15 personer

Mitt i brinnande valrörelse när vi som är borgerliga äntligen ser slutet på de fyra år av socialistiskt mörker väljer Centerpartiet att svika den enighet som man försökt uppvisa i över ett års tid. För signalpolitik.

Det är bara att konstatera att Centerpartiet nu blivit Miljöpartiet 2010. Höga på fina opinionssiffror och kändis-selfies med partiledaren stödjer de förslag de själva medger är uselt formulerade och sågade av enig juristkår. För att plocka poäng och locka sotarmössor med världssamveten att nu när de övergivit MP bli livsstils-Centerpartister, med krämig capucciono med sojamjölk i ena handen och ett världssamvete i den andra. Om de kommer ingå i en Alliansregering kan vi nog få se fyra år av signalpolitiska förslag som MP satt som sitt signum – som bidrag för elcyklar, pengar till mer ekoodling och avdrag för att reparera brödrostar.

Centerpartiet hade utan problem kunnat säga ”nej, just detta förslag är för dåligt utformat för att vi ska kunna stödja det trots att våra hjärtan blöder för alla ensamkommande. Vi får återkomma efter valet”. Men de valde att stödja socialisternas sanslöst usla förslag, för att plocka poäng på bekostnad av Alliansen.

För att återgå till det huvudlösa förslag Centerpartiet från den 1 juli ser till blir lag så är det följande:

Notera formuleringen ”har för avsikt att studera”. Personerna behöver alltså inte idag gå i skolan, om de ansöker nu har de för avsikt att.

I kombination med ”uppehållstillstånd får beviljas även om utlänningens identitet är okklar och han eller hon inte kan göra sin uppgivna identitet sannolik”.

I klartext: alla som säger att de ansökte om uppehållstillstånd för 24 november 2015 och som säger att de är ensamkommande får uppehållstillstånd.

Det vill säga, alla som vill i princip. De som sökt efter det och är ensamkommande och de som inte alls är ensamkommande, fått avslag och likt Akilov struntat i utvisningsbeslut och gömt sig kan ansöka till gymnasiet, säga att man är ensamkommande och då har man rätt att få uppehållstillstånd i fyra år. 

Om du bara ser yngre ut än 25 år är saken biff. För du behöver inte styrka din identitet. Och sedan har skolan skyldighet att fixa plats till alla dessa personer. Gymnasieskolornas språkintroduktionsprogram kan alltså fyllas upp med en massa personer vi inte vet vilka de är eller hur gamla de egentligen är. Bland alla de barn som redan går där som faktiskt är 16, 17 och 18 år. Barn.

Vilka risker utsätter vi dessa barn för? Att ett stort antal personer kan komma att vara på deras skolor utan att man egentligen vet vilka de är, varifrån de kommer eller hur gamla de är?

Skälet till detta huvudlösa förslag har varit att afghanerna via lyckosam opinionsbildning med hjälp av såväl autonoma vänstern som Ung Vänster lyckats övertyga folk om att de är tillgång.

Men datan säger något annat.

Enligt tidigare studier om de som gått språkintroduktion på gymnasiet klarade 0,4 % studierna på 3 år, av de 3 700 undersökta. Uppgiften hittade jag i Kvartal men tyvärr inte med någon källa.

Om vi säger att det bara blir 9 000 uppehållstillstånd som beviljas (det är den officiella siffran på hur många man har i systemet men utan id-kontroll vet vi alltså inte hur många som kommer hävda att de tillhör den här gruppen) kommer alltså 36 personer att klara godkänt gymnasium på 3 år. 

Jag är faktiskt beredd att utan problem låta dessa 36 personer på permanent uppehållstillstånd. Klarar man gymnasiet som en av 0,4 % i den här gruppen ska man komma in på talangvisum. 

Kollar man i ESO-rapporten 2017:3 om studieresultat för utlandsfödda bekräftas den dystra bilden.

Skillnaden mellan ensamkommande och utrikes födda, dvs de som kommit hit med sina föräldrar, är enorm.

Så en person utan identitet styrkt kan säga att de är vem som helst, söka gymnasiets språkintroduktion nu innan lagen träder i kraft 1 juli och sedan vara säker på att få uppehållstillstånd. Om de studerar.

Men om de inte ”kan redovisa studieaktivitet eller deltar aktivt i utbildningen” kan uppehållstillståndet återkallas. Inte återkallas. Får återkallas. Skillnad där. Det innebär att detta är ett av alla luckor av godtycke detta skämt till lag innebär.

Men vems är bevisbördan? Och vem är kontrollinstans? Jo, läraren. Det är alltså läraren som ska rapportera att elev X inte närvarat. Till Migrationsverket. Dessa unga vuxna män, som dessutom är i grupp, har alltså ett övertag här gentemot enskilda lärare. Regeringen har effektivt sett till att skapa en risk för en hotfull arbetssituation för landets gymnasielärare på språkintroduktion genom att deras kontroll av närvaro kan avgöra om personen får stanna eller utvisas. Och då ökar incitamentet att skrämma lärarna att trots att eleven inte närvarat skriva att de har det.

Var är analysen av säkerheten för lärarkåren undrar jag, som har en lillasyster som jobbar som gymnasielärare?

Men det krävs inte bara att man studerar, man kan få uppehållstillstånd för jobb också. Så de som går igenom gymnasiet och tillhör de 97-99,6 % som inte klarar gymnasiet kan få PUT, dvs permanent uppehållstillstånd, om de blir anställda. Men ingenstans står det att de först måste ha jobbat X år. Som jag kan se det är rätten att få PUT knytet till ett enda anställningsavtal.

Med andra ord, gräddfilen för studier avkrävs inte ens klarat gymnasium efter fyra år om man ändå kan fixa ett jobb sedan utan de omvandlas till PUT då. Ytterligare en gräddfil för inga arbetskraftsinvandrare får PUT.

Och så har vi det här med kontrollen. Det står att Skatteverket ska underrättas, och då kan man ju utgå från att det är Skatteverket som kontrollerar.

Men nix, jag har nämligen läst Skatteverkets egen utvärdering om hur det funkar med samordningsnummer, som alltså är det nummer personer som har tillfälligt uppehållstillstånd får. 

Alla andra myndigheter tror att Skatteverket är grundinstans för kontroll och litar därför på personernas giltighet i systemen om de finns registrerade hos Skatteverket. Men Skatteverket konstaterar själva att deras uppdrag inte sträcker sig dit. De har inga krav att kontrollera att arbetsgivare som anställer folk utan svenskt personnummer och som därför behöver rekvirera ett samordningsnummer ens erbjuder ett riktigt jobb eller om avtalet är fejk. De gör inga uppföljningar om lön sedan betalas och skatter betalas in korrekt och kontaktar Migrationsverket om personerna som fått samordningsnummer pga anställning, att deras tillstånd ska återkallas.

De utfärdar bara numren. 

Ni kan läsa hela min granskning av detta i inlägget publicerat tidigare på bloggen.

Så de vuxna asylsökande som faktiskt är fallet med den här gruppen 9 000 afghaner, kan alltså gå i gymnasiet på skattebetalarnas bekostnad i 3 år, för 100 000 kr per person och år (900 miljoner kr per år, 2,7 miljarder för 3 år), utan att klara gymnasiet. Sedan fixa ett falskt anställningsavtal eller ett riktigt och sedan sluta på jobbet och då får PUT.

Det är det är Centerpartiet alltså röstat för.

Kom ihåg det den 9 september när ni ska rösta.

…………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!