Fördel man

I allt som är obegripligt med både idén att ge just afghanska män en gräddfil i systemet, och att ett borgerligt parti som Centern stödjer det, är just frågan varför denna grupp ska ha privilegier det mest obegripliga.

I statistiken jag fått från Migrationsverket kan man se att 18 648 kvinnor som vid asyltillfället uppgav att de var 19-29 år, det vill säga vuxna men just i den ålderskategorin de afghanska männen hamnar i.

Tabellen är sorterat på antal kvinnor och män som sökte asyl 2014 och 2015, eftersom hela lagen rör folk som sökt asyl före november 2015 under den största flyktingvågen och den var under 2014 och 2015.

Dessa kvinnor sökte alltså asyl som vuxna, de var ärliga från början. Och har väntat på asylboende istället för att få resurser som skulle gått till barn. De har kostat staten 1 miljon mindre per person och år än de afghanska män som sedan bedömts som vuxna.

Varför media och centerpartister envisas med att kalla det ”fått åldern uppskriven” är oklart.

De har av Rättsmedicinalverket bedömts vara vuxna.

Att ”få ålder uppskriven” antyder att det är något orättfärdigt som drabbat personen. De har bedömts vara vuxna. Punkt. 

Och de som bedömts vara vuxna är inga ensamkommande. De är vuxna asylsökande som tidigare hävdat att de var barn. Innan de bedömdes vara vuxna var de ensamkommande barn. För man är barn om man är under 18. Det finns inget som heter att söka asyl som ungdom. Antingen är man barn eller vuxen.

De kvinnor som sökte asyl som vuxna kallas inte asylsökande ungdomar även om de är under 25 år. 

Min fråga är till Centern och alla socialister som röstade för lagen: varför struntar ni i alla unga kvinnor som sökt asyl? Varför är det 9 000 vuxna afghanska män som får hela ert medlidande och därför alla rättigheter?

Varför ska de 18 600 unga asylsökande kvinnor som är lika gamla som de afghanska männen inte få stanna och gå i skolan om de vill? Kan ni se dem i ögonen och förklara varför deras liv inte anses lika mycket värt som vuxna afghanska män som ljugit om sin ålder?

Vem knyter en knytblus till stöd för alla dessa kvinnor?

Jag jämför asylsökande med asylsökande här, inte de som beviljats eller fått avslag eftersom den nya lagen inte tar hänsyn till avslag utan bara till ansökan. Hur många kvinnor i gruppen 19-29 som fått stanna är i denna kontext inte lika relevant som hur många som sökte för att man ska jämföra äpplen med äpplen. Jag har inte hört någon politiker vurma för kvinnorna som sökt asyl som unga vuxna. 

Enligt Rättsmedicinalverket har 7 800 män som tidigare uppgivit att de är barn bedömts vara vuxna.

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!