När MP blev vettigare än C, typ

Centern tävlar just nu med Miljöpartiet om Miljöpartiets väljare. Gott så någonstans, för att vinna måste Alliansen plocka väljare på andra sidan blocket.

Men de behöver ju inte förvandlas till Miljöpartiet för det. 

Detta är nämligen vad som väntar om man går den vägen. Det sammanfattas i ett ord – hemskt. Nästan hälften av väljarna tycker Miljöpartiet idag är hemskt.

Och förutom den huvudlösa afghan-amnestin så har Centern lyckats vara till och med värre än konkurrenterna till vänster i en fråga. Engångsartiklar.

Centern gick nyligen ut och krävde förbjud (!) 2020. På alla engångsartiklar. Varenda kaffemugg ska bort, om den är i plast. Inklusive de man sköljer munnen med i tandvård och vård.

Skälet? Folk skräpar ner. Sedan säger Nordin något som inte stämmer. Plast bryts visst ner. Ända ner till microplastdelar. En plastpåse tar till exempel 10-20 år att bryta ner. En glasflaska tar däremot 1 miljon år att bryta ner. 

Om 1,5 år vill alltså liberala Centerpartiet ha ett totalförbud på alla plastgafflar och glas på picknicken. Och sugrör i plast. Som småbarnsförälder har jag bara ett ord att säga här – Festis.

Dessutom är nedskräpningsargumentet kasst från början. Det skräpar ner lika mycket att slänga en pappersmugg i naturen. Att inte slänga saker alls utanför papperskorgar och soppåsar är lösningen på det problemet. Dels ser det lika skräpigt ut av sockerrörsplastprodukter, som räknas som icke fossil, och dels tar det tid även för dessa att brytas ner. Inte lika mycket som glasets en miljon år men ändå.

Socialisterna i Miljöpartiet vill kors i taket inte ha ett totalförbud. Utan är mer liberala. De vill ”bara” beskatta och bötesfälla. Eller okej, de vill förbjuda tops. Och beskatta take away. Miljöpartiet hatar verkligen väljarna, särskilt småbarnsföräldrar.

Nu tycker jag att gå till val på att beskatta take away är utmärkt för Miljöpartiet. En vinnarfråga, om man tänkt sig att ramla ner under spärren det vill säga. Så kör på.

Men att Centern nu blivit Miljöpartiet och kräver totalförbud är något som ska oroa alla, inte minst till höger.

Kolla hur miljöbudgeten utvecklats under de få år Miljöpartiet suttit i regering. Jag har redan skrivit att Naturvårdsverkets anslag höjts 30 % fram till 2020.

Utfallet 2014, sista året då Alliansen regerade, var 5 miljarder kronor. Då beräknades utgifterna till 6,7 miljarder 2019.

I budgeten för 2018 har Miljöpartiet redan fördubblat siffran 5 miljarder och beräkningen till 20202 är 14,7 miljarder kronor. Tre gånger så mycket som utfallet 2014.

Fixar då mer pengar i Miljöbudgeten problem med miljön?

Givetvis inte.

Någon sådan enkel korrelation finns inte. Faktum är att utsläppen trots en enorma budgetökningen ökar tredje kvartalet i rad. 

Mer pengar i miljöbudgeten fixar två saker. Jobb åt snart arbetslösa miljöpartister och populistiska medieutspel där man kan låtsas att stor miljöbudget fixar miljön.

Men eftersom Centern till synes gett sig in i racet om förbud och skatter och tvång så är jag rädd att de kommer behålla Miljöpartiets populistiska budget, för att de kan säga att de inte sänkte den. Samma sak med enorma bensinskatterna och andra MP-märkta straff på en redan hugad väljarkår.

Så ge dina barn nästa Festis med andakt.

Efter 9 september kanske Centermiljöpartiet förbjudit dem. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!