Det har börjat – böneutropen på frammarsch


Idag beviljade alltså Växjö den stiftelse, där kända islamister till nyligen satt i styrelsen, att ha böneutrop från den moské som ansökt. Det hjälpte inte att själva ansökan renderade en nationell debatt om faran med böneutrop i högtalare.

Varför då?

För att de här frågorna inte, ännu, är något politikerna hanterar.

Det är just nu ett tillståndsärende, där de som ansöker gör det hos polisen. Som sedan begär in utlåtande från Miljöförvaltningen, då ljud är reglerade i miljöbalken. Men de kollar på ansökan rent tekniskt – bryter det på något sätt mot gällande lag vad gäller ljudnivå etc? Gör det inte det har polisen ingen annan möjlighet än att säga ja. De får inte ta andra saker i beaktande, som att det av integrationsskäl eller sekulära skäl till exempel är en usel idé.

Varför är det dåligt då?

För att böneutrop inte alls är att jämställa med kyrkklockor.

Alla islamister har alltid gjort den jämförelsen för att driva sin sak. Men kyrkklockor är inkallande. Inte mässande. Det är en uppmärksamhetssignal. Medan böneutrop är som om kyrkorna ropade ut “Fader vår” om och om igen i högtalare. Och böneutropen är islams sätt att hävda makt i ett bostadsområde och över människor. Det är en maktdemonstration. Som vi nu gett drivande islamister i Sverige.

Vi som varnat för det här fick också direkt rätt – de kommer inte nöja sig. De som fått ett tillstånd nu sa direkt idag “vi skulle vilja ha ännu fler böneutrop“. Nästa steg är att kräva att få köra böneutrop varje bönetid på fredagarna, dvs fem gånger. Och sedan varje dag en gång. Och sedan varje dag fem gånger.

Notera också att böneutropen beviljats utan någon inskränkning. Så är julafton en fredag kommer alltså de Växjöbor som bor i närheten få höra “Allahu akbar” ur högtalare på kristendomens största högtid. Något som definitivt inkräktar på kristnas religionsfrihet. Men igen, lagarna är inte skrivna så. Ännu. Nu kan inte jag ärendet i detalj men eftersom Växjö är borgerligt styrt gissar jag att moderata kommunalrådet Anna Tenje inte hade någon juridisk eller politisk möjlighet att stoppa tillståndet. Trots att hon ville. Moderaterna nationellt gick under debatten ut och sa att böneutrop inte borde tillåtas.

Tillståndets om beviljats är på ett år och gäller max 110 decibel utomhus.

Det säger inte gemene man så mycket så här kommer en jämförelse:

Strax under en siren från ett utryckningsfordon. 

Lika högt som en rockkonsert. Tre minuter varje fredag året om. 

Givetvis är detta absurt, att lagarna är skrivna så att vi inte kan säga nej. Och då ändrar vi dem. Det är det riksdagen gör. Är lagarna fel så ändrar vi dem i den folkvalda demokratin. Alla ansökningar om böneutrop måste upp på politisk nivå, för att de har så stor påverkan dels på utomhusmiljön men framför allt för att det är komplicerat. Det finns många aspekter politiskt att ta hänsyn till. Det kan vi inte lämna till en miljöförvaltning att ta beslut om och då bara teknokratiskt.

Det kommunala självstyret är viktigt tycker jag och jag ogillar centralisering. Men just för att böneutrop är så kontroversiellt och faktiskt rimmar illa med integrationsmålen så måste hållningen vara väldigt restriktiv. Att alla religiösa intrång i människors liv i det offentliga rummet är restriktiva. Och att hållningen är att man i undantagsfall kan bevilja enstaka tillstånd men att lagen är skriven så att normalfallet är nej. Till alla sorters förkunnande av religiösa budskap i högtalare.

Vill en moské ringa i en klocka en gång i veckan kan vi jämställa det med kyrkor. Böneutrop ska definieras som vad det är – en bön som ropas ut i högtalare. Och då ska detta ärende betraktas som om scientologer, mormoner, katoliker eller någon annan religion vill ropa ut religiösa böner i högtalare i 110 decibel varje vecka året om utan undantag.

Det är inte inget intrång i religionsfriheten att inte få på rockkonsertsnivå skandera motsvarande “Fader vår” i högtalare. Tvärtom, att tillåta det är ett intrång i alla människors rätt att få slippa bli pådyvlade andra människors religion.

Så detta är en uppmaning till den regering som tillträder i höst: fixa problemet. 

Ändra i de lagar som behövs så att böneutrop liksom alla religiösa budskap från högtalare inte längre är en teknisk fråga utan en politisk. Och att lagen skrivs så att det är undantag som beviljas, utgångsläget är att det inte beviljas. Av hänsyn till integration, utomhusmiljö och människors rätt att vara fria från religiösa påtryckningar.

Ett skäl till finns till att säga nej – de som driver dessa frågor är uteslutande islamister som med opinionsbildning och med hjälp av de demokratiska institutionerna tar mer och mer makt för politisk islam. Böneutrop är en milstolpe för dem. Och en medel att få ännu mer makt och inflytande.

Vi är ett sekulärt samhälle.

Och de människor som flytt undan just det här ska slippa möta det i sina nya hemländer.

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

1 kommentar till Det har börjat – böneutropen på frammarsch

 1. Inte bara Julen. Även långfredagen är också en viktig dag för Kristna. Förstår att du tog julen som exempel.

 2. Julen är inte kristendomens största högtid utan det är Påsken ☺ ! Och under påskhelgen kan vi vara säkra på att långfredagen är en fredag. Varje år. Då brukar det vara sparsamt m klockringning alt helt tyst från kyrkklockorna (fr.o.m dymmelonsdagen -ons i stilla veckan- brukar klockringningen dämpas //sv.m.wikipedia.org/wiki/Dymmel)

 3. Finns någon samlad aktivitet där vi som är emot kan påverka politiker att ta upp frågan till riksnivå?

 4. Nog dags att sätta ner foten,
  ännu hellre bakom…

  Allah vidare försök att Islamisera landet måste stoppas!
  Lättare att (be)stämma i bäcken än i ån,
  det ordspråket känner vi nog Allah till…

  Ger vi dem ett lillfinger, ryker snart handen eller hela armen!

  Har fler än SD den insiktsfulla inställningen???

 5. Detta är en ackustisk nedskräpning. Vi ska inte behöva lyssna på detta. Tänk att behöva lyssna på detta under långfredagen. Fy f@n

 6. Detta skulle aldrig ens tillåtits till att börja med, då det bryter mot lagen om religionsfrihet 1§. Det lär ju vara ganska uppenbart att det både stör samhällets lugn samt innan det ens börjat åstadkommit allmän förargelse.

  Jag förstår inte hur folk lyckats luras tro att lagen om religionsfrihet skall vara tillåtande för allt och alla, det är precis tvärtemot.

  Lagen skrevs för att vi skulle bli fria från religion; religionsfrihet, i det offentliga rummet.

  “1 § Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse.”

  //www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/religionsfrihetslag-1951680_sfs-1951-680

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap