Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet i samma båt

Att Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen men även andra organisationer inom miljö har nära band är känt sedan länge. Men nu har detta aktivisternas Mecka tagits ännu längre.

För Naturskyddsföreningen hade nyss riksstämma. Redan i valberedningen hittar man en miljöpartist – Ingegerd Saarinen har suttit i riksdagen för Miljöpartiet.

Kollar man sedan på valberedningens förslag till ny styrelser hittar man inte mindre än tre stycken aktiva inom Miljöpartiet- Mårten Wallberg är kanslichef för Miljöpartiet i Stockholm, Gudrun Hubendick var tidigare verksam för Miljöpartiet i Nacka och Carl Schlyter sitter i riksdagen för Miljöpartiet.

Rebecca Le Moine kandiderar dessutom till riksdagen för Miljöpartiet i valet, hon ställde upp till styrelsen men blev inte invald.

Men det går folk åt andra hållet också.

Svante Axelsson fick, som jag tidigare skrivit om, chefsposten för Miljöpartiets statliga opinionsinstitut Fossilfritt Sverige. Chefen för Greenpeace Sverige, Annika Jacobsson gick direkt därifrån till att börja arbeta för Isabella Lövin som politiskt sakkunnig på Miljödepartementet och Östergötlands förstanamn för Miljöpartiet Linus Laksos fru Johanna Lakso jobbar som sakkunnig för energifrågor på just Naturskyddsföreningen. 

Efter kritik i Aktuell Hållbarhet som spred sig till andra medier och även Naturskyddsföreningen internt valde Carl Schlyter att dra tillbaka sin kandidatur. Men det spelar liten roll – det är tydligt att Naturskyddsföreningen är närmare Miljöpartiet än någonsin. Varför de fortfarande betraktas som någon slags oberoende sanningssägare av media är mycket oklart. 

När det är helt klart att de är en inofficiell del av Miljöpartiet.

Precis som Hyresgästföreningen är en inofficiell del av arbetarrörelsen och Socialdemokraterna. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!