En avvecklingslista för 2019


Äntligen är det bara två månaders socialistiskt mörker kvar. Förhoppningsvis. 

Och även om vi har haft en icke-socialistisk majoritet i riksdagen har de kunnat ställa till en massa oreda på fyra år. Och spenderat pengar som om det inte finns någon morgondag. Bland annat på olika “initiativ”, “forum”, “samordnare” och nya myndigheter. Istället för att till exempel…..göra något konkret. Eller ge uppdrag till befintliga dyra myndigheter.

Till dessa har sossar och miljöpartister i princip uteslutande utsett…….sina egna partister eller polare. För att ge dem jobb och för att spendera ännu lite mer skattepengar på ideologiska käpphästar snarare än att göra vettiga saker med andra människors hårt intjänade skattekronor.

Någon annan betalar. 

Så här finns den första avvecklingslistan för Alliansen att ta tag i efter den den 9 september.

Att plocka ifrån. Något kanske kan motiveras att finnas kvar efter utvärdering, vad vet jag. Men jag tvivlar på att majoriteten på listan inte går att lägga ner omgående.

Jag kommer garanterat kunnat lämna fler sådana. Med reservation mot att några redan lagts ner, inte lätt att hänga med i plakatpolitik ett valår.

Men jag inleder med partiböckerna och vilka individer som omedelbart efter valseger borde få gå:

……………………….

 • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
  Lena Nyberg, före detta socialdemokratiskt socialborgarråd i Stockholm och statssekreterare i Kulturdepartementet. Gift med nuvarande borgarråd i Stockholm Jan Valeskog.
 • Arbetsförmedlingen
  Michael Sjöberg, kusin med Göran Persson. Han var statssekreterare för socialdemokratiska regeringar 1996-2005. Han inledde sin karriär i LO-facket IF Metall och var också kommunalpolitiker i Norrköping. Göran Persson utsåg honom till GD för nu nerlagda Arbetslivsinstitutet, trots brist på högskoleutbildning (institutet var ett forskningsinstitut). Sedan utsågs han av Alliansen till GD för Arbetsmiljöverket 2007-2012 och därefter till Arbetsförmedlingen.
 • SIDA
  Carin Jämtin. Hon är både uppväxt i rörelsen, och på SIDA då båda föräldrarna jobbade där. 1990 utsågs hon till kassör i SSU och där tog den långa politiska karriären avstamp. 1999-2003 var hon chef för sossarnas eget biståndscenter Olof Palme Center. 2003-2006 var hon biståndsminister. 2006-2011 var hon oppositionsborgarråd i Stockholm och 2011 valdes hon till partisekreterare när Håkan Juholt var ordförande. 2016 utsågs hon till GD för SIDA.
 • Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)
  Dan Eliasson. Han har bakgrund i SSU och blev politisk sakkunnig åt Ingvar Carlsson regering på justitiedepartementet 1995 – 1998 hos Laila Freiwalds. 2001-2006 var han statssekreterare på samma departement åt Tomas Bodström. 2006 var han tf chef för Säpo och 2007 utsåg Alliansen honom till GD för Migrationsverket och 2011 för Försäkringskassan. Därifrån befordrades han till rikspolischef av sittande regering och nu sedan mars 2018 är han GD på MSB.
 • Transportstyrelsen
  Jonas Bjelvestam. Han var statssekreterare 2002-2006 i Göran Perssons sista regering för Ulrika Messing. Sedan utsågs han till GD för Statens väg- och transportforskningsinstitut. 2017 utsågs han till ny GD för skandalomsusade Transportstyrelsen.
 • Jämställdhetsmyndigheten
  Lena Ag. Hon har varit kampanjansvarig på Greenpeace och aktiv i fredsaktiviströrelsen. Hon har även varit politiskt sakkunnig åt den socialdemokratiska biträdande utrikesminister Pierre Schoori samt jobbat åt Margot Wallström i EU-kommissionen.
 • Socialstyrelsen
  Olivia Wigzell. Socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm
 • FORMAS
  Ingrid Peterson. Före detta statssekreterare på Jordbruksverket 2002-2006. Hon utsågs nyligen till ordförande för Agenda 2030 av regeringen.
 • Folke Bernadotte Akademien
  Sven Eric Söder. Bakgrund i SSU och var 1991 med om att skapa Olof Palme Center. 1997-1998 var han statssekreterare på Näringsdepartementet, 1998-2002 på UD och 2002-2006 på Näring igen.
 • FORTE
  Ethel Forsberg, fd GD på Kemikalieinspektionen. Hon har skrivit bok om “gifter” och varit miljöchef på arbetarröelseägda KF, bland annat. Och hon satt precis som jag som åhörare på rättegången mellan Coop och Kemitekniska Företagen, när de stämde Coop för otillbörlig marknadsföring om ekologisk mat, och vann.
 • Skolforskningsintitutet
  – Lena Adamsson (avgick själv innan jul) men poängen här är att hon utsågs. Trots att hon var med och utforma Miljöpartiets skolpolitiska program.
 • Barnombudsmannen
  – Elisabeth Dahlin, fd Rädda Barnen. Dahlin var generalsekreterare när Rädda Barnen släppte den omtalade vinklade rapporten om barnfattigdom. Hon kallar sig själv aktivist. Lena Nyberg på MUCF har för övrigt också varit barnombudsman.

Statliga utredare med partibok:

 • Vivianne Macdisi (S) – utredning finansiell samordning mellan hälso-sjukvård och socialförsäkringar
 • Cecilia Fahlberg (facket Unionen) – arbetsmarknadsutredningen
 • Anders Wallner (MP) – hållbart arbetsliv över tid
 • Lil Ljunggren Lönnberg (S) – delegationen för unga och nyanlända i arbete
 • Anders Ferbe (S och fd IF Metall) – utredning om konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete
 • Lennart Olsen (S) – reseavdragskommittéen
 • Lars-Erik Lövdén (S) – F-skatteutredningen
 • Lars Ilshammar (fd chef för arbetarrörelsen arkiv) – arkivutredningen
  Att ha varit anställd av LO är visserligen ingen tydlig partibok men att ha varit chef över LO:s och S:s eget arkiv är däremot garanterat en fördel när en S-regering ska utnämna utredare. Det ligger under Riksarkivet men mycket oklart varför. Arbetarrörelsen borde finansiera sitt eget arkiv. 
 • Sture Nordh (S, fd TCO) – public service kommittén
 • Christina Rudén (miljöaktivist kemikalier) – kombinationseffekter och gruppvis hantering av ämnen
 • Håkan Wåhlstedt (MP) – utredning om minskad övergödning
 • Maria Wetterstrand (MP) – utredning om styrmedel för biobränsle inom flyg
 • Karolina Ardesjö Lundén (miljöaktivist mot vattenkraft) – vattenförvaltningsutredningen
 • Lise Nordin (MP) – utredning om mindre aktörer inom energi
 • Åsa Romson (MP) – utredning om översyn av miljöövervakningen
 • Johan Edstav (MP) – samordning för bostadsbyggande
 • Nooshi Dadgostar (V, hyresrättsaktivist) – byggrättsutredningen
 • Kurt Eliasson (SABO, hyresgästföreningen etc) – modernare byggregler
 • Britt Bohlin (S) – utredning svensk besöksnäring
 • Anita Johansson (S) – samordning särskilda persontransporter
 • Claes Jansson (LO) – sjukförsäkring
 • Sten Heckscher (S) – donationsutredning
 • Veronica Palm (S) – tandvårdssystem för jämlik hälsa
 • Lars Stjernkvist (S) – utredning om gymnasieutbildning
 • Jonas Nygren (S) – kommittén för inrättande av en delegation mot segregation
 • Margareta Winberg (S): utredning socialtjänstlagen

Sedan har vi då alla myndigheter sossarna och MP startat i en hastighet man sällan skådad. För att hinna med innan valdagen 9 september 2018 antar jag. En del på listan är på förslagsstadiet, andra har redan hunnit startats och invigts. Det gör dem inte bra för det. Alla borde läggas ner. Direkt.

Vi behöver inte fler myndigheter, vi behöver färre.

Följande är de myndigheter vi hade innan sossarna och MP gick bananers på att hitta på fler.

………..

Sedan har vi sittande regerings favoritperson – samordnaren

…………….

Samordnare för planering av nya städer: Johan Edstav (MP)

En annan titel är samordnare för större samlade exploateringar.

Samordnare för psykisk ohälsa: Kerstin Evgelius

Samordnare för Fossilfritt Sverige: Svante Axelssons (fd Naturskyddsföreningen)

Samordnare för life science: Anders Lönnberg (S)

Samordnare för arbetskapacitet inom byggbranschen: Pia Enochsson och Tommy Andersson (båda sossar)

Samodnare för brottsbekämpning

Vindkraftssamordnare: Cecilia Dalman Eek (S), Karin Österberg (MP)

Samordnare för en väl fungerande sjukskrivning: Mandus Frykman

Samordnare för primärvård

………………………

Slutligen har vi forum och andra initiativ de hittat på.

Jag har bara tre saker att säga: lägg ner, lägg ner, lägg ner.

…………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

0 kommentarer till En avvecklingslista för 2019

 1. Varför dubbelredovisar du flera myndigheter? KBM är sedan länge en del av MSB. Statens Strålskyddsinstitut (SSI) och Statens Kärnkraftsinspektion (SKi) slogs ihop 2008 och bildade Strålsäkerhetsmyndigheten. Annars är det en intressant sammanställning. Lurar lite på vad som är normalt regeringsbeteende?

 2. Hej! Du har glömt en myndighet som finns och som funnits sefan 1988, Kustbevakningen. Där arbetar jag och trots att jag har synpunkter på hur den styrs och sköts anser jag att vi gör ett bra jobb och behövs.

  Vänligen,
  Martin

 3. DO är väl närmast självskriven!
  Lägg ner/rekonstruera hela myndigheten…
  Även svenskar kan diskrimineras!

  Likaså Ulf Bjereld som medelstilldelare avs forskning inom humaniora!
  Högprioriterat!

  Hanna Stjärne/Jan Helin om det går…

 4. Och alla som sitter i dessa myndigheter har säkert en bra lön och jobbar effektivt några timmar i veckan. Jag håller med .Lägg ner.

 5. ytterligare en sak som vore av ytterst intresse är hur ser släktskapen ut ionnom statliga myndigheter. hur mycket nepotism finns det i de statliga verksamheterna?

 6. Hej,

  Överlag gör du ett bra jobb Rebecca men Järnvägsstyrelsen uppgick i Transportstyrelsen 2009 när denna myndighet skapades och sen får man ändå erkänna att Lars-Erik Lövdén gjort en åtminstone godkänd utredning med förslaget att skapa en ny myndighet för att samordna utbetalningar från Försäkringskassan/AF mlf för att minska risken för bidragsfusk. Sen kan man alltid diskutera om det ska ligga under en ny myndighet eller befintlig myndighet.. Men naturligtvis bör antalet myndigheter och onödiga utredare kunna reduceras radikalt. Problemet är ju dock att din kära borgerlighet inte vill ta ansvar för landet utan de befinner sig hellre i maktlös opposition än ta möjligheten till regeringsmakt. Av den anledningen kan man inte annat än förakta svensk borgerlighet. Varför ska jag rösta på några som anser sig behöva få OK från Socialdemokraterna för att ta över regeringsmakten??

 7. Hur många miljareder tar dessa sossedagis och reträttposter för avdankade social”demokrater” från välfärden? Hade du nämnd folkbildningsrådet som betalar miljoner till sossarnas utbildningföretag ABF?

 8. Hur många miljarder tar detta från välfärden? Innan. Maggan frågar hur mycket skatten måste höjas för att rädda välfärden borde hpn fundera hur världens fjärde högsta skattetryck ska räcka?

 9. Saknas i myndighetslistan: Nordiska afrikainstitutet i Uppsala, som inte alls är nordiskt eftersom det är en svensk statlig myndighet och till 90 procent finansieras av Sverige. Statskontoret föreslog redan för sex år sedan att det skulle göras om till en universitetsinstitution, men ingenting har hänt sedan dess. Kan läggas ned direkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap