Regimtrogna får nya jobb innan valet

Just nu är det strömhopp från regeringskansliet. För att sossarna förbereder för en eventuell valförlust, genom att se till att så många partitrogna och lojala sossar får så många bra andra jobb som möjligt.

Senaste tiden har följande utnämningar av sossar skett hittills: 

  • Åsa Regnér
  • Annelie Roswall Ljunggren
  • Oscar Stenström
  • Ulrika Modéer (MP)
  • Therese Svanström

Den senaste i raden är Annika Strandhälls statssekreterare Therese Svanström. Hon är ny kanslichef på fackförbundet Unionen. 

Svanström var med om att sparka Anne-Marie Begler på Försäkringskassan och enligt utskottsförhören så sa hon i samtal med Begler att hon måste gå ”för att de har ju ett val att vinna”.  

I samma veva erbjöds också Begler en reträtt som GD för Pensionsmyndigheten men nappade inte på erbjudandet. Då ändrade regeringen retoriken till att Begler var ett problem.

Svanström gick direkt från lobbyistorganisationen och fackförbundet Vision, därifrån Strandhäll också kom, till departementet. 

Praktiskt nog före den 1 juli också. Då den nya lag om karens för statsråd och statssekreterare som Ardalan Shekarabi fixat fram träder i kraft.

Och nu får Strandhälls statssekreterare alltså möjlighet att sluta före 1 juli av regeringen, som belöning för lojalt arbete för regeringen. Hon går direkt tillbaka till lobbyismen.

Faktum är att regeringen verkar ha väldigt bråttom att skicka pressmeddelanden just nu, innan den 1 juli, om alla partilojala som ska få fina nya jobb innan valet. 

Skälet till lagen är enligt Shekarabi att ”statssekreterare inte ska utan vidare kunna bli lobbyister över en natt”. Men det är alltså precis det Therese Svanström blir, över en natt. Innan 1 juli.

Hade det varit efter den 1 juli hade Svanströms jobberbjudande granskats av en nämnd och eftersom det är ett fackförbund, dvs lobbyister, hade hon fått sitta i karens 12 månader först. Gissningsvis.

Den som var med och fixade karenslagen heter Annelie Roswall Ljunggren.

Hon har också fått nytt jobb – som GD på Statskontoret. Ytterligare en S-märkt GD utsedd alltså, att fylla på listan över GD som Alliansen borde peta direkt när de tillträder. 

Och vad gör Statskontoret? Granskar statlig verksamhet, bland annat kommer de se till att den här lagen följs. Mycket praktiskt.

 Roswall Ljunggren (gift med statsvetaren Stig Björn Ljunggren) gick dessutom direkt från Folkbildningsförbundet (numera Studieförbunden), det vill säga opinionsbildar,e till statssekreterare på Finansdepartementet, under Ardalan Shekarabi. Så från lobbyister, in till regeringskansliet där hon konstruerade lagar som hon nu som GD ska granska efterlevandet av.

För paraplyorganisationen Studieförbunden är bland annat lobbyister för att deras medlemsföreningar ska få mer pengar och mer inflytande.

Som statssekreterare hos Ardalan Shekarabi har hon haft mycket att göra. Bland annat har hon varit med och fixat den lag om karens för statsråd och statssekreterare som nu finns.

Tillbaka till listan över nya jobb från regeringskansliet. 

Oscar Stenström började sin politiska karriär som internationell sekreterare för SSU och har därefter jobbat hela tiden åt partiet. Han var statssekreterare åt Mikael Damberg, tills han fick en jättefin reträttposition. Som ambassadör i Chile. 

Faktum är att majoriteten på listan har fått utlandsjobb.

Två av dem går till FN, dessutom har Svenska Institutets GD Annika Rembe, utnämnts att ersätta sossen Leif Pagrotsky som generalkonsul i New York, där FN:s högkvarter ligger. Rembe raderade den besvärliga blocklistan vänsteraktivisten som hanterade det officiella Sweden-kontot på Twitter fick myndigheten att inkorporera utan granskning så att 14 000 personer blockades direkt. En besvärlig sak då twittraren är en av offentliga institutioner anlitad föreläsare, bland annat av Alice Bah Kuhnke.

I mars utsågs statsrådet Åsa Regnér till assisterande generalsekreterare för FN och vice chef över UN Women.

Direkt efter att Sverige donerat rekordmycket pengar till FN. Idag ger vi samma mängd bidrag till FN som om vi hade haft 70 miljoner invånare. För jorden består av 7 miljarder människor. Vi ger 1 % av budgeten. Hela 10,7 miljarder pumpas in från svenska skattebetalare till FN varje år. En enorm summa.

Margot Wallström jobbade själv mycket nära UN Women när hon var ansvarig för sexuellt våld i krig i FN.

Ni vet, FN-jobbet som skattebetalarna betalade genom höjda anslag och som gav Wallström en jättelön som var skattebefriad, så att svenska skattebetalare alltså betalade hennes lön åren på FN men utan att hon själv behövde skatta en krona?

6,6 miljoner kronor fick vi via Sida hosta upp för att Wallström skulle få sitt FN-jobb. Det finaste en sosse kan tänka sig förutom Rosenbad.

Och som av en händelse så ger Sverige absolut mest till UN Women varje år. Mer än något annat land – ca 270 miljoner svenska skattekronor per år.

Margot Wallström fick 2017 pris av just UN Women. Vem är bättre att ge pris än en person som fixat att Sverige ökat sitt bistånd till FN?

Och nu jobbar alltså ännu en partitrogen kvinna just där. 

Den enda på listan från regeringens andra parti Miljöpartiet är Ulrika Modéer, som har en lång bakgrund av jobb på partiet och med bistånd. Hon fick nyss också ett flashigt FN-jobb som belöning för att hon varit statssekreterare åt Isabella Lövin.

I december 2015 meddelade regeringen att man i budgeten för 2016 höjer biståndsbudgeten och förskotterar bistånd till just FN och UNDP med 2 miljarder.

I november 2017 sa Modéer att vi behöver ge mer stöd.

Och mer stöd fixades. Johan Westerholm på Ledarsidorna skrev om utnämningen och att Modéer personligen sett till att UNDP fått 80 miljoner kronor mer av Sverige.

I juni 2018 utses hon till toppjobbet assisterande generalsekreterare och att ingå i UNDP:s ledningsgrupp. 

Men vårt stora stöd till UNDP kritiserades i en ny rapport 2017.

Sossarna gör precis som de gjorde med FN:s säkerhetsråd – de ger bort andra pengar, det vill säga våra, för att köpa sig själva olika politiska fördelar. Sedan försöker de sopa igen spåren. Och som grädde på moset är en del i avtalen alltid jobb till sina egna, när den politiska demokratiska makten tagit slut.

Jag upprepar det jag nästan som ett mantra kört här på bloggen i åratal: Alliansen måste när den tillträder rensa bort alla S-trogna som inte bara fått jobb just nu utan som fått jobb sedan den 3 oktober 2014 på olika positioner och nivåer. De sitter där enbart för att de är sossar och ska därför bytas ut mot någon annan som inte är lojal mot Maktpartiet och dess ledare.

Vi väljare kan nog bara se fram emot ännu fler utnämningar nu, framför allt innan den 1 juli för att de som annars skulle drabbas av sin egen karenslag ska slippa det.

Dina regler, mina regler ni vet. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!