Lernia – statens gökunge i vinstdebatten

Under våren har sossarna gjort allt de kan för att försöka få valet att återigen handla om välfärden, framför allt vinst i välfärden. De förlorade som väntat omröstningen i riksdagen men de la fram förslaget ändå av valtaktiska skäl.

Så här har det sett ut:

Att sedan staten är en av de största aktörerna på den privata skolmarknaden, det har Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven klädsamt nog hållit tyst om. 

För det statliga skolföretaget Lernia omsätter över 3 miljarder per år.

Notera vad Shekarabi säger om att skyhöga löner inom välfärden inte är okej.

Lernia är alltså ett privat aktiebolag. Som staten äger till 100 %. Bolaget säljer SFI och Komvux, arbetsmarknadsutbildningar och bemanningstjänster. Ni läste rätt, vi har ett ett statligt bemanningsföretag.

Att VD:n för detta statliga bolag som tjänar pengar på just skattepengar, tjänar över 3,2 miljoner kronor per år är därför intressant. Eftersom nu sådana bolags chefer enligt Shekarabi genom höga löner straffar de anställda.

266 000 kronor per månad betalar staten till VD:n på Lernia.

Betydligt mer än vad statsministern tjänar. Även marknadsdirektören tjänar mer än honom, 175 000 kronor per månad är hennes lön. 

I årsredovisningen står det om ägarna, och att staten inte gett Lernia ett samhällsuppdrag utan deras enda syfte är att tjäna pengar och göra vinst. Trots att de alltså säljer utbildning, som betalas av skatt precis som alla andra skolföretag i Sverige som sittande regering ägnar varje vaken tid på dygnet att skälla på och utmåla som avskum.

För att ytterligare förtydliga kapitalismen i statens skolföretag är kravet att avkastningen minst ska vara 20 % på eget kapital och att utdelningen minst måste vara hälften av årets resultat.

Och Lernia levererar.

Omsättningen har gått från 2,5 miljarder 2012 till 3,1 miljarder 2016. Nästan 25 % ökning på bara fyra år. Bara sedan Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi fick nycklarna till sina nya tjänsterum på Rosenbad har omsättningen stigit med 19 %.

Och utdelningen har varit maffig.

Stefan Löfven plockade ut 235 miljoner kronor i utdelning 2015 och 50 miljoner 2016.

Pengar som skulle gått till elever gick alltså till regeringens fickor. 

343 miljoner kronor har regeringen stulit sedan 2014 från utbildning och kunskap i skolorna som kunde gått till just det istället för till girig kapitalism.

Och samtidigt som Annika Strandhäll ondgör sig över bemanningsföretagen i vården i debattartiklar och utspel så säljer statens bolag just bemanningstjänster, till bland annat vården. 

Men Lernia håller på med fler saker. Överklagar till exempel.

Den privata skolmarknaden växer nämligen men en av de största inköparna Stockholms stad, som styrs av vinsthatande socialister just nu, bestämde sig för att ideologiskt upphandla och därför halvera antalet privata aktörer. Bara Stockholms marknad är värd 500 miljoner kronor på Sfi och Komvux etc.

Vad gör då det statliga skolföretaget?

De överklagar. Flera gånger. Och orsakar därmed både försening och stora extra kostnader. 

Med andra ord, staten beter sig exakt som ett vanligt privat skolföretag. Med undantaget att de inte kritiseras av staten efter de ju äger bolaget.

Det är okej att tjäna pengar på skola och utbildning. Det är okej att betala skyhöga löner till sina chefer trots att ens intäkter är skatter. Det är också okej att dela ut minst hälften av vinsten. Eller okej, det är ett krav. Och det är också ett krav att bolaget inte ska göra något annat än att maximera vinsten. 

Vinst i välfärden for the win.

Om det gäller statliga skolföretaget Lernia förstås.

De klarar av att både vinstmaximera OCH leverera utbildning. Men inga andra. 

För att ytterligare nyttomaximera vinsterna Lernia gör i välfärden har sossarna i regeringsställning sett till att det statliga bolaget ska samarbeta med ABF så att även sossarnas eget bildningsförbund tjänar så mycket som möjligt på vinst i välfärden.

Hyckleriet är så episkt att man inte ens skulle kunna hitta på det. Jag tycker inte staten ska konkurrera på en fungerande marknad och de allra flesta av statens bolag borde säljas.

Men att inte regeringen som ju hatar friskolor och privata bolag generellt fortsätter att driva på sitt eget skolföretag och kräma ut varenda krona de kan i vinst och i utdelning är en spännande strategi.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!