ETC Bygg är Ehrenbergs nästa kalkon

Det är helt otroligt faktiskt. Att Ehrenberg lyckats snacka sig till byggrätter i en rad kommuner, utan erfarenhet av att bygga hus, utan finansiering och utan möjligheter att genomföra projekten. För så ser det faktiskt ut om man kollar på fakta.

Han har inga pengar.

Jag skrev om just detta i januari, att hela ETC-koncernen är en jättelik luftpyramid där pengar skickas mellan bolagen för att dölja förluster och hur läget egentligen är. Förutom de bolag han och hans fru driver själva, de är skyddade och ligger utanför koncernstrukturerna för tidningen, sol, bygg. När man lägger ihop alla likvida tillgångar samtliga hans bolag har hamnar summan på blott 9,7 miljoner för 2016, och 26 bolag.

Då påstod Ehrenberg att jag 1) inte kan ekonomi 2) att bolagen är i tipp topp. Att det till och med är värt 200 miljoner kronor. 

Nyligen beslutade Presstödsnämnden att ETC är återbetalningsskyldiga för 8 miljoner kronor som ETC lurat till sig presstöd för.

Ehrenberg sa till DN att några pengar i något av lokaltidningsbolagen finns inte. Det är tomt. Han drog, i vanlig ordning, igång en ”crowdfunding” där han betalade in 300 000 kronor ur egen ficka. Hur han nu har råd med det då han inte gjort någon vinst någon gång enligt egen utsago, ingen att räkna med i alla fall, och inte tagit en enda utdelning.

Nu hoppas därför ETC-koncernens grundare Johan Ehrenberg på att läsarna ska rädda koncernen, och samlar sedan en tid tillbaka in pengar för att klara av inbetalningen.”

Rädda koncernen.

Hans egna ord. Bara månader efter att han kallade mig lögnare utan koll på ekonomi när jag påstod just det – att koncernen är konkursmässig. Ironin här är slående.

Trots att alla som kan läsa de offentliga boksluten för Ehrenbergs alla andra försök att lajva företagare har han inte bara tänkt att ge sig in i byggbranschen – han har lyckats snacka sig till markanvisningar i flera kommuner.

Husen är tänkta att byggas ”med crowdfunding” som är Ehrenbergska för inlåning av privatpersoner. Vilket är en aktivitet som ska registreras hos Finansinspektionen och i och med det kommer vissa regler. Han kommer liksom inte undan dem genom att kalla det ”crowdfunding”. Reglerna är till för att skydda konsumenter, inte bidragsentreprenörer.

De lånar in via andelar om 10 000 kr styck mot 2 % i årsränta och med 6 månaders bindningstid. Men ETC Bygg finns inte registrerat i Finansinspektionens företagsregister för inlåning, vilket jag noterade redan i vintras och anmälde dem till Fi. För Ehrenberg är inte intresserad av att skydda konsumenter, han är intresserad av Johan Ehrenberg.

Lånar man in pengar från privatpersoner får man bara låna in max 50 000 kr per person och man ska tydligt informera om att man inte omfattas av någon statlig insättningsgaranti utan går företaget i konkurs förlorar man alla pengar. 

ETC Bygg har hittills lyckats låna in 11,6 miljoner kronor från privatpersoner. Sedan har Ehrenberg själv via sitt solbolag lånat ut 5,3 miljoner kronor. Sedan hävdar han att 8,4 Mkr är ”utlovade”. Men detta kan betyda vad som helst och kan inte räknas in i någon som helst seriös finansieringskalkyl.

Som av en händelse redovisade han nästan samma summa som ”utlovade” den 19 januari när jag skrev om ETC, då handlade det om 8,8 miljoner kronor som ”var på väg in”. 

Pengarna ETC Bygg fått in till samtliga projekt totalt hittills är alltså 11,7 miljoner kronor. 

Här är listan på markansvisningar bluffbolaget ETC Bygg redan fått: 

De vill även bygga i Karlskoga, Stockholm och Uppsala.

Han ska alltså bygga hus i tre städer ,varav byggstart i Västerås beräknas i slutet av sommaren 2018, för 11,7 miljoner kronor. Den här kalkylen har politiker och tjänstemän i Malmö, Västerås och Växjö tyckt varit tipptopp.

Jag baxnar faktiskt. Hur kan man ge en person med en lång historia av konkurser och skicka notan till skattebetalare, som nyss blivit ertappad med ytterligare fusk, som bevisligen i boksluten inte har några tillgångar för att han inte kan driva bolag framgångsrikt och skyller på ideologi om att vinst är fult och nu visar sig just vara så konkursmässiga som jag bevisade i vintras få förtroendet av kommuner att bygga något så viktigt, stort och komplicerat som hyreshus? Det är tjänstefel, rakt av.

Om inte Presstödsnämnden köper Ehrenbergs försök till uppskov och avbetalningsplan och fortsätter med återbetalningskrav den 31 augusti kommer konkursen inledas med Dagens ETC och förmodligen dra med sig en rad andra ETC-bolag i fallet. Då inleds det oundvikliga, för bygger man en koncern på luft som han gjort är det bara en tidsfråga innan korthuset fallet.

Men talets gåva, det har sannerligen Ehrenberg. Och talangen att snacka sig till andra människors pengar via bidrag. 

Jag tycker synd om alla privatpersoner som han struntar i om han går konkurs, för att de bara är ett medel för honom att förverkliga sig själv och sina grandiosa planer.

Och som kommer förlora alla sina sparpengar när ett bolag efter ett kommer dras med i den konkurs som nu inletts.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!