I huvudet på Byggnads

Jag har roat med mig att läsa nästan 300 sidor motioner till Byggnads kongress som de har i helgen. För att förstå hur de fungerar.

Jag kan sammanfatta det som ”a blast from the past”. Fornstora dagar där LO och S i helig majoritet och union kunde bestämma hur saker var utan inblandning av saker som val och demokrati. Mycket är rena beställningar till sossarna. Jag kommer återkomma till detta mitt favoritämne i senare inlägg – att sossarna går till val på att införa ännu en rad av de saker LO vill ha för sina 30 miljoner kronor.

Vissa motioner saknar lika mycket markkontakt som Miljöpartiets. 

En av de första motionerna handlar just om att få fler aktiva i sossarna. Det står vackert att man inte måste vara sosse för att delta men allt annat i texten antyder att något annat parti är inte rimligt.

Även Byggnads är bekymrade över att sossarna tappar mark och tycker Byggnads ska hjälpa till att formulera en ny idé om arbetsmarknad så att S får fler röster. För en socialdemokratisk regering är förutsättningen för att kunna beställa lagstiftning, så har det alltid fungerat.

En motion tycker att ROT helt ska avskaffas. Eftersom det även är folk med bra inkomster som utnyttjar det. Trots att det gör svarta jobb vita och ökar branschens omsättning vill alltså vissa i Byggnads, av politiskt ideologiska skäl, ta bort det. Hur detta påverkar medlemmarna i Byggnads som tjänar på ROT har just den här motionären inte tänkt på alls.

En annan motionär kräver att lojalitetsparagrafen i LAS inte ska finnas, det vill säga, en arbetare ska inte ha någon skyldighet att vara lojal gentemot sin arbetsgivare utan ska kunna göra och säga vad som helst. Detta är något annat än meddelarfrihet, motionären tycker alltså inte lojalitet och krav på detta ens ska finnas. 

Förbjuda bemanningsföretag är det flera motioner som tar upp. Alltså förbjuds helt. Som man kan göra i en diktatur.

Ett gammalt rött skynke för facken är möjligheten att vara egen företagare, så kallad F-skattare. För en egenföretagare är inte med i facket, man betraktas inte som anställd. Ju färre anställda desto färre möjligheter att värva medlemmar. Alltså vill man ha det som tidigare socialdemokratiska regeringar levererade för den mandatperiodens pengapåse – återgå till att F-skattare måste ha flera uppdragsgivare än en. Så var det tidigare, innan Alliansen. Hade man inte fler än en var man enligt Skatteverket anställd. Vilket ledde till att många F-skattare fakturerade varandra för småsaker, förstås. Så att man kan kunde rapportera fler än en uppdragsgivare.

Detta system vill Byggnads Väst (Göteborg) gå tillbaka till. Och Byggnads biföll motionen.  

Om kongressen håller med förbundet kommer detta var ett av deras krav på Stefan Löfven i valrörelsen.

En person i Byggnads MellanNorrland vill helt och hållet avskaffa provanställningen.

Byggnads Mälardalen tycker att ingen som inte kan ”uppvisa bevis på att man är yrkeskunnig” ska kunna starta och äga byggföretag. Jag antar att han tänker sig att Byggnads ska stå för certifiering av något slag. Allt för att hålla folk borta från branschen. Att driva företag är en särskilt yrkeskunskap fixar inte Byggnads Mälardalen att tänka på. Tänk er detta krav på alla sorters företag. Du måste vara utbildad inom IT för att få starta ett företag inom IT till exempel.

Byggnads i Skåne tycker att alla byggen i hela Sverige ska stå helt stilla en hel timme om det sker en olycka med dödlig utgång. Med hänvisning till att ”arbetsgivaren går fri”. Om personen struntat i säkerheten själv finns inte på kartan här. Alla dödsolyckor måste vara en ond företagares fel, inget kan ske av en olyckshändelse eller att någon på bygget gjort fel.

Helt ta bort karensdagen har vi testat redan, med följd att sjukskrivningarna gick i taket. Framför allt på måndagar och i samband med större idrottsevenemang.

Men detta biföll Byggnads och kommer också bli krav på Löfven om kongressen går på deras linje. Och varför skulle de inte? Byggnads behöver ju inte kunna räkna, de vill bara ha rättigheter.

Trots att fackens favoritmyndighet Arbetsmiljöverket redan fått stora höjningar av anslagen sedan 2014 kräver Byggnads nu ännu mer pengar. 

Byggnads, som ju stod och skanderade ”go home” till lettiska byggnadsarbetare på företaget Laval i Vaxholm och som krävde av Socialdemokraterna att stänga dörren för all arbetskraftsinvandring på 70-talet håller linjen intakt och kräver att engelska ska man inte prata på byggen. I Sverige pratar man svenska.

Nog för att facken tror att de kan bestämma det mesta i Sverige eftersom de köper politiska fördelar av sossarna varje val men att styra livslängden, där har de nog slagit i taket.

Och vad är väl motioner från facket utan krav på en massa extra ledigt? Som att få klämdagar inskriver i kollektivavtalet som man får gratis lediga dagar och inte ens behöver jobba halvdagar.

Man kräver också 30 timmars-veckor. Som ska betalas av företagen. Såklart. 

Privata försäkringar är skräp. Om det inte gäller en själv. Därför har Socialdemokraterna undantaget facken i förmånsbeskattningen av privata sjukvårdsförsäkringar till exempel.

Ett par motionärer tycker att Byggnads ska ha en egen inkomstförsäkring. Men Byggnads anser inte att de har råd (!). Medlemmarna är för mycket arbetslösa. 

En av de mest uppseendeväckande motionerna är kraven på att Byggnads ska starta egen bank.

Byggnads i Skåne tänkte vidare på tanken och tycker LO ska ha egen bank.

Och Byggnads håller med. De tycker att LO ska utreda möjligheterna att starta egen bank. 

En motionär tycker att arbetarna har för dålig kunskap om facket (och inte är medlemmar). Därför tycker de att fackföreningarna ska få ett särskilt studiestöd för att utbilda alla löntagare. Och att en särskilt arbetsgivaravgift ska finansiera det. Företagen ska alltså betala att alla anställda marineras i LO:s världsbild.

Samma tankegångar finns men om avgångselever på landets alla byggprogram på gymnasiet. De har problem med att få unga vill bli medlemmar. Men det beror inte på brist på information.

Det beror på att facken struntar i unga människor när företag måste dra ner och förhandlar om vilka som får gå. Då gäller nämligen sist in först ut oavsett hur duktig du är. Hur motiverande är det för en duktig 25-årig snickare att få besked av Byggnads att sorry, du får gå. Berra är visserligen på toa hälften arbetsdagen och ni får göra om hans jobb men han har jobbat längre än du. Så Berra får stanna, du får gå.

Representation tog sossarna helt bort avdragsrätten för. Det är nämligen något tjänstemän använder. Byggnads däremot kräver högre traktamenten och milsersättningar. För det är ju något som drabbar dem. ROT är ett dåligt avdrag för att även folk med höga inkomster får det. Men att snickare är höginkomsttagare till viss del, snittet i Stockholm är över gränsen för statlig skatt, det är ointressant.

Jakten på nya medlemmar når nya nivåer när någon föreslår att illegala invandrare ska kunna bli medlemmar. 

Byggnads har redan idag ett av de mest gränslösa officiella Twitterkontona. Byggnads i Stockholm tycker att man ska öka takten ännu mer online.

Så här är världsbilden inne i ett av LO:s allra mest högljudda fackförbund.

Efter detta studiebesök känner man mer än annars att man behöver en liten paus faktiskt.

 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!