Olle Thorell – sossarnas Bagdad Bob

Sossarnas riksdagsledamot Olle Thorell har inte gjort sig känd i så stora kretsar utanför Västmanland och sossarnas värld, tills han upptäckte Facebook och i synnerhet möjligheten att spela in små filmer med text.

Ja, om man inte räknar med sex-anspelningar mot kvinnliga reportrar då. Som blev riksnyhet 2016. 

I riksdagen har han bland annat skrivit motioner om att anställa genuspedagoger på alla skolor, inskränka yttrandefriheten ytterligare genom en ännu hårdare hets-mot-folkgrupp lag, lagstadgad ledighet för högskolestudenter för fackliga och politiska uppdrag, förtidsrösternas ångerröst fram till valdagen ska avskaffas och statligt stöd till sociala företag.

Just den motionen är en personlig favorit, för jag har diskuterat med Thorell och förståelsen för hur företagande fungerar är minimal faktiskt. Det förklarar hans nästan besatta motstånd mot all valfrihet inom välfärden. I synen på företag är Thorell en klassisk Palme-sosse, ni vet. De som ville stjäla landets privata företag med hjälp av LO. Noll förståelse hur företag fungerar.

Hans förslag är att dessa icke vinstdrivande ”sociala företag” som lika gärna kan vara en förening (och då är det alltså inget företag utan en förening) ska gynnas på olika sätt. Dels ska den offentliga upphandlingen i tvingande skrivelser i regleringsbrev, upphandlingspolicyn etc fås att prioritera varor och tjänster från just dessa. För i en socialistisk verklighetsbeskrivning är företag bara ett medel för att för politiken. De fyller inget eget egenvärde i ett samhälle.

Istället för att skattebetalarnas pengar läggs på den högsta kvaliteten man kan få det pris man är villig att betala ska de alltså tvingas köpa från dessa ”sociala företag” oavsett hur bra produkterna och tjänsterna är eller hur dyra.

Dessutom vill Thorell se räntefria statliga lån till just dessa. Och en del, eller hela, lönesumman betalas av staten redan eftersom det är tänkt att dessa sociala företag ska i huvudsak anställa folk som ingen annan vill anställa. Nu har vi Samhall redan men detta är motionens idé. Hur allt detta kommer påverka konkurrensen, och sätta den ur spel, så att företag som betalar hela lönesumman själva, inte har gratis lån från staten i uppstartsfasen och dessutom inte har en gräddfil in i offentliga upphandlingen, missgynnas.

Hans okunskap om företagande visar sig tydligt på fler ställen. Som i motionen om att statens ska ”stödja” de minsta företagen i CSR-arbetet. 

Jag driver ett sådant. Ett enmansföretag. Som är den minsta sortens företag och som är 75 % av alla företag i Sverige. Jag kan berätta för Olle Thorell att det vi gör som driver företag det är att dra in pengar. Till vår egen lön. Den företagare som har tid att göra något annat driver inget framgångsrikt företag. Dessutom måste vi jobba när vi är sjuka, på semestrar, på helger och kvällar. Jämt faktiskt. Och det är ingen som bokar våra luncher, som Olles sekreterare kan göra på riksdagen, utan vi gör det själva. Vi är vår egen HR-avdelning, IT-avdelning och assistent. CSR står inte på vår långa att-göra-lista kan jag meddela och vi behöver inget statligt stöd.

Men allra mest fokuserar Thorell just nu på Facebook. Där han gått full Bagdad Bob in i valrörelsen och måste vara den som dessutom allra mest slaviskt följer de mer och mer desperata PM som skickas ut från Maktpartiets högkvarter på Sveavägen 68.

Kleta ihop Åkesson med Kristersson”, står det högst på alla PM som skickas ut. 

Trots att Alliansen går till val som Alliansen. SD går lika mycket till val med S som med M, dvs inte alls.

Hela flödet är en veritabel uppvisning i Bagdad Bob-påståenden. Som detta klockrena exempel, om dödligt våld. Enligt Thorell är allt fina fisken. Vi har samma sannolikhet att dödas i våldsbrott sedan århundraden faktiskt. Syftet med filmen är en internationell publik (!).

Brå har en annan uppfattning. 2017 års konstaterade fall av dödligt våld var den högsta sedan Brå började mäta på det sätt de gör idag (sedan 2002). Läser man statistiken från tidigare år noterar man också direkt att karaktären av dödligt våld har ändrats helt sedan 90-talet och tidigare. Då handlade det, förutom om uppgörelser mellan MC-gäng, om fyllebråk som spårade ur. Mordvapnet var jaktgevär eller kniv och skedde i någons bostad eller i anslutning till. Idag handlar det om handgranater som kastas i bostadsområden och mord med automatvapen utan någon hänsyn tagen till tredje person. Folk skjuts på restauranger, i bostadshus och i sina bilar helt öppet bland folk.

Thorell är också besatt av vinstfrågan. Vilket går hand i hand med hans socialistiska syn på företag generellt. 

Jag dristade mig till att ha en diskussion om skatter med honom, apropå det där om pensionärsskatten. Som är en tramsig formulering för någon särskild pensionärsskatt finns inte.

Men det var slöseri med tid. Thorell betedde sig som socialdemokrater gör – ignorerade frågan för att den inte var skojig att svara på. Jag ställde den fyra gånger.

Sänkt skatt är alltså jättedåligt. Egentligen. Men just nu är det bra. Och bara mot pensionärer. Men annars är sänkt skatt jättedåligt.

Jag vet att jag måste ha någon slags självskadebeteende som gav mig in i en diskussion idag men honom igen. Men efter det här kommer det inte upprepas.  Jag svarade på ett inlägg om vinst i välfärden, vars sopiga proposition kommer att falla på torsdag. Tack och lov.

Sammanfattningsvis måste man ändå imponeras i produktionstakten. Har nog aldrig sett en sådan arbetsglad socialdemokratisk politiker tidigare. Innehållet är däremot i bästa Bagdad Bob-stil, med de obligatoriska Vi är bäst/Den store ledaren-inslag också.

Jag brukar sällan skriva om enskilda sossar så här men efter debatten med Thorell som var fascinerande kunde jag inte låta bli. Jag har heller inte kunnat undgå att se hans filmer då någon delade dem i vintras och av pur förundran över hur man kan släppa så många regerings-propagandafilmer på så kort tid.

Maria Ulvskog har länge regerat som sossarnas Bagdad Bob men har nu fått en värdig efterträdare i Olle Thorell. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!