Socialdemokraterna och fifflet

Det har blåst en del kring Maktpartiets olika grenar på sistone.

Förra året avslöjades två stora skandaler, kring såväl lotteribolaget som PRO, som är sossarnas pensionärsorganisation.

Aftonbladet avslöjade 2017 att PRO blåst upp sina medlemssiffror för att få högre statsbidrag. De hade i strid med reglerna varje år uppgivit antal medlemmar till Socialstyrelsen som ger dem bidrag men reglerna är tydliga – man får bara uppge antal medlemsskap. Det spelar ingen roll att folk är medlem i flera föreningar. Man kan bara räknas en gång.

Efter Aftonbladets granskning ändrade man plötsligt alla officiella siffror från 400 000 till 360 000 och Wikipedia-sidan ändrades plötsligt.

Socialstyrelsen öppnade ett ärende, hur det gått är oklart. Kanske är den inte klar. Bara för 2016 så hade PRO lurat till sig nästan 200 000 kr för mycket i bidrag.

Förra året avslöjade Dagens Nyheter att sossarnas bolag Kombispel skickat 8 000 personer till Kronofogden för obetalda fakturor för lotter som de sålt på kredit. Med aggressiva säljmetoder då de ringt bland annat pensionärer.

Efter granskningen sa Kombispel att de skulle sluta skicka folk till Kronofogden. 

Men sälja på kredit, det tänker de inte sluta med. Jag gick idag in på hemsidan. Alla lotter säljsjust med att betala faktura i efterhand.

Jag testade med ett annat personnummer, utan att klicka iväg beställningen givetvis. Jag beställer inte saker åt andra, det är ett otyg. Det var bara att signa upp sig på att prenumerera på lotterna. De lockar just nu med ett gratis bäddset om man beställer lotter.

Att sossarna fortfarande har undantag i lagen att betraktas som ”allmännyttigt ändamål” och dessutom som enda aktör får sälja lotter på kredit måste Alliansen stoppa. Det är inte rimligt.

De här skandalerna är bara skrap på ytan givet vilken stor maktbas sossarna under decennierna skapat åt sig. Men ju mer de granskas desto svårare blir det numera att använda den eftersom kopplingarna och strategierna blir tydliga för alla.

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!