Elcyklar till Östermalmsbor istället för brandplan

För fyra år sedan höll Västmanland på att brinna upp, efter en varm sommar. Och nej, det har inte varit en lika torr varm sommar som den förrän i år. Nu har alla glömt regnandet förra sommaren (som gav en fin svampsäsong i och för sig).

Då sa Miljöpartiet så här:

”Miljöpartiet vill höja beredskapen för väderkatastrofer”.

Illustrerat av en bild inte från Västmanland utan från en gräsbrand i Australien. Apropå att Moderaterna fick sådan våldsam kritik för att de använde en genre-bild från en bildbank för bilbränder menar jag.

Sossarna sa:

”Vi vill se över möjligheten att bygga ett samarbete kring vattenbombningsplan (red.anm med Finland)”

Men när de vann valet en månad senare så var detta som bortblåst.

Rättare sagt, man har ansträngt sig för att inte lösa problemet. För förra regeringen tillsatte en utredning om ökat brandskydd.

Men den ändrade sittande regering. Från att utreda och föreslå bättre brandskydd efter utvärdering av insatserna i Västmanland 2014 så tog man bort hälften, och behöll bara utvärderingen.

Detta gjorde de bara 6 månader efter att de krävt bättre brandförsvar.

Redan 1995 ville Räddningstjänsten köpa in just brandbombningsplan till Sverige. Varken då eller 2014 ansåg sig sittande regering – som av en händelse satt sossarna vid makten även 1995 – sig har råd med planen.

Planen kostar ungefär 35 miljoner dollar styck. Det vill säga ca 270 miljoner kronor styck. Mycket pengar per kan plan kan tyckas men det ska sättas i proportion vad sittande regering glatt sprätter iväg pengar på istället för att rädda skog. Och människors livsverk.

För den här regeringen prioriterar annat. Som att subventionera elcyklar till Östermalmsbor och elmotorer till skärgårdsbor när de åker till och från sina fina sommarställen.

Det lägger 350 miljoner kronor per år på. Sedan prioriterar Miljöpartiet sina kärnväljare i innerstan före glesbygdsbor som vanligt så de lägger ytterligare 395 miljoner kronor per år på att subventionera elmoper och elmotorer till de som har råd att ha båt. 745 miljoner kronor per år för att Miljöpartiet ska leka jultomte till kärntrupperna.

Bara ett års kostnad för detta trams skulle ge nästan 3 nya brandplan. 

Men detta illustrerar just Miljöpartiets politik så otroligt väl.

Det är partiet för de som har råd att rösta på Miljöpartiet. De med goda inkomster som bor i stora städer, har intressanta jobb gärna inom media och reklam, och reser till landet på sommaren. De som bor och verkar just dit kärnväljarna semestrar struntar Miljöpartiet i. De vars skog och försörjning och kanske till och med hem brinner upp just nu.

Och deras politik handlar om symboler, inte verkliga resultat. 

För vilka växthusutsläpp blir det inte av av enorma områden med skog brinner upp? Helt i onödan dessutom. De har inte ens gett något hus uppvärmning. Kontra det totalt meningslösa i att ge bidrag till höginkomsttagare som inte orkar trycka på pedalerna i uppförsbackarna själva utan behöver en motor.

Sittande regering visar gång på gång hur värdelösa de är på att lösa verkliga problem. Och Miljöpartiet har tack och lov äntligen visat för alla hur odugliga de är utanför sagovärlden av önskedrömmar de fått spendera hela sin tillvaro i innan de fick sitta i regering.

Hoppas detta blir spiken i kistan för Miljöpartiet utanför riksdagen.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!