Arbetsmiljöverket – en till valarbetare

Staten – partiet, vem räknar gränser?

Så har Socialdemokraterna alltid resonerat. En gång i tiden var det som sossarna beslutade på sina partikongresser det som blev lag. Och det var inte så länge sedan, tyvärr. Men den tiden är förbi.

Attityden däremot, att staten egentligen är Socialdemokratiska partiets resurser att bedriva partipolitik och inte minst valrörelse, den är kvar. Den har även Miljöpartiet ärvt i viss mån, upplärda av mästarna genom alla regeringar de stött. Statens resurser används bäst när man har makten till att göra sig själva i partiet en tjänst.

Ett av de bästa exemplen är en av sossarnas favoritmyndigheter sedan gammalt – Arbetsmiljöverket. 

De började med att ge dem mer pengar. Vem blir inte på gott humör då? Anslaget har höjts varje budget regeringen har lagt.

2014 var den 622 miljoner kronor. 2018 hade budgeten stigit till 763 miljoner. Betänk då att budgeten 2015 var Alliansens, där höjningen knappt fanns, mer än uppräkning av inflationen. 23 % högre anslag.

Och med 23 %, eller 141 miljoner kronor mer kan man göra mycket kul. Till exempel hjälpa sossarna i valet. 

Men det räcker inte. Arbetsmiljöverket ska även få andra myndigheter att jobba så. 

Dessutom är det så är det just är #osundkonkurrens som även LO och S har som tema i just denna valrörelse. Fast eftersom LO inte behåller förhålla sig till sanningen när de driver kampanj blandar de glatt ihop LAS och sjukdom/olycksfall på jobbet. Precis som Stefan Löfven blandar ihop våldtäkter på stan med LAS.

Allt denna valrörelse ska handla om att försöka piska upp en stämning att 1) Moderaterna vill avskaffa all anställningstrygghet 2) SD kommer sitta i regeringen 3) enda lösningen på detta är Stefan Löfven.

I förra filmen påstod LO att om Moderaterna tar makten (ihop med SD….) kommer ingen kunna föda barn eller bli gammal längre. I nya filmen påstår man att Moderaterna tar makten (ihop med SD…) och då kommer alla vara provanställda livet ut. Och folk kommer dö på jobbet.

Notera att de skriver ”kompetensen”. LO anser i vanlig ordning att hur bra man är på sitt jobb inte är viktigt, det är viktigast att man först är med i facket, och engagerad, och sedan hur länge du råkat jobba på arbetsplatsen. Hur duktig du är spelar ingen roll, det är bara borgare som tänker så.

Alla kommer alltid få vara provanställda, i Moderaternas Sverige.

Slutsatsen LO vill att alla dumma väljare drar är förutom att Moderater = ondska att arbetsmiljön är i centrum och nu hotad. Arbetsmiljöverket jobbar som sagt med arbetsmiljö och är tillsyndsmyndighet för det. Det hör man lite på namnet. Men där ingår all sorts arbetsmiljö.

När man följer Arbetsmiljöverkets arbete på senaste åren och vad de verkar lägga sina 23 % i högre anslag på får man dock intrycket att ”klappjakt på företagare” ingår i arbetsbeskrivningen. 

I vintras släppte de en app de gjort. De har både i den och följande satsningar online valt ut just Hotell- och restaurang samt Bygg som fokus på arbetsskador.

Appen fick de efter några veckor lägga ner då företagen inte gillade att utmålas som skurkar med skattepengar de själva betalat in med hårt arbete till just bland annat Arbetsmiljöverket. Märkligt nog.

Nu var appen förutom att den var som ett beställningsjobb från LO också tekniskt kass. Varför offentliga institutioner, när de går in i ny teknik, måste utgå från att alla i befolkningen är lite korkade är mycket oklart. Vi är ett av världens mest uppkopplade nationer och har väldigt hög både utbildningsnivå och saker som antal smarta mobiler per invånare. Då kan man gott utgå från att folks teknikmognad är en bit över mina söners, som är 7 år.

Ni kan läsa mer om fiaskot de la 6 miljoner skattekronor på i ett tidigare inlägg jag skrivit. 

Appen ingick i det projekt Ylva Johansson ville ha och som startade 2015, för att riktigt trumma in S-valkampanjen under två år innan valet. Detta döptes till #osundkonkurrens och i det ingick till exempel också en film – Utmaningen. 

I den fokuserar man på utbrändhet, och med tanke på bilderna kan man se att tjänstemannayrken som forskning och kontor ligger i fokus.

Hur ser det då ut i verkligheten när det gäller såväl sjukskrivningar som arbetsrelaterade olyckor? Är dessa branscher de som har störst problem?

Givetvis inte.

Kollar man på sjukfall i arbetet kan man se att offentlig sektor slår alla andra branscher med hästlängder. Först på femte plats kommer byggsektor och hotell- och restaurang kommer på tionde plats. Bilden är från Försäkringskassan. 

Hur ser det då ut vad gäller olyckor?

Enligt Arbetsmiljöverkets egen statistik är det farligaste yrket lastbils- och busschaufför. Först på 13:e plats kommer bygg tätt följt av restaurang. Hotell finns inte med. Även här är vården betydligt högre med undersköterskor och sjuksköterskor på plats 7 och hemvård på plats 9.

Ändå väljer alltså Arbetsmiljöverket bort att fokusera på offentlig sektor när de vill sätta fokus på arbetsmiljöproblemen i Sverige. Varför då? Kan det ha att göra med att just vård, skola, omsorg är sittandes regerings frågor medan att slå mot privat sektor, där bygg och hotell/restaurang passar dem mycket bättre? Att utmåla kommuner och landsting som giriga som snålar in på hjälpmedel är nämligen inte lika kul som att bygga upp en bild av en rik girigbuk till företagare med monokel, röd sportbil och palats som vältrar sig i pengar när hans anställda riskerar att dö på jobbet.

Sanningen är sällan kul för en sosse. 

Så de kommunicerar så här, med en kampanj av sponsrade inlägg på Facebook dessutom.

Jag begärde ut kostnaden för ”Utmaningen” av Arbetsmiljöverket, den del i ”osund konkurrens” som de körde 2016. Total kostnad 14 miljoner. Så 20 miljoner kronor inklusive The Boss.

Jag kan inte kalla detta annat än en kampanj. En politisk kampanj. Och sådant tycker inte jag myndigheter ska pyssla med, för pengar vi företagare dessutom tvingats betala till dem via skatt. Vi betalar för att bli utmålade som ett samhällsproblem. Det är förnedring.

Men Ylva Johansson är givetvis nöjd. 

Hennes eget Facebook-flöde följer övrigt Arbetsmiljöverkets rätt bra. 

Om nu Arbetsmiljöverket struntar i var folk blir sjuka eller gör illa sig utan måste fokusera på ”osund konkurrens” är min fråga varför de inte verkar intressera sig för det största problemet av osund konkurrens – svartjobb?

Och den marknaden växer. Vi har en exponentiellt växande skuggsektor med illegala invandrare, både de som fått avslag och de som aldrig sökt asyl utan bara kommit hit. Där har ni det verkliga problemet med osund konkurrens.

Men det passar inte in i sossarnas och LO:s valkampanj. I den vill man tona ner alla problem, kalla dem utmaningar och hellre prata om LAS oavsett om frågan är våldtäkter eller vård.

En sådan här bild skulle Arbetsmiljöverket aldrig skicka ut på Facebook.

Även om det är så verkligheten ser ut.

När rörelsen kallar ett valår ställer man upp. Även om man är myndighet och ska vara opolitisk.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!