Socialdemokraterna äger lyxbostäder

Särskilt ett valår är det bra att hålla koll vad partier säger och vad de gör. Och vilka egenintressen de har.

2014 gick Socialdemokraterna till val på att se till att SBAB lånade ut 3 miljarder kronor mer för att öka bostadsbyggande, bland annat skulle utlåningen gå till byggbolag. 

Samma år som de gick påpassligt in som ägare själva till ett bostadsföretag som utvecklar just bostadsrätten. Men inte vilka bostadsrätten som helst utan lyxbostäder. Det första projektet är Karlaplan 2 som köptes av Telia, sedan bildades en bostadsrättsförening och nu byggs 17 redan sålda lyxlägenheter, där takvåningen är på 350 kvadrat.

Socialdemokraterna äger 8 % av bolaget Exerton AB, som är moderbolag. Vid varje projekt bildas ett dotterbolag för det projektet, som när projektet är avslutat och övergår i nya ägare avslutas.

De äger även byggrätter för en industritomt vid vattnet på Ekerö där andra bostadsrätter ska byggas, om man får till planerna, och den gamla korvfabriken på Karlbergsvägen 77, där mediebolaget IDG haft sitt kontor under många år. Nu ska det bli bostadsrätter.

Är det inte ironiskt att den fackliga grenen av Socialdemokraterna samtidigt försöker göra en poäng av rika människor på Strandvägen?

När deras eget parti alltså äter en av stans dyraste fastigheter som ligger ett stenkast bakom dessa slottsliknande fasader på Strandvägen? Och som ledande Socialdemokrater, till exempel Luleås starke man Niklas Nordström, glatt spred vidare?

Några andra som äger aktier i Exetor är Lärarnas Riksförbund.

Så varje gång ni hör en sosse eller någon från LO yttra sig om antingen bostadsrätter negativt eller ”de rika”, ha då i åtanke att partiet samtidigt äger 8 % av ett bolag som producerar och säljer lyxbostadsrätter i Stockholms innerstad.

Är det rimligt att samma personer som bestämmer villkoren för fastighetsbranschen och tar varje tillfälle de kan att prata om hyresrättens förträfflighet och bostadsrättens motsats äger fastighetsbolag? 

Glöm heller inte att samma parti nu sitter i Stockholms stadshus som är de som beviljar just bygglov. På samma ställen som partiet alltså nu bygger bostadsrätter.

Nog för att Maktpartiet är vana att skaffa sig den här typen av fördelar men det är 2018 nu. Det är andra tider. 

…………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!