Socialdemokraterna stryper debatten på Facebook


Visst har vi hört att sossarna vill ha en öppen och fri debatt?

Ni har säkert sett de sponsrade inläggen från ministrars olika egna sidor eller sossarna centralt eller lokalt. Facebook är en stor kanal för sittande regering i valrörelsen, och Socialdemokratiska partiet.

Därför är det underhållande att de inte lever så själva. 

Jag kan idag avslöja att Socialdemokraterna på Facebook censurerar kritiska kommentarer.

Och även Socialdemokraterna i Malmö, Socialdemokraterna i Region Skåne och Socialdemokraterna i Örebro. Det är de jag hittills upptäckt, det finns garanterat fler.

Jag har testat vid ett flertal tillfällen att kommentera på nypublicerade inlägg på Socialdemokraterna centralt på Facebook. De har 153 000 som gillar sidan så det är en stor och viktig kanal.  En av mina kommentarer var under ett inlägg den 16 juni, där S publicerat en av sina många filmer. Då skrev jag kommentaren ni kan se nedan.

Men bara någon kvart senare ser man inte min kommentar, om man inte är jag, eller är någon av mina vänner på Facebook. Bilden har jag fått från en källa som jag inte är privat vän men och som därför fungerade som länk för att jag skulle kunna bevisa det jag misstänkt.

Ni som inte är privat vän med mig på Facebook kommer när ni går in nu inte att kunna se kommentaren. Ser man på inlägget som helhet är det 38 kommentarer, när skärmdumpen togs.

Men när jag räknar får jag det till inte ens hälften. Jag kan bara se 16 kommentarer och då är min kommentar inräknad.

Socialdemokraterna censurerar mer än hälften av kritiska väljares kommentarer. Som ni själva kan se. Jag skrev inget som kan anses som stötande (okej, frågor om vinst är stötande för en sosse men inte för alla andra).

Jag har fler bevis men först ett stycke om hur man gör. De raderar alltså inte kommentarer, de döljer den från tidslinjen. Det kan alla som administrerar en sida göra på alla kommentarer, det är bara att klicka på kommentaren så får man just upp alternativen Ta bort, Spärra användare, Dölj från tidslinjen etc.

Här kan ni läsa om tekniken att moderera sitt flöde genom att till exempel dölja dem. 

Genom att dölja misshagliga kommentarer som rubbar heja-er-flödet så kan Socialdemokraterna ge sken av en demokratisk debatt öppen för alla men i själva verket är det hårdcensurerat. 

Samtidigt så framstår deras Facebook-sida som enbart positiv. Inte en enda negativ eller kritisk kommentar. Jag har fler exempel. Under inlägget som idag publicerades, med en bild där det står “Fler nyanlända kommer snabbare i jobb” skickade jag först ut den här kommentaren som en testballong.

En stund senare – borta. Kommentaren under, som är positiv till sossarna, har som ni ser fått stå kvar synlig. Återigen, jag ser själv mina kommentarer och skulle inte anat något om jag inte kollat med någon som inte är min privata vän på Facebook. Vilket gör detta censur-system så slugt för observerar man inte antal kommentarer och räknar själv ser man inte skillnaden och anar att kommentarer döljs.

Jag skrev därför en till, på samma tema.

En halvtimme senare när jag kollade hade de dolt även denna.

Som ett tredje och sista exempel på Socialdemokraternas stora konto skrev jag på ett inlägg från igår, med en liten film med text på framför olika tegelhus som framför allt handlar om deras stora utspel att “ta bort” utanförskapsområdena genom fler hyresrätter, och fler fritidsgårdar antar jag. Kanske en klottervägg? Det har S i staden testat i alla fall.

Jag påminde om SABOs rapport om upprustning av miljonprogrammen, där de landar på den runda summan 28 miljarder för det mest akuta.

SABO är de kommunala fastighetsbolagens organisation, som ett SKL fast för fastighetsbolag.

Idag när jag kollade var inlägget borta. Som alla andra.

Du kan ta ur demokraten från Socialdemokraten men aldrig socialisten, känns som ett passande uttryck. 

Jag har flera exempel. För Socialdemokraterna i Malmö, vår justitieministers samt vår miljöministers hemmastad där de båda varit kommunalråd, gör exakt samma sak.

Jag skrev den i går, bara någon timme efter att jag publicerat den gick den inte längre att se. Ni kommer inte heller att hitta den om ni kollar. Den står under inlägget den 13 juni om “vinstjakten”.

Det står att det finns 27 kommentarer. Men jag kan bara se 12 stycken om jag inte räknar med min egen. Detta betyder att sossarna i Malmö censurerat 15 kommentarer, fler än de släppt igenom.

Samma sak på Socialdemokraterna i Region Skånes Facebook-sida. Jag testade att kommentera på ett inlägg om ett sjukhus i Lund den 31 maj. Det tog någon timme, sedan var min kritiska kommentar dold från tidslinjen så att bara jag kan se.

Som ni ser har de 15 kommentarer men jag kan bara se två stycken så 13 kommentarer är dolda för att de är kritiska.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad var nyligen kommunalråd i Örebro. Hennes kollegor där har samma uppfattning om en öppen debatt som hon, som ändå är högst ansvarig för deras officiella Facebook-konto, och Morgan Johanssons partidistrik – rensa bort.

Socialdemokraterna i Örebro gör nämligen samma sak.

Ett, två, tre – borta.

Det står att de har 15 kommentarer, jag kan hitta 12 inklusive min egen.

Vi har alltså ett regeringsparti som på sitt stora officiella konto, där man bedriver en viktig del av valrörelsen, aktivt sitter och censurerar samtliga kritiska kommentarer. Så att bara de positiva finns kvar.

Och justitieministerns och partisekreterarens eget partidistrikt gör exakt samma sak – censurerar.

Nästa gång Stefan Löfven pratar om tonen på sociala medier kan vi hoppas att journalister som närvarar ställer frågor hur han ser på yttrandefriheten tycker jag.

Det är mindre än 90 dagar kvar till valet. Detta är alltså vad sittande regering erbjuder er – mer censur.

De försökte smyga igenom en grundlagsändring, sätter press på Google och Facebook att de ska stänga av misshagliga snabbare och nu stryper de all, inte viss, utan ALL debatt på sin officiella Facebook-sida.

Skandal faktiskt.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

0 kommentarer till Socialdemokraterna stryper debatten på Facebook

 1. Då är det denna teknik Johan Westerholm använt på ledarsidorna.se…

  Jag frågade honom i ett telefonsamtal,
  varför ingen kommenterade mina kommentarer,
  varför jag inte fått en enda LIKE efter plattformsbytet,
  varför inte en enda kommentar avs andras inlägg fastnade?

  Då skyllde han, sannolikt fegt?, på en “BUGG” hos Facebook”…

  Vid en koll via annan användare,
  fanns inget av mig SYNLIGT…

  Sedan dess är jag TROLIGEN svartlistad på hans telefon,
  trots prenumeration OCH ett antal gjorda donationer!

  Fler blir det knappast,
  fastän hans av(S)löjanden är ännu mer graverande än de som görs här!

 2. Vet inte om det spelar någon roll, men testa att inte sortera kommentarer på ‘Mest relevanta’. Den sorteringen försöker vara smart och rankar vänners kommentarer högre osv.

 3. Jag har själv märkt av det här. Alla kommemtarer som nämner LSS eller personlig assistans döljs för alla amdra än mig. Det var så på Åsa Regnérs, Magdalena Anderssons, Stefan Löfvens och socialdemokraternas officiella sida. Dessutom har jag fått veta att personer blivit blockerade helt från att kommentera trots att jag sett kommentarerna i fråga och de varit mycket nedtonade och sansade, bara att frågorna handlat om LSS och hur planen ser ut där. Tyvärr verkar ingem tro på det man berättar.

 4. Komentarerna kommer i olika ordning, standard är efter relevans.
  Ändra det till Nya eller Alla kommentarer.

 5. Hej!

  Du är medveten om att filtreringen inte sker på grund av något som Socialdemokraterna har ställt in utan på grund av facebooks numera standardfiltrering av kommentarer för alla användare. Det som heter “Mest relevanta” kommentarer visas och det är något som facebook infört, vi har haft stora problem med det i köp och sälj grupper bland annat.

  Mvh Erik

 6. Även “Neues Deutschland” – ledande dagstidning i forna DDR och för det allsmäktiga Partiet SED – innehöll BARA positiva nyheter och “hurra-vad-vi-är-bra-och-framgångsrika”

 7. Vilka partier är intresserade av debatt med väljarna?
  Alla är ju bara intresserade av att visa upp sig och berätta hur dåliga alla andra är.

  Och förresten så tar väl du också bort kommentarer som inte bara innehåller beröm?

 8. Vän av ordning undrar ju hur de andra partierna gör? om de gör likadant är det ju rådande praxis och kvittar vem som styr.

  För övrigt är jag helt emot cencur men har svårt att se att S skulle vara de enda att göra det

 9. Själv får jag inte ens kommentera på sossarnas Facebook. Har väl ställt för många obekväma frågor.

 10. Facebooks standardinställning när man tittar på ett välkommenterat inlägg är att visa de kommentarer som facebook bedömer som mest relevanta (uppe till höger under inlägget kan du ändra det).

  Man kan tycka att författaren till ”Nätsmart” borde förstå hur världens största sociala plattform fungerar i stället för att attackera sina motståndare med sin okunskap. Det är fullt möjligt att hitta argument utan att hitta på fel som inte finns.

 11. Oj, det var längesedan S blockade mig.
  Jag delade artikeln om S’s samarbete med Muslimska brödraskapet från Expressen…
  10 sek senare försvann mina möjligheter att kommetera.
  Likaså gjorde M. Samt flertalet av regeringens ministertoppar.
  Elaka människor som jag anses nog väldigt obekväma…

 12. Bra att du hänger ut de antidemokratiska socialdemokraterna.
  De kan censurera hur mycket de vill. Nu har även EU bestämt sig för att förstöra det öppna internet med censur lagar. Man skyller på upphovsrätt men syftet är att återta kontrollen. Men folk kan tänka själva(nåja de flesta). Så jag tror och hoppas Socialdemokraterna blir så marginaliserade att de aldrig återhämtar sig.

 13. Kanske vissa av inläggen togs bort för att du inte korrläser innan du publicerar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap