Gammalt valfläsk – sossarnas vallöften, del 1

Om ni tycker att Socialdemokraternas löften låter som något ni hört dem säga tidigare har ni helt rätt. De har upprepat samma recept  i decennier och ofta har väljarna varit för ointresserade eller för dumma för att se att det är samma sak de lovade förra valet. Och valet innan. Och valet innan det.

Jag har roat mig med att gå igenom vad sossarna egentligen gått till val på de senaste 20 åren. 

Det här inlägget går igenom vad de lovade 1998 och 2002, framför allt det senare då det inte finns särskilt mycket material från 1998 online. 

I det sista inlägget kommer jag att jämföra vallöftena varje val inom vissa områden så att ni tydligt ser att det är samma visa varje gång, med någon ändring i exakt antal nya poliser/lärare/nivå på X bidrag etc de lovar.

Trots att vallöftena 1998 var samma som i år hände annat intressant då. Till exempel kändisarna som sa sig vilja stödja sossarna valet 1998. Som  Cajsa-Lisa Ejemyr. Och hon lyckas sammanfatta hur många socialister av olika valör resonerar.

”Det handlar mer om känsla”

I den här artikeln från Aftonbladet framgår också att Miljöpartiet i valrörelsen 1998 reste runt med en fem meter hög maskros. Kommentarer överflödiga här tycker jag. Mer än att jag undrar var den tog vägen och skulle betala ett högt pris om jag fick se nuvarande ledning hala fram dem på något torgmöte i kommande valrörelse.

1998 var ett intressant val av en annan anledning – Centerpartiet. Som liksom det här valet flörtar även till Socialdemokratiskt håll. I valet 1998 satt Olof Johansson och myste över att den regeringen han valde att stötta var den som kammade hem makten. Vi vet vilka han valde både 1994 och 1998 och siffrorna återhämtade sig inte förrän valet 2006.

Nu har vi en snarlik situation, även om Centern går till val med Alliansen och det gjorde de inte 1998. Men om Alliansen får färre röster än S,V och MP så sitter vi kanske med samma läge den 9 september. Att Centern väljer att stödja en Socialdemokratisk statsminister före en moderat.

Om man ser tillbaka är det just Centern som länge varit den svaga länken i borgerligt samarbete. Undantagen var just 2006-2014.

Men då leddes Centern av Maud Olofsson till stor majoritet av den tiden. Nu är det andra tider.

Göran Persson gjorde exakt som Stefan Löfven gör 2018 – han gick till val utan att berätta hur han tänkte regera. Han ville ”bryta blocken”. Same thing, different year alltså.

I en analys på Ekonomisk Debatt analyserade bland annat forskaren Henrik Jordahl just sossarnas vallöften inom familjer, som är en stor väljargrupp och därför alltid varit ett av sossarnas huvudfokus i val. Den andra gruppen är pensionärer. 1994 var det stora budgetunderskott på grund av den stora finanskrisen och alla partier lovade mer eller mindre olika reformer att strama åt.

Men 1998 var sossarnas sitt vanliga valfläskiga jag och lovade då att införa maxtaxan. Innan den betalade alla beroende på omfattning man hade barnen på dagis och man betalade en summa per barn, dvs man fick inte rabatt ju fler barn man hade. Detta gick S till val på 1998 och lovade då att införa ett maxtak på vad en familj med dagisbarn behövde betala per barn oavsett omfattning. Det har visat sig, överraskande nog, att om priset är samma oavsett så kommer folk utnyttja tjänsten mer. Vilket har hänt med förskolan och maxtaxan ogillas av många som jobbar inom förskola just för att resurserna är begränsade.

Sin vana trogen gick S också till val på en reform de sedan väntade in i det sista med att införa. Så gör de alltid. För då belastar inte vallöftet deras budgetar mer än valåret. Mycket smart. Så maxtaxan infördes i januari 2002 först.

Även 2002 fanns det villiga kändisar att ställa upp för Partiet. 

Alla kanske inte minns det här men Paolo Roberto kandiderade till och med till riksdagen för Socialdemokraterna 2002. 

Jag har ingen aning av vad Roberto röstar på idag men det låter i alla fall inte som han är vänster fortfarande.

För det partiet som han kandiderade för tog den kongressen bort krav på planekonomi i sitt partiprogram. Ni läste rätt. Det var bara 15 år sedan. Kom ihåg det när de försöker låtsas vara på företagens sida.

För valet 2002 finns ett valmanifest online som jag hittat. Och det ser likadant ut som valfritt S-valmanifest faktiskt. Eller vad sägs om:

”Barnbidraget har höjts, pensionerna räknats upp och maxtaxa införts. Det är vårt alternativ. Det är väl bättre än stora skattesänkningar för de redan rika?”

”Därför har vi förbättrat pensionerna och bostadstilläggen, sänkt skatten och infört ett högkostnadsskydd i tandvården. Det är väl bättre än att minska resurserna i till vården och äldreomsorgen så att 40 000 jobb försvinner?”

Ingen ska behöva vänta mer än 3 månader på behandling.

”Idag är många tvingade att stanna hemma för att de är rädda för att gå ut på kvällen”

”17 000 poliser år 2004”

”Därför vill vi anställa 15 000 fler i skolan de närmaste åren”

En annan sak sossarna gjorde 1998 var att lansera ”hem-PC”.

Den kostade 4 miljarder kronor, som exempel ges att LO tidigare erbjudit sina medlemmar att köpa datorpaket för 3 000 kronor och kunde efter reformen erbjuda dem för 2 000 kr. I utvärderingen konstaterades att de som hade jobb och pengar gynnades och de som inte hade de hade inte kunnat köpa dator ändå. Otippat. Precis om 10 000 kr i bidrag till en elcykel eller en elmotor till båten knappast är bidrag som riktar sig till ensamstående mödrar i förorten. Som tillhör sossarnas kärnväljare.

Om ni följt med i turerna i Miljöpartiet och Västerbotten i år så har ni sett att Jabar Amin är den som Miljöpartiets ledning alltså petade. Amin dök upp 2002, som kandidat för Socialdemokraterna. Han krävde representation av invandrare och att hamna på valbar plats från Västerbotten, trots att han bara varit medlem ett enda år. Men det gick inte. Då gick han till Miljöpartiet.

Fler poliser, fler anställda i skolan, höjda barnbidrag och högre pensioner. Samma ramsa varje valet.

Nästa inägg om valfläsket går jag igenom hur det lät i valrörelsen 2006.

……………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!