90 % avslag för gymnasielagens ansökningar

Decenniets kanske bästa lobby-kampanj, som till och med fått den annars borgerliga partiledaren Annie Lööf med på tåget, och fått igenom tidernas sämsta lagförslag, visar nu just att det bara byggde på framgångsrikt PR och inte verklighet.

Migrationsverket har redan fått in 4 000 ansökningar för lagen som infördes med raketfart från beslutet i maj till att börja gälla 1 juli. 

Men, 90 % har hittills fått avslag. Nu har bara 100 testats men det ger ändå en fingervisning. 

För kriterierna för att få TUT enligt den nya lagen är följande, och det är alltså personer som inte uppfyller dessa som får avslag. Att 90 % av inkomna ansökningar fått avslag antyder att det kommer vara många som nu drar så att säga en rövare och ansöker trots att det inte uppfyller villkoren.

Det var lätt att räkna ut på förhand. En historiskt dålig lag, så dålig att Lagrådet var chockade över bristerna, som uppmuntrar folk som redan fått avslag och inte har rätt att få asyl här att testa igen. Nio av tio ansökningar klarar inte kriterierna.

Vad kommer resultatet bli?

Att samma personer kommer att hävda att den nya lagen också är orättvis och att egentligen borde alla afghaner oavsett ålder och när de kom få stanna. För att de är afghaner. Något annat skäl finns inte att särskilja denna grupp från alla de andra som söker asyl. Men det som skiljer dem åt är alltså att de har alla tillgångar man kan få vad gäller PR.

Företrädaren heter Fatima Kahvari. Eller Fateme Kavari som hon också kallar sig.

Hon delar lägenhet med 41-åriga Soledad Pinero Misa, enligt folkbokföringen i alla fall. Trots att hon enligt uppgift forfarande går på gymnasiet.

Pinero Misa är en känd ”social entreprenör”, dvs en person som med skattepengar byggt olika verksamheter. Ofta betyder ordet ”social entreprenör” att man med hjälp av bidrag och lönesubventioner, och draghjälp av utmärkelser som det finns en uppsjö för just sådant här (men försvinnande få för verkliga entreprenörer som bygger bolag utan en enda skattekrona i bidrag), bygger ett bolag som sedan ofta säljer saker, som föredrag, till andra skattefinansierade verksamheter. Ungdom mot rasism var en sådan förening, som sedermera blev av med sina bidrag bland annat tack vare att jag granskade dem och MUCF. De fanns med i min SlösO-granskning.

Hon är idag chef för socialt engagemang för Ben & Jerry, aktivistglassen.

Och som av en händelse tog just Ben & Jerry ställning för Fatemeh Khavaris ensamkommande-grupp Ung i Sverige när de valde ämne. Hennes sambo.

Fatima (Fatemeh) kom själv hit som anhörig då hennes bror skickades från Iran till Sverige som ankarbarn, det vill säga, hans uppgift var att söka som ensamkommande under 18 år och får PUT för att sedan kunna få hit sin familj. Detta är varför merparten av alla tiotusentals afghaner just sökt sig till Sverige.

I en intervju med GP påstår hon att hon som illegal invandrare i Iran där hon är uppväxt inte fick utbildning. Men enligt Migrationsverket och en rapport de gjort om afghanerna i Iran har även papperslösa barn rätt till utbildning i Iran och den är avgiftsfri. 

Hur kan hon fixa att gå i svenskt gymnasium om hon inte fick gå i skolan i Iran?

Det frågade aldrig reportern från GP. 

Det som kommer hända nu är att Fatima eller Fatemeh kommer att fortsätta ställa krav efter krav. Det är så vänsteropinionen jobbar och hon är en slags marionett för Ung Vänster, Grön ungdom och andra vänstergrupper, inkl de autonoma. De skriver hennes debattartiklar, preppar henne inför mediaframträdanden och hon bor till och med hos en.

Och när hon fick igenom lagen tack vare att Centern lät sig charmas av henne har hon redan gått vidare. Nu kräver hon PUT för alla. Det finns nämligen ingen botten inom rättighetsopinionen.

Bilda opinion har alla rätt  att göra. 

Men landet måste styras på grundval av fakta och vetenskap, inte känslor. Dags att ge regeringen sparken och syna Centerns hand. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!