Desperationens högborg

Låtsas-företagaren Ehrenberg fortsätter.

Nu har han startat en ”stödfond” för att tigga ännu mer pengar av läsare för att hjälpa honom och tidningskoncernen ur knipan som uppstod när han plötsligt inte kunde bluffa till sig lika mycket presstöd längre. Vilket han kunnat göra med hjälp av ett kryphål i reglerna för presstöd. Men när kraven plötsligt höjdes på att inte gåvoprenumerationer kunde räknas in i upplagan så tappade han bidragen.

Notera att han kallar Presstödsnämndens beslut att ETC inte följer uppsatta regler och därmed kräver återbetalning som ett ”angrepp”. Stödfonden ska ”skydda ETC från angrepp”.

Det han inte skriver i sin egen tidning, i en låtsasintervju där hans anställda intervjuar honom för att lajva någon slags riktig journalistik, är att han privat betalat in 300 000 kronor av pengarna. Gissningsvis som villkorat aktieägartillskott, och då är det inte en gåva utan en fordran på bolagen från ägaren Ehrenberg, som han har rätt att få tillbaka. Medan övriga som bidrar till ”stödfonden” alltså inte lånar ut pengarna. Utan de ger gåvor. Fiffigt. Olika regler.

I verkligheten hade de alltså 27 juni inte alls fått in 800 000 kronor utan 500 000 kronor i stöd och resten som aktieägartillskott.

I samma inlägg från 27 juni i år påstår Ehrenberg att de värvat nya prenumeranter så att de nu har nästan 9 500 totalt. Smart nog går detta inte att kontrollera då TS mäter upplaga på årsbasis.

Kollar man just på TS medieupplaga för 2017 så hade ETC 5 300 prenumeranter och den digitala upplagan var 1 600. Betydligt färre än året innan, hela 5 500 färre totalt av de två upplagorna papper och digitalt. Men bara 70 % betalningsgrad. Minst av ALLA tidningar TS mäter (förutom tidningen Gränslöst som inte haft presstöd innan 2017). En tredjedel av prenumeranterna har gåvoprenumerationer. Till och med sossarnas egen partitidning Aktuellt i Politiken har högre (92 %). Det är osannolikt kasst faktiskt att ligga så lågt.

Men Ehrenberg kan påstå vad som helst faktiskt. Totalt hade han enligt TS 6 900 prenumeranter i december 2017 och han påstår nu att han har 9 500 nästan. Ingen kan kontrollera sanningshalten i det och ingen kan kontrollera hur många som de månglat ut gratis och hur många som faktiskt betalar.

Han fuskar sig till presstöd. Blir påkommen. Startar en ”stödfond mot angrepp” (av statliga myndigheter….) för att betala återkravet. Och betalar in 300 000 kronor själv till ”fonden” men berättar det inte för sina egna läsare i en låtsasintervju i sin egen tidning utan där lurar han läsarna att tro att hela beloppet är stöd från sådana som dem. Och han säger inget om att hans inbetalda stöd dessutom givetvis inte är ett bidrag utan ett lån – så kallat aktieägartillskott.

Han har den här annonsen i högermarginalen som visas hela tiden på ETC.se.

Budskapet är tydligt – han påstår att ”stödfonden” ska hjälpa ETC från ”angrepp från de som granskas”. När det alltså skulle stå ”Hjälp ETC betala återkravet från statliga myndigheten Presstödsnämnden för presstöd vi fått men inte haft rätt till på grund av för många gratisprenumerationer vi lagt in för att dopa våra upplagesiffror”

Som ni ser svart på vitt så är Johan Ehrenberg varken ärlig här eller någon annanstans. Han är blott en bidragsentreprenör med munläder som skulle kunna sälja is på Grönland om han tjänade på det. Eller rättare sagt, om han kan få bidrag av andra människors pengar.

En sak till: jag fattar nu hur det går till när ETC Bygg får markanvisningar: han bokar ett möte med tjänstemännen och kör sina säljtrick på dem INNAN han presenterar sina idéer för politikerna. Hepp! Så har han lyckats snacka in sitt luftbolag. Givetvis har dessa ”dialogmöten” funnits i Växjö och Malmö också där han fått markanvisningar.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!