del Sol i Italien som LO äger. Hade konferens på egenägda anläggningar, några av dem är Hasseludden och Bommersvik. De som hade tur lyckades få en fin lägenhet via arbetarröelseknutna stiftelser eller någon av fackförbundens egna.

De hade tvångsanslutning från alla LO-förbund till partiet och eftersom många tvingades vara med i facket på sina arbetsplatser (av grupptryck inte minst, samt att facket alltid prioriterar sina egna medlemmar i förhandlingar om uppsägning så var du inte med rök du först). Unga Örnar fostrade barnen, sedan SSU. De försökte ta över landets näringsliv genom löntagarfonder. Då tog det stopp. Sedan släppte sossarnas grepp om människorna, ett finger i taget.

Hyresgästföreningen är en gammal del av sossarna, även den numera officiellt en självständig del men det är fortfarande en del av arbetarrörelsen även utan officiella band. 

Men numera är deras strategi att låtsas vara så oberoende som möjligt. Av allt möjligt. Inte bara sosse-kopplingen. Oberoende är det nya PR-tricket. Alltså startar Hyresgästföreningen en massa ”oberoende” organisationer och projekt.

Trenden började med jagvillhabostad.nu. Som måste betraktas som en av Hyresgästföreningens mest framgångsrika bulvan-projekt. Med bulvan menar jag att det finns offentlig information om kopplingen men dels är den inte särskilt känd, dels står den inte ens på deras hemsidor. Man får leta. De vill båda att det framstår som ett gräsrotsinitiativ. De satt till 2010 till och med i Hyresgästföreningens lokaler.

Nuvarande ordförande för föreningen Saffran Rohm sitter i Hyresgästföreningens styrelse. 

Hyresgästföreningens nya ”oberoende” projekt är Delegationen bostad 2030, Hyreskommissionen och Boinstitutet. Båda ska låta statliga eller anknyta till forskning, de är ingetdera. 

Bostad 2030 leds av den gamla sosseräven Anders Sundström, som varit minister för Göran Persson och sedan gjort en strålande näringslivskarriär, med avstamp inom rörelsen. Såklart. Han gick till Folksam. Ryktet skamfilades lite när han som många sossar inte kunde hålla sig ifrån pamperiet – han var med på SCA:s extravaganta jaktresor. Eller som SvD skrev – han var stamgäst för de lyxiga jakter dit man flögs med helikopter och åt stjärnkrogsmat tillagad av egen kock.

IF-metalls ordförande är också med, för vad är väl ett sosseprojekt utan LO-pampar?

Sedan har de med en forskare, vilket ju låter bra. Tills man kollar vem det är. Eva Anderssons främsta forskningsprojekt handlar om segregation och att man måste bygga fler hyresrätter. Och hon har varit chef över det kanske främsta aktivistforskarinsitutet inom bostadspolitik – Institutet för bostads- och urbanforskning, vid Uppsala Universitet. Där några av de främsta i den genren jobbar – Irene Molina och Sara Westin. Nära knutna till aktivister som Pennypodden i Göteborg till exempel.

”Delegationen kommer fram till valet att ta fram rapporter och underlag för en kunskapsbaserad bostadspolitik”

……som bygger på Hyresgästföreningens önskemål. Skulle meningen kunna fortsätta. 

Det som inte heller framgår på hemsidan är att fackets tankesmedja Arenas chefekonom Sandro Scocco är ansvarig för utredningarna som delegationen ska göra. Hittills har det blivit en rapport. Med 40 dagar kvar till valet undrar man stilla om de suttit i värmen i juli och knåpat på nästa eller om ”rapporter” i pluralism lite grann brunnit inne.

Som av en händelse finns inte ett enda ord om den icke fungerande marknaden på hyresrätter som ett av skälen till våra problem. Vilket alla vet är det främsta problemet, ihop med att LO både drivit upp löner för byggare och aktivt motarbetat all form av konkurrensutsättning. Som ihop med de stora byggbolagen, vilka har en oligopolliknande situation i en ohelig allians vidmakthållit ett dåligt system, vilket missgynnat alla andra. Inte minst de som inte har bostad.

Det andra projektet som HGF (Hyresgästföreningen) lanserat nyligen är Hyreskommissionen. Visserligen skrev  HGF:s ordförande Marie Linder på DN Debatt och kallade det ”en oberoende kommission” men sedan står det gömt längst ner på deras hemsida att kommissionen är skapad av Hyresgästföreningen. Ingenstans står att de faktiskt är ett 100 % finansierat Hyresgästföreningsprojekt. Utan man ska få intrycket av något mer seriöst, något oberoende, något statligt.

En riktigt oberoende kommission skulle naturligtvis även utreda det kritiserade bruksvärdessystemet, som är roten till mycket ont på svensk bostadsmarknad. Men givetvis ingår inte detta utan istället ”är hyresrätten skattemässigt missgynnad” och ”dyrare bostadsalternativet”.

Vi som äger bostadsrätter i Stockholms innerstad sätter kaffet i halsen när vi läser detta och vet att skillnaden mellan en 4:a bostadsrätt respektive hyresrätt handlar i runda slängar om 10 – 15 000 kronor per månad, där bostadsrätten är det dyraste. Plus att man måste betala alla renoveringar och om något går sönder själv.

I Hyresgästföreningens årsredovisning för 2017 kallas de däremot opinionsbildningsprojekt. Finansieringen är däremot inte känd. 

Läser man i noterna får man i alla fall ett hum om storleksordningen de lägger på bland annat opinionsbildning, även om posten sägs inkludera även medlemsutskick.

Det sista Hyresgästföreningenprojektet är Boinstitutet. Det lanserade HGF under våren 2017. 

Erik Normark jobbade tidigare med sociala medier på Hyresgästföreningen men är nu medarbetare på just Boinstitutet. Och gör man förstås när man startar interna projekt och kallar dem oberoende – man anställer sina egna för att försäkra att man kommer fram till rätt saker och gör som finansiären vill.

Eftersom de vill framstå som oberoende och fokuserade på forskning har de skapat ett kunskapsråd. Där hittar vi i bostadspolitiska sammanhang ökända aktivisten, professor Irene Molina. För övrigt knuten till just Institutet för bostads- och urban forskning som Eva Andersson vid Bostad 2030 varit chef över.

Hon forskar som ni kan se på genus, klass och intersektionalitet. Och hon är även verksam som rasismforskare i Uppsala. 

Boinstitutet är det som är tydligast utmärkt på sajten att det är HGF som äger men det är inte särskilt mycket man hittar om deras verksamhet förutom att de instiftat ett pris och varit på Järvaveckan och i Almedalen. 

Den nya given inom S-opinionbildningen verkar hur som helst vara att försöka få så många nya organisationer som möjligt att verka vara oberoende trots att det är helt vanlig påverkan från samma gamla förbund. Som inte alls är intresserad av bostadsmarknaden i sin helhet utan vill gynna hyresrätter, få fler hyresrätter så att de får fler medlemmar och mer makt då alla människor som bor i hyresrätt finansierar deras verksamhet med tvång genom hyresförhandlingsavgiften som ingår i allas hyra medlem eller ej och skaffa fördelar för sina medlemmar. Som alla organisationer är de ett särintresse.

Så var vaksamma när ni stöter på något som handlar om hyresrätter.

Det är med mycket stor sannolikhet Hyresgästföreningen som ligger bakom och inte något ”oberoende institut/kommission/delegation”.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!